حدود ۶ سال از وعده مسئولان وقت استان فارس برای اجرای طرح آبرسانی به شهرهای شرقی و جنوب فارس میگذرد؛ اما تا امروز مردم این مناطق همچنان از داشتن آب سالم بیبهره هستند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ * بیرم یکی از بخشهای جنوبی استان فارس است که در منطقهای گرم و خشک واقع شده و خشکسالی و کمبود آب یکی از بزرگترین مشکلات این منطقه به حساب میآید.
حدود ۶ سال قبل مسئولان وقت استان فارس وعده دادند که با اجرای طرح آبرسانی از سد سلمان فارسی، مشکل آب شهرهای شرقی و جنوبی فارس برای همیشه حل میشود و شهروندان ساکن این مناطق از آب شرب سالم و بهداشتی برخوردار خواهند شد. البته اقداماتی هم صورت گرفت؛ اما کارها به کُندی پیش رفت و همین موضوع موجب شد تا مردم همچنان از آب ناسالم استفاده کنند.
پیگیریهای صورت گرفته از سوی تشکلهای دانشجویی و اهالی منطقه برای حل مشکل آب شرب بیرم بی نتیجه مانده است و علیرغم برگزاری جلسات متعدد برای برطرف کردن این مشکل همچنان سرنوشت آبرسانی به شهرستان لارستان در هالهای از ابهام باقی مانده است. البته مشکل بی آبی و کیفیت پایین آب شرب فقط به بیرم ختم نمیشود و علاوه بر این منطقه مناطق علامرودشت، خیرگو، چاه ورز دچار مشکل کیفیت نامطلوب و افت فشار آب هستند، این مناطق در یک محدوده ۹۲ کیلومتری از لارستان قرار دارند.
حسین حسینزاده، نماینده مردم شهرستانهای لارستان، خنج، گراش و اوز معتقد است بهترین، کوتاهترین و سریعترین راه برای حل این مشکل این است که از خط یک سد سلمان فارسی، انشعابی برای آبرسانی به این مناطق گرفته شود. با انجام این طرح علاوه بر شهر بیرم، مشکل آب ۳ شهر علامرودشت، خیرگو و چاهورز از حوزه انتخابیه لامرد هم برطرف خواهد شد.
حسینزاده تاکید میکند: این طرح ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه خواهد داشت با ۱۹۱.۵ کیلومتر لولهگذاری، که آبفای کشور نیز طرح مطالعاتی آن را آغاز کرده و استانداری فارس نیز متقبل شده که برای شروع لولهگذاری از خنج ۱۰ میلیارد تومان اعتبار قرار دهد.
طبق گفته این نماینده مجلس، طرح آبرسانی به بیرم از خط یک سد سلمان در مرحله طرح مطالعاتی است و اتمام آن به همت مسئولان آب منطقهای و آبفای استان بستگی دارد.
سالها چشم انتظاری برای رسیدن به آب سالم
مردم بیرم سالها است که چشم انتظار آبی سالم و قابل شرب هستند و همکاری دستگاههای استان به ویژه آبفا و آب منطقهای میتواند این چشم انتظاری را پایان بخشد در حالی که اکنون به مانع اصلی تبدیل شده است.
علی گرامیدوست، دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس با اشاره به مشکل آب شرب مردم بیرم، میگوید: مردم این منطقه از سال ۹۳ تا امروز بارها برای حل مشکلات خود دست به دامان مسئولان مختلف شدند، ولی متاسفانه هیچ نتیجهای نگرفتند.
مشکل کم آبی در بیرم و نبود آب شرب سالم مسئلهای نیست که امروز و دیروز به وجود آمده باشد و مردم مدتهاست که به دلیل شرایط آب و هوایی منطقه درگیر این مشکلات هستند، اما امروز آنچه بیش از همه مردم بیرم را رنج میدهد، افت فشار، قطعیهای مکرر و عدم دسترسی مناسب مردم است و همین مشکلات هم موجب شده تا اهالی بیرم برای حل مشکل دست به دامن مسئولان و فعالان دانشجویی شده اند.
قرارگاه مطالبهگری شهید احمدیروشن بسیج دانشجویی این موضوع را به صورت مستمر پیگیری کرده و اقداماتی را برای حل این مشکل انجام داده است.
دانشجویان بسیجی در این رابطه و برای حل مشکل آب شرب مردم بیرم نشستهایی با مسئولان مختلف برگزار کردند. همچنین جلسات متعددی با سازمان برنامه بودجه و آبفای استان برگزار کردند که منجر به مصوب شدن مبلغ یک میلیارد و ششصدمیلیون تومان جهت رفع موقت مشکل آب شرب مردم بیرم شد. همچنین با حضور میدانی دانشجویان در بیرم مستندی تهیه شد که این مستند مشکلات مردم را به نمایش میگذارد.
شنیدهها حاکی از این است که زمانی بیرم با کیفیتترین آب را در بین سایر مناطق لارستان و حتی استان فارس داشت و به لحاظ آزمایشهای شیمیایی و میکروبی کیفیت آن با آب شیراز نیز برابری میکرد. اما به هر دلیلی امروز بیرم با مشکل آب شرب سالم مواجه شده و خواسته مردم این است که هرچه زودتر برای حل این مشکل تصمیم گیری و اجرا شود.
به گفته اهالی بیرم مسئولان استانی بارها برای حل مشکل دست به اقداماتی مانند کف شکنی چاهها زدهاند و برای مدت کوتاهی مشکل را حل کردند، ولی در نهایت مجددا مشکل مردم برقرار بود. برخی از مردم این منطقه معتقدند که کف شکنی چاهها شاید در کوتاه مدت تا حدودی افت فشار آب را بهبود ببخشد، ولی مشکل اساسی مبنی بر نبود آب پایدار در منطقه را حل نمیکند.
به گفته دبیر قرارگاه شهید احمدیروشن بسیج دانشجویی استان فارس در یکی از جلسات با مسئولان استانی موضوع دو پروژه مهم «انتقال آب از دریا به شهرستانهای لامرد و مهر» و نیز «آبرسانی به بخشهای علامرودشت، خیرگو، چاهورز و بیرم» مورد بحث و بررسی قرار گرفت و برای آبرسانی به بیرم سه راهکار کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت ارائه داده شد که تا به امروز متاسفانه شاهد اجرایی شدن فقط راهکار کوتاه مدت بودیم.
اخیرا طی جلسهای که حسین حسینزاده، نماینده مردم لارستان در مجلس با چندتن از خیرین لارستان برگزار کرده و بازدیدی هم از منطقه صورت گرفته که با توجه به اهمیت موضوع تامین آب شرب مناطق ۵ گانه جنوب، از سوی خیرین منطقه لارستان مبلغ ۲ میلیارد تومان به این امر اختصاص داده شد.
امروز با گذشت چندین سال از وعدههای مسئولان برای حل مشکل، همچنان مشکل آب شرب مردم این مناطق بر قوت خود باقی است. مردم بیرم به دلیل استفاده از آب شرب ناسالم نگران شیوع بیمارهای گوارشی، کلیوی و سرطان هستند و علاوه بر پرداخت هزینههای سنگین تهیه آب شرب، باید هزینههای این بیماریها را هم متحمل شوند، این مردم امروز چشم انتظار مسئولان هستند تا با تدابیری که اتخاذ میشود سریعتر مشکلشان حل شود.