مسئولان فارس یرای حل مشکل آب شرب اهالی بیرم دست به اقداماتی مانند کف شکنی چاهها زدهاند، ولی مردم این منطقه معتقدند که این راه حل برای کوتاه مدت است و مشکل اساسی مبنی بر نبود آب پایدار در منطقه را حل نمیکند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مدتهاست که بحث غیرقابل شرب بودن آب در منطقه بیرم مطرح شده و علیرغم پیگیریهای صورت گرفته از سوی تشکلهای دانشجویی و اهالی همچنان مشکل مردم منطقه پابرجاست. البته وعدههایی برای حل مشکل از سوی مسئولان مربوطه داده شده و اقداماتی هم صورت گرفته، ولی کندپیش رفتن کارها موجب شده تا مردم همچنان از آب ناسالم استفاده کنند.
بیرم لارستان منطقهای است که در جنوب استان فارس که مردم این منطقه از کم آبی رنج میبرند؛ مشکلی که بخشی از آن به دلیل خشم طبیعت ایجاد شده و بخشی هم به دلیل برخی دخالتهای انسانی و شاید سوء تدبیرهایی که از گذشته تاکنون وجود داشته است.
مشکل کم آبی در بیرم و نبود آب شرب سالم مسئلهای نیست که اخیرا و امروز و دیروز به وجود آمده باشد و مردم مدتهاست که به دلیل شرایط آب و هوایی منطقه درگیر این مشکلات هستند، اما امروز آنچه بیش از همه مردم بیرم را رنج میدهد، افت فشار، قطعیهای مکرر و عدم دسترسی مناسب مردم است و همین مشکلات هم موجب شده تا اهالی بیرم برای حل مشکل دست به دامن مسئولان و فعالان دانشجویی شده اند.
بعد از درخواست مردم از مسئولان دولتی و بی توجهی برخی مسئولان به موضوع، برخی رسانههای حامی دولت مدعی شدند که مشکل بیرم مربوط به سالهای گذشته است و برخی سعی میکنند تا از این مسئله برای تخریب دولت استفاده کنند. مردم منطقه بیرم، اما انتقادشان از دولت این است که چرا باوجود پیگیریهای مکرر هنوز مشکل پابرجاست و اقدامات اساسی برای حل آن انجام نمیشود و یا با سرعت مناسبی این اقدامات صورت نمیگیرد.
براساس گفته یکی از اهالی بیرم، این منطقه زمانی بهترین و با کیفیتترین آب را بین سایر مناطق لارستان و حتی استان فارس داشت و به لحاظ آزمایشهای شیمیایی و میکروبی کیفیت آن با آب شیراز نیز برابری میکرد. اما به هر دلیلی امروز بیرم با مشکل آب شرب سالم مواجه شده و خواسته مردم این است که هرچه زودتر برای حل این مشکل تصمیم گیری و اجرا شود.
مردم بیرم میگویند مسئولان استانی بارها برای حل مشکل دست به اقداماتی مانند کف شکنی چاهها زده اند وبرای مدت کوتاهی مشکل را حل کردند، ولی در نهایت مجددا مشکل مردم برقرار بود. برخی از مردم این منطقه معتقدند که کف شکنی چاهها شاید در کوتاه مدت تا حدودی افت فشار آب را بهبود ببخشد، ولی بدون شک مشکل اساسی مبنی بر نبود آب پایدار در منطقه را حل نمیکند.
این روزها در بیشتر ساعات شبانه روز حتی آب برای استحمام و شستوشوی دست هم وجود ندارد. قرار بود برای رفع مشکل آب بیرم ابتدا از فاز نخست سد سلمان فارسی و با خط انتقال از حد فاصل روستای ارد تا بیرم اقدام شود که این طرح نیز سالها بدون نتیجه مانده است. موضوع انتقال از خط دوم سد سلمان نیز که به تازگی در دستور کار قرار گرفتهو به نظر میرسد هنوز هیچ گونه تامین اعتباری نیز برای آن پیش بینی نشده و تاکنون وارد فاز عملیاتی و اجرایی نشده است.
مسئولان شرکت آب و فاضلاب استان فارس در یکی از آخرین اظهارات خود گفته اند که آب بیرم با افت فشار مواجه است و قابل شرب نیست. علی بوستانی، مدیرعامل آبفای استان فارس هم معتقد است که کف شکنی یکی از چاههای موجود بیرم به عنوان یک راهکار کوتاه مدت برای رفع چالش کم آبی در ببرم در دستور کار قرار گرفته است.
بوستانی ادامه داده میگوید: هم اینک نیروهای شرکت آبفای استان و شهرستان لارستان به صورت سه شیفت و ۲۴ ساعته مشغول کار و کف شکنی یکی از چاههای بیرم هستند تا بتوانیم در زمان کوتاهی بخشی از مشکل کم آبی در یان منطقه را حل کنیم.
وی همچنین ادامه میدهد: اصلاح شبکه شهر بیرم از محل تنش به وزارت نیرو و سازمان منابع آب ایران پیشنهاد داده شده که پس از ابلاغ اعتبار، کار انجام خواهد شد و امید است هر چه زودتر این اعتبار ابلاغ شود.
هم اکنون میزان آب استحصال شده از منابع آب موجود در شهر بیرم از اختلاط آب چهار حلقه چاه آبرفتی تامین میشود. میزان آب استحصالی از این چاهها حدود هزار و ۵۵۵ متر مکعب در شبانه روز است که برای بیش از سه هزارو ۵۰۰ مشترک شهر بیرم پیش بینی شده است. البته با توجه به فصل گرم سال، مردم در برخی ساعات روز با افت فشار یا قطعی موردی آب در شهر مواجه هستند.
رفع مشکل نیازمند هزینههای هنگفت و اعتبارات ملی
مردم بیرم بارها با روشهای مختلف نشان داده اند که آب این منطقه قابل شرب نیست، حتی نماینده لارستان هم برای اینکه این موضوع را نشان دهد یک بطری از این آب را به مجلس برد و مطالبی را بیان کرد که مورد توجه بسیاری از رسانهها قرار گرفت. مختاری مدیر آب و فاضلاب شهرستان لارستان هم بر اینکه آب بیرم قابل شرب نیست، صحه میگذارد، ولی معتقد است این آب اگرچه قابل شرب نیست، اما آلوده هم نیست!
وی در این باره میگوید: دلیل افت فشار آب در منطقه که ناشی از برداشتهای بی رویه سفرههای زیرزمینی است، علاوه بر مردم و شهروندان بیرمی، مسئولان و متولیان امر را نیز در سطح استان و شهرستان را نگران کرده است.
مختاری ادامه میدهد: مردم بیرم مطمئن باشند که رفع چالش آبی در این منطقه یکی از مهمترین اولویتهای شرکت آبفای استان و حتی مدیریت اجرایی استان فارس و شهرستان است و البته رفع این مشکل بدون شک نیازمند هزینههای هنگفت و اعتبارات در سطح ملی است.
انتقال آب از سد سلمان
هم اکنون چند گزینه برای رفع چالش کم آبی در منطقه بیرم از سوی مسئولان پیش بینی شده که گفته شده یکی از بهترین گزینهها انتقال آب از طریق خط دوم سد سلمان فارسی است. انتقال آب از سد سلمان علاوه بر بخش بیرم سه بخش دیگر جویم، بنارویه و صحرای باغ را نیز شامل میشود و مطالعات این طرح هم براساس گفته معاون عمرانی فرماندار ویژه لارستان به اتمام رسیده است.
معاون عمرانی فرماندار ویژه لارستان درباره تاخیر در اجرای این طرح میگوید: یکی از دلایل مهم در تاخیر عملیات اجرایی این طرح وجود چندین گزینه از جمله انتقال آب از سد هایقر بوده که این موضوع تا حدودی منتفی شد و هم اینک گزینه اصلی اجرای طرح انتقال اب از طریق خط دوم سد سلمان است که با توجه به آبگیری این سد تا پایان سال جاری، بدون شک عملیات اجرایی طرح آبرسانی بیرم قبل از آبگیری سد خواهد بود.
اما علی گرامی دوست، دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس در مورد مشکل آب شرب بیرم میگوید: برای مشخص شدن آلودگی آب شرب بیرم قرار شد با دانشگاه علوم پزشکی و جهاد دانشگاهی آزمایشیهای علمی روی آب صورت بگیرد، اما به خاطر طولانی بودن مسافت بیرم تا شیراز آب خاصیتهای خود را از دست میداد و نتایج آزمایش ما به درستی نشان داده نمیشد.
دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی فارسمی گوید: از شرکت آبفای استان درخواست کردیم تا نتایج آزمایشهای خود را که بر روی آب شرب بیرم انجام داده ارائه کند، اما به دلایل اینکه «این آزمایش محرمانه است و نمیتوانیم نتایج را آزمایش اعلام کنیم»، از این اقدام امتناع کردند.
از شرکت آبفای استان درخواست کردیم تا نتایج آزمایشهای خود را که بر روی آب شرب بیرم انجام داده ارائه کند، اما به دلایل اینکه این آزمایش محرمانه است و نمیتوانیم نتایج را آزمایش اعلام کنیم از این اقدام امتناع کردند.
این فعال دانشجویی خاطرنشان میکند: یکی از مطالبات ما این است که شرکت آب و فاضلاب استان فارس نتایج آزمایش آب شرب بیرم از لحاظ علمی را رسانهای کند.
طبق پیگیریهای که قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس تا کنون انجام داده؛ حسین زاده، نماینده مردم در حال پیگیری این موضوع است، ولی حل مشکل آب شرب بیرم نیازمند همت استانی دارد. اهالی بیرم برای استفاده از آب شرب باید از دستگاههای آب شیرن کن استفاده کنند و این دستگاهها در بیرم، خصوصی است. برای اینکه هزینههای جانبی این دستگاهها بالا است، در ساعتهای خاصی آن را روشن میکنند و همین امر باعث میشود آب شیرین کمی به دست مردم برسد. این موضوع باعث شد مردم درخواست آب شیرین کن دولتی دهند و دستگاه به صورت ۲۴ ساعته کار کنند.