جلسه بررسی مشکلات شبکه آبرسانی بیرم با حضور نماینده مردم لار، مدیر شرکت سهامی آب منطقهای استان، نماینده مدیر کل سازمان برنامه و بودجه، فرماندار لار و قرارگاه جهادی امام حسین(ع) و قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جلسه بررسی مشکلات شبکه آبرسانی بیرم با حضور حسین زاده نماینده مردم لار، خنج، اوز و گراش در مجلس شورای اسلامی، مدیر شرکت سهامی آب منطقهای استان، نماینده مدیر کل سازمان برنامه و بودجه، فرماندار لار، مدیر عامل شرکت آبفا استان فارس، رئیس شورای شهر بیرم، قرارگاه جهادی امام حسین و قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس برگزار شد.
در این جلسه حسین زاده، نماینده مردم لار، خنج، اوز و گراش بیان داشت: برای حل مشکل تامین آب شرب شهرستان بیرم یک راهحل کوتاه مدت وجود دارد که این مسئله را موقت حل میکند، ولی برنامه بلندمدت این است که آب شرب کل حوزه جنوب تامین شود. در حال حاضر آبرسانی لارستان، خنج، گراش و اوز رها شده است در حالیکه آب جزو اولین زیرساختهای هر شهر و روستا و منطقهای است.
حسین زاده از مدیرکل شرکت سهامی آب منطقهای استان و بوستانی، مدیر کل آبفا استان، خواستار رسیدگی به مشکلات تامین آب آشامیدنی این نواحی در فضای کار اجرایی و میدانی، از طریق جذب سرمایه شد.
یحیی صفرنژاد، رئیس شورای شهر بیرم نیز در این جلسه عنوان کرد: زمانی آب در منطقه گراش و بیرم به آبقند معروف بود و کیفیت مطلوبی را داشت و به سبب خشکسالی و بهرهبرداری بیش از حد از منابع زیرسطحی هماکنون از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و مجموعه مسئولین شهرستان از سال ۳۹ تاکنون بیش از ۵۰ مکاتبه را با مسئولین ذیربط در سطح استان و کشور انجام دادهاند که درنهایت مورد تایید و دستور مستقیم استاندار نیز قرار گرفت و تمام مراحل مطالعاتی طرح آبرسانی از محل خط دوم انتقال آب از سد سلمان فارسی نیز انجامشده و مورد تایید کارشناسان قرارگرفته است.
یحیی صفرنژاد در ادامه افزود: در صورت اجرای این طرح علاوه بر تأمین آب شرب بیرم مناطق دیگر همجوار که با مشکل مشابه مواجه هستند، نیز منتفع خواهند شد.
گرامی دوست بیر قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی در ادامه گفت: مردم بیرم از سال۹۳ تا امروز بالغ بر ۲۷ مکاتبه را با مسئولین استانی و کشوری انجام دادند، اما هیچکدام اثربخش نبوده است. متأسفانه تا به امروز شاهد هیچ اقدامی از سوی مسؤولان مربوطه نبودیم.
گرامیدوست افزود: تا کی مردم چشم انتظار باشند؟! تا کی مسئولین وعده بدهند و عمل نکنند؟! اگر همان سال ۹۳ اقدام میکردند امروز نیاز به بودجه دو هزار میلیاردی نبود و با هزینهای خیلی کم طرح آبرسانی به بیرم قابل اجرا بود.
دبیر قرارگاه شهید احمدیروشن ناحیه بسیج دانشجویی استان فارس با انتقاد به عملکرد مسئولین مربوطه در این حوزه گفت: توجه این که ۴۱/۶درصد مساحت استان فارس تحت تاثیر خشکسالی بسیار شدید است نوع سیاستگذاریهای مختلفی که در سطح این حوزه ارائه میشود میتواند بسیار اثر بخش باشد. اما در این چند سال هیچ سیاست گذاریای دیده نشده است! در حضورمیدانی که در بخش بیرم داشتیم مردم حاظر بودند آبِ، آب انبارها که حاوی فضولات حیوانی و زباله و ... بود استفاده کنند، ولی آب لوله کشی آبفا را نه!
وی اظهار داشت: درشرایط بد اقتصادی مردم باید دو بار پول آب بدهند. یکبار پول آب لوله کشی و دیگری هزینه جهت خریدن آب شیرین. شهروندان ساکن بیرم عمده نیاز خود به آب شرب را با خرید آب معدنی بستهبندی تامین میکنند و این موضوع با توجه به هزینه بالای آن، برای برخی از ساکنان دشواریهایی را ایجاد کرده است. آب شیرین کنهای منطقه نیز خصوصی هستند و به دلیل عدم آسیب به دستگاه فقط در ساعتهایی خاص کار میکند و این موجب عدم دسترسی کامل مردم به آب شیرین میشود.
این فعال دانشجویی بیان داشت: حدود ۶ سال قبل مسئولان وقت استان فارس وعده دادند که با اجرای طرح آبرسانی از سد سلمان فارسی، مشکل آب شهرهای شرقی و جنوب فارس برای همیشه حل شده است و شهروندان ساکن این نقاط از آب شرب سالم و بهداشتی برخوردار میشوند، اما این مهم همچنان در خم کوچههای تامین اعتبار مانده است. در حالیکه براساس تائید شرکت آب و فاضلاب استان فارس، آب لولهکشی بخش بیرم شهرستان لارستان به دلیل وجود املاح بسیار زیاد، قابلیت شرب ندارد و طبق نظر دانشگاه علوم پزشکی عامل بسیاری از سرطانهای مثانه و مشکلات کلیوی همین آب غیر استاندارد است.
دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس، آبرسانی به شهر بیرم را یک پروژه ملی دانست و افزود: سفر استاندار فارس به بخش بیرم و انتشار اخباری مبنی بر پیشبینی تخصیص اعتبار ۵ هزار میلیارد ریالی برای اجرای پروژههای عمرانی خصوصا در بخش آبرسانی، شادی را به محفل ساکنان بخش بیرم آورد و این امید را ایجاد کرده بود که چشمانتظاریها رو به پایان است، اما مسئولان اعلام کردهاند که آب بیرم اگرچه یک اولویت مهم محسوب میشود، اما هنوز به صدر اولویتهای اجرایی نرسیده است. طرح آبرسانی به شهر بیرم یک پروژه ملی است، اما تامین اعتبار آن از محل اعتبار ۵ هزار میلیارد ریالی، پیشبینی نشده است. مردم جذابیتی برای زندگی ندارند. آب نیست؛ جاده نیست؛ تفریح نیست؛ صنعت نیست؛ کرونا و گرمای طاقت فرسا هم اضاف کنید. مردم تا چه حد میتوانند صبر و تحمل داشته باشند؟ نتیجه اشتباه مسئولین را که مردم نباید بدهند!
وی ضمن انتقاد از مشکلات موجود جامعه گفت: پس از گذشت چهل سال از انقلاب قابل قبول نیست که به دلیل اشتباه تایپی در نوشتن اسم بخش بیرم بودجه طرح انتقال آب حذف شود. بی عدالتی تنها در توزیع منابع ثروت نیست. بی عدالتی بزرگتری در توزیع منابع آبی استان فارس، حق حیات را از بسیاری سلب میکند.
گرامی دوست افزود: استان فارس به لحاظ منابع آبی در حال مرگ تدریجی است. برای برخی شهرستانها که نمایندگان آنها رئیس کمیسیون هستند پول هست، اما برای مردم بیرم نیست.
دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس مطرح کرد: بعد از گذشت چهار دهه از انقلاب معنا ندارد به خاطر بی عرضگی برخی مسئولین و نالایقی آنها برای مدیریت کلان درسطح استان فارس و کشور کارآمدی دین در عرصه حکومتداری در افکار عمومی جامعه لطمه ببیند. حل مشکلات عدیده استان با مدیریت فشل و شیک، صرفا در زمان اداری و غیرجهادی قابل حل نیم شود. وضعیت فعلی استان فارس، حکایتگر فقر مدیران در طول دورههای متمادی و دولتهای مختلف بوده است. درجنگ تمام عیار اقتصادی امروز مسئولین استانی در دستگاههای مختلف استان باید روحیه و تلاش برای مدیریت جهادی وجود داشته باشد.
وی رفع مشکل آب شرب بیرم را مطالبه قرارگاه شهید احمدی روشن دانست و افزود: تامین آب آشامیدنی مناسب، مشکلی نیست که نتوان آن را برنامه ریزی و ساماندهی کرد بلکه در کنار مشکل خشکسالی در برخی مناطق میتوان با مدیریت صحیح و صرف مقداری بودجه رفاه نسبی را برای مردم ایجاد کرد. عدم رسیدگی کافی مسئولان را میتوان دلیل اصلی نارضایتی مردم بیرم دانست. لازم است مسئولین مربوطه برنامههای خود را هرچه سریعتر در مورد این بحرانهای قابل پیشبینی توضیح داده و مردم را نسبت به اقدامات خود در جهت رفع این مشکلات آگاه سازند. مطالبهی قرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس از مسئولین امر فقط و فقط حل کردن پایدار آب شرب بیرم است چرا که هر روز بگذرد با این شرایط ناپایدار اقتصادی باید چند برابر هزینه کنند و چه بهتر که سریعتر به مشکل آب شرب بیرم ورود عملیاتی کنند.
در ادامه این جلسه بوستانی مدیر آبفای استان فارس بیان داشت: برای برون رفت از وضع موجود آب شرب بیرم در دو ساحت کوتاه مدت و بلند مدت طرحهای مطالعاتی صورت پذیرفته است. بحث حل کوتاه مدت آب شرب بیرم قابلیت اجرا دارد و آمادگی اجرا هم اکنون وجود دارد.
بوستانی در ادامه گفت: مشکل آب شرب بیرم در کوتاه مدت میتواند با کف شکنی چاههای موجود، لایروبی و همچنین اصلاح و توسعه شبکه شهری انجام گیرد و مقرر شد پیمان کار با پیدا کردن دستگاه پمپاژ آب، کار را از هفته آینده شروع کند.
بوستانی افزود: برنامه میان مدت این است که ظرفیت بهرهبرداری از خط یک سد سلمان فارسی تا ۹۲۰ لیتر بر ثانیه افزایش یابد؛ این طرح با انشعاب خط یک سد سلمان فارسی به سمت بیرم به طول ۶۶ کیلومتر که هزینه آن تقریباً ۲۰۰ میلیارد تومان است، قابل اجرا میشود. در آبفای استان به همراه آب منطقهای استان پیگیر این موضوع هستیم.
دهقانی، مدیرکل شرکت سهامی آب منطقهای استان در جواب این سوال که چرا پروانه مجوز چاههای زیادی داده شد که امروز با برداشت بی رویه، آب بخش بیرم با مشکل آب مواجه شود؟ بیان کرد: سیاست گذاریهای دولتی در برههای از زمان برخی مدیران را اجبار میکرد که به هر شهری سهمیهای میدادند و هر مدیری اگر ماهانه ۱۵۰ پروانه نمیداد، توبیخ میشد.
وی افزود: راهکار حل چالش آب شرب بیرم در بلند مدت قابلیت پیگیری دارد. با توجه به نظر کارشناسی اداره آبفا استان فارس و برنامه و بودجه استان، برنامه بلند مدت، جمعیت زیادی از استان حداقل پنج شهرستان جنوب شرقی استان را در بر میگیرد. ایجاد طرح آب رسانی خط دوم سد سلمان فارسی به طول ۳۶۸ کیلومتر است که مطالعه فاز ۱ به اتمام رسیده است و فاز ۲ آن در مرحله انجام است و ان شاءلله بعد از تخصیص بودجه که ردیف اعتباری بالای ۲ هزار میلیارد تومان را میطلبد در مدار قرار بگیرد و مردم بتوانند از آب شرب پایدار استفاده کنند.