حوادث ۶ ژانویه تا سحرگاه ۷ ژانویه، اشغال کنگره و پس از آن را میتوان پایانی بر هژمونی آمریکا و افول اقتدار پوشالی این کشور استعمارگر دانست، کارشناسان سیاسی آمریکایی معتقدند که جامعه آمریکا از وسط به دو نیم شده است.
به گزارش دانشجو- اميد فعال؛ واژه دموکراسی از زبان یونانی میآید و معنـی آن تقریباً «حکومت مردم» است. مسـائل مربـوط به دموکراسی چندین هزار سـال مـورد بحث بوده و دولتمردان آمریکا مدعی هستند که بزرگترین دموکراسی در جهان متعلق به کشور آنان است.
همواره دولتمردان دموکرات و جمهوریخواه ایالات متحده آمریکا، این روش حکومتی را مانند پتک بر سر ملتهای آسیای غربی و غیرهمسو با خود میکوبند و میخواهند تفکر «دموکراسی آمریکایی» را به مردم جهان نیز تزریق کنند و به آن مباهات بورزند.
اما حوادث ۶ ژانویه تا سحرگاه ۷ ژانویه، اشغال کنگره و پس از آن را میتوان پایانی بر هژمونی آمریکا و افول اقتدار پوشالی این کشور استعمارگر دانست. کارشناسان سیاسی آمریکایی معتقدند که جامعه آمریکا از وسط به دو نیم شده است. در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا ۸۱ میلیون نفر به جو بایدن رأی دادند در حالی که ۷۴ میلیون نفر دیگر رأی خود را به دونالد ترامپ دادند.
این انتخابات در حال برگزار شد که دونالد ترامپ در اولین واکنش خود طی بیانیهای مدعی شد: «خیلی مانده تا این انتخابات تمام شود» و «ما همه میدانیم که جو بایدن عجله دارد که به غلط خود را برنده انتخابات جا بزند و چرا متحدان رسانهای او این قدر سخت در تلاش هستند تا کمکش کنند: نمیخواهند واقعیت آشکار شود».
انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا و افشاگریهای بایدن و ترامپ علیه هم و حواشی بعد از آن، چهره حقیقی آمریکا را عیان نمود؛ رئیسجمهور فعلی آمریکا بارها هواداران خود را برای اعتراض به تقلب گسترده در ایالتهای آمریکا به خیابانها فراخواند و تجمعهای مسلحانهای در سطح شهرهای این کشور شکل گرفت؛ عمده حامیان ترامپ را گروههای راستگرا و افراطی که تمایل به ایجاد خشونت و درگیری دارند، تشکیل میدهند و در روزهای قبل در اقدامات حمایتی از ترامپ، سعی در ناامن کردن واشنگتن، پایتخت آمریکا داشتند و تسخیر کنگره این کشور، یک اقدام بیسابقه در تاریخ سیاسی آمریکا بود.
ترامپ قبل از تسخیر کنگره در مقابل کاخ سفید از پشت شیشههای ضدگلوله، میگوید: «شما یک رئیسجمهور نامشروع و غیرقانونی میگیرید، اما ما نمیتوانیم چنین اجازهای بدهیم. ما از شر قانونگذاران ضعیف در کنگره خلاص خواهیم شد».
چهل و ششمین رئیسجمهور آمریکا باید در شرایط متفاوتی آیین سوگند ریاست جمهوری را برگزار کند و بهجای کف و هورا، باید با یک دقیقه سکوت به خاطر کشته شدن شهروندان آمریکایی که خونشان توسط حاکمان آمریکایی در کنگره آمریکا بر زمین ریخته شد، ریاستجمهوریاش را آغاز نماید.
با مرگ یکی از مأمورین پلیسی که در جریان هجوم هواداران ترامپ به ساختمان کنگره آمریکا مصدوم شده بود، تعداد تلفات این حوادث به پنجتن افزایش یافت.
عبدالله شهبازی، مدیر اسبق مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی پیرامون اتفاقات چند روز گذشته آمریکا معتقد است: «ترامپ خواست نشان دهد که تنها هوچی و توئیترباز بزرگی نیست بلکه قابلیت آن را دارد که به اقدامات بهکلی نامتعارف و قمار گونه و بسیار خطرناک دست زند با پیامدهای مخرب بسیار سنگین. او خواست نشان دهد که میتواند، با استفاده از اختیارات عظیم رئیسجمهور و برخورداری از آراء قریب به نیمی از آمریکائیان و پایگاه اجتماعی مهاجمی که در اختیار دارد، بهسادگی آمریکا را به ورطه جنگ داخلی بکشاند. توجه کنیم که در جامعه آمریکا هواداران حزب جمهوریخواه بهویژه ترامپیستها، عموماً مسلحاند، ولی بسیاری از هواداران حزب دمکرات در خانه سلاح ندارند.
به این ترتیب، ترامپ توانست با استفاده از بحران اشغال ساختمان کنگره (کپیتول) در کوران مذاکرات فشرده ساعات پایانی چهارشنبه و ساعات اولیه پنجشنبه با سران دو حزب و مقامات قضایی و مهمتر از همه جو بایدن، رئیسجمهور منتخب، امتیازاتی را که میخواست بگیرد.
این امتیازات میتواند شامل تضمینهایی باشد برای تداوم فعالیت سیاسی او و عدم پیگرد قضایی خود و نزدیکانش پس از انتقال قدرت. اگر ترامپ طبق روال عادی بهسادگی قدرت را به بایدن منتقل میکرد هیچ تضمینی وجود نداشت که پس از آن خود و نزدیکانش، بهویژه جرد کوشنر دامادش، برای سالها گرفتار پروندههای سنگین قضایی نشوند.
بحران ۶ ژانویه ٢٠٢١ آمریکا ترامپ و ترامپیسم را بهعنوان یک نیروی سیاسی مهم (در درون حزب جمهوریخواه یا خارج از آن) تثبیت کرد و به سران دو حزب نشان داد که این جریان بخشی از واقعیت آمریکای امروز است که نمیتوان نادیدهاش گرفت».
«کودتای نافرجام ترامپ» عنوانی بود که برخی از رسانههای جهان به تیتر فردای تسخیر کنگره آمریکا توسط حامیان ترامپ اختصاص دادند؛ روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» یورش حامیان ترامپ به کنگره آمریکا و جلوگیری از فرآیند تائید رسمی پیروزی بایدن را شدیدترین حمله به دموکراسی آمریکایی دانست و گفت: «ترامپ دست به کودتای نافرجامی زد و این آخرین زورآزمایی وی برای حفظ قدرت بود».
جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا، اغتشاشگرانی که به ساختمان کنگره این کشور حمله کردند را بهعنوان «تروریستهای داخلی» خواند و گفت: «جسارت نکنید آنها را معترض بخوانید. آنها یک گروه اغتشاشگر و شورشی و تروریستهای داخلی بودند».
ریچارد هاس، رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا هم، از این اتفاق با عنوان «عصر پسا آمریکا» یاد کرد و اظهار کرد: «ما شاهد تصاویری هستیم که هرگز تصور نمیکردم در این کشور (آمریکا) ببینیم، در بعضی پایتختهای دیگر بله، اما نه اینجا؛ بعید است کسی در جهان دیگر به همان شکل ما را ببیند، احترام بگذارد، بترسد یا به ما وابسته باشد».
حمله به ساختمان کنگره در واشنگتن آمریکا آنقدر بیسابقه و شوکآور بود که برخی از همپیمانان اروپایی، ایالاتمتحده را به واکنشهای فوری واداشت؛ امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه با انتشار یک ویدئو گفت: «آنچه در واشنگتن شاهدش بودیم قطعاً آمریکایی نبود».
اما در این بین استاندارهای دوگانه غربی تأمل بسیاری را میطلبد؛ توییتر، فیسبوک و اینستاگرام پستهای ترامپ را به دلیل محتوای «غیرواقعی، تکرار ادعای تقلب و ربوده شدن انتخابات و تحریک احساسات هواداران» حذف کردند.
سید علی موسوی، محقق و پژوهشگر فضای مجازی پیرامون محدودیتهای اعمالشده برای دونالد ترامپ در شبکههای اجتماعی در کانال تلگرامی خود مینویسد: «این شبکههای اجتماعی به حذف پیامهای رئیسجمهور آمریکا بسنده نکردند. توییتر در اقدامی بیسابقه دسترسی ترامپ بهحساب کاربریاش را به مدت ۱۲ ساعت تعلیق کرد و با صدور بیانیهای هشدار داد، در صورت تکرار نقض قوانین این شبکه اجتماعی، دسترسی رئیسجمهوری آمریکا بهصورت دائم مسدود خواهد شد.
فیسبوک و اینستاگرام نیز با بیان این که ترامپ سیاستهای آنها را نقض کرده است، اکانت کاربری او را برای همیشه بست!
بررسی وضعیت آمریکا بیانگر آن است که بهویژه در دوران ترامپ، تصویر آمریکا رو به افول نهاده است. سیاستهای ترامپ در دو عرصه داخلی و خارجی موجب کاهش نفوذ این کشور در عرصه بینالمللی شده است.
هیمنهى آمریکا شما را نترسانَد؛ دشمن ضعیف شده است. دشمن اسلام که استکبار است، امروز از همهى دوران گذشتهى این ۱۰۰ سال و ۱۵۰ سال ضعیفتر است. دولتهای استعمارى اروپا را مىبینید: گرفتار مشکلات اقتصادى، گرفتار مشکلات سیاسى، گرفتار مشکلات امنیّتى. انواع و اقسام مشکلات را امروز دولتهای استعمارى اروپا دارند. آمریکا بدتر از اینها؛ دچار مشکلات اخلاقى، دچار مشکلات سیاسى، دچار مشکلات شدید مالى و پولى، دچار ضعف حیثیّتِ ابرقدرتى در همهى دنیا؛ نهفقط در دنیاى اسلام، [بلکه] در همهى دنیا. «بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار شرکتکنندگان در «کنگرهى جهانى جریانهای افراطى و تکفیرى از دیدگاه علماى اسلام»
آمریکا میخواهد با زور و قدرت به تمام منافع ملی و میلی خود برسد و دولتمردان این کشور، سودای سلطه بر دنیا را در ذهن خود میپرورانند، اما مدتزمانی میشود که دموکراسی آمریکایی دچار بحران شده و افول موریانه وار اقتدار و هیمنه آمریکا در حال رقم خوردن است.
حضور ترامپ در منصب ریاست جمهوری آمریکا این کشور را به مثابه «تایتانیک» کرده است. کشتی که قدرت و شکوه آن برای آمریکا بسیار بزرگ بود، اما در آخر با برخورد با یک کوه یخ فروپاشید. این کشتی یکی از نمادهای بزرگی آمریکا بود که شکوه آن در چند ساعت فروریخت. ترامپ هم که قماربازی شیوه و روش تجاری اوست، دمکراسی آمریکا را نشان داد که فروریخته است.