به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر سید سعید اسماعیلی درباره راهکارهای کاهش مرگ و میر و عوارض ناشی از کرونا اظهار کرد: از ابتدای شیوع کرونا ما مطرح کردیم که برپایه آنچه که طب سنتی قبول دارد و طب نوین نمیتواند آن را رد کند، باید سیستم ایمنی عموم مردم را تقویت کنیم.
وی ادامه داد: با یکسری راهکارهای ساده تغذیهای میتوانیم سیستم ایمنی مردم را ارتقا دهیم مثلاً به مردم بگوییم چه غذایی بخورند، چگونه ورزش کنند و چه ساعاتی بخوابند. ماحصل این توصیهها میشود تقویت سیستم ایمنی و دفاعی بدن که باعث میشود هر عامل بیماریزایی در کشور ایجاد شود، بدن مردم در مقابل آن عامل بیماریزا پاسخ ایمنی مناسبی داشته باشد.
وی افزود: تاکنون مسئولان وزارت بهداشت به بحث تغذیه و نقش آن در سلامتی مردم توجه جدی نداشتند؛ اگر از ابتدا، وزارت بهداشت آموزش تغذیه سالم را پیگیری میکرد، سیستم ایمنی مردم تقویت میشد و میزان مرگومیر بر اثر کرونا در کشور کاهش مییافت. این مدلی که ما پیشنهاد میکنیم یعنی استفاده از طب سنتی برای تقویت سیستم ایمنی، یک راهکار کلی برای مقابله با بیماری کروناست زیرا تقویت سیستم ایمنی با استفاده از تدابیر طب سنتی، راهکاری بسیار ارزان و قابل دسترس است.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر راهکارهای طب سنتی برای مقابله با کرونا تصریح کرد: استفاده از سیر و پیاز خام یا پخته در خوراک روزانه میتواند در تقویت سیستم ایمنی تأثیر بسزایی داشته باشد؛ یکی دیگر از مواردی که حتی در مقالات روز دنیا به عنوان تقویتکننده سیستم ایمنی بدن از آنها یاد میشود، "سیاهدانه" است؛ سیاهدانه در طب سنتی و طب رایج خواص اثباتشده بسیار زیادی برای تقویت سیستم ایمنی دارد. مردم میتوانند روزانه مقداری سیاهدانه را به غذاهای خود اضافه کنند؛ استفاده آن همراه با عسل نیز توصیه میشود.
اسماعیلی افزود: توصیه دیگر ما استنشاق آب و نمک یا غرغره کردن آن است؛ مردم میتوانند روزی یک تا دو بار آب نمک غرغره کنند.
این متخصص طب سنتی ادامه داد: باید توجه داشت که استرس و نگرانی تأثیر منفی بر سیستم ایمنی افراد دارد؛ دوری از اخبار ناگوار و حفظ آرامش در چنین شرایطی امری مهم تلقی میشود. تنظیم زمان خواب و بهبود کیفیت خواب نیز از دیگر توصیههایی است که میتوان به آن اشاره کرد. مردم از پرخوری، درهمخوری و خوردن غذاهای سنگین اجتناب کنند و مصرف آش و سوپ را در برنامه روزانه خود بگنجانند.
وی توضیح داد: منظور از غذاهای سنگین، غذایی است که هضم آن دشوار باشد؛ غذاهای چرب و سرخ کرده از این قبیل غذاهای سنگین هستند؛ ماکارونی، الویه، سوسیس و کالباس، پنیر پیتزا و فستفودها از غذاهای چرب و سنگین به شمار میروند.
این پزشک متخصص طب سنتی درباره سایر راههای تقویت سیستم ایمنی خاطرنشان کرد: مقالات روز دنیا تأیید میکند که حجامت در تقویت سیستم ایمنی مؤثر است؛ البته اگر افراد دچار کمخونی نباشند، میتوانند حجامت کنند و در صورتی که منعی برای حجامت وجود داشته باشد یا فرد به کمخونی مبتلا باشد، میتواند به جای حجامت از بادکش پشت کتف استفاده کنند و بادکش نیز در تقویت سیستم ایمنی افراد بسیار مؤثر است.
اسماعیلی در پاسخ به سؤالی درباره واردات واکسن کرونا گفت: در خصوص واکسن کرونا اما و اگرهای زیادی داریم؛ از چند منظر میتوان به قضیه واکسن نگاه کرد؛ در ابتدا باید دید که آیا راه حل پایان اپیدمی کرونا، واکسن هست یا خیر؛ به عبارت دیگر باید در ابتدا به این سؤال پاسخ داد که آیا راه حل منحصر به فرد مشکل کرونا، واکسن است یا خیر که در این باره باید گفت کارایی و اثربخشی واکسنهای موجود در جهان هنوز به طور کامل مشخص نشده زیرا در فاز تست انسانی هستند و بنابراین نمیتوان راه حل پایان کرونا را تزریق واکسن آن دانست.
وی ادامه داد: سؤالات زیادی درباره واکسنی که از خارج از کشور وارد میشود مطرح است؛ ممکن است واکسنهای آمریکایی و انگلیسی در این شرایط خودشان یک عامل بیولوژیک باشند یا ممکن است تزریق واکسنهای نوع جدید انگلیسی و آمریکایی، باعث شود افراد به بیماریهایی مانند بیماریهای خودایمنی مبتلا شوند. درباره واکسن آمریکایی و انگلیسی و فرانسوی نیز ممنوعیت واردات واکسن از این کشورها درست بود زیرا به هرحال این کشورها با ما دشمناند و میخواهند به ما ضربه بزنند بنابراین باید نسبت به واردات واکسن کرونا هوشیاری لازم را داشته باشیم.
این پزشک افزود: در صورتی که واکسن ایرانی کرونا به تولید انبوه برسد قطعاً این واکسن داخلی ارجحیت دارد و از واکسنهای خارجی که هنوز از عوارض آنها مطلع نیستیم قطعاً بهتر است. نکته دیگری که درباره واکسن خارجی مدنظر است این است که باید دید میزان اثربخشی این واکسنها چهقدر است یعنی چهقدر میتوانیم اطمینان داشته باشیم که در صورت سالم بودن واکسنهای وارداتی، اثربخش نیز هستند. هنوز اثربخشی قطعی این واکسنها به طور کامل به اثبات نرسیده است و در نتیجه چندین میلیارد هزینه کردن برای واکسنی که هنوز اطلاعات زیادی از آن نداریم کمکی به مردم نخواهد کرد.
اسماعیلی ادامه داد: یک بحث دیگر درباره واکسن کرونا مطرح است؛ گفته شده که باید واکسن کرونا در دو دوز به مردم تزریق شود. آیا با تنها چند هزار دوز از واکسن کرونا، میتوان جمعیت زیادی را علیه کرونا واکسینه کرد؟ طبعاً خیر. بنابراین در عمل نیز انجام واکسیناسیون برای درصد عمدهای از ایرانیها در چنین شرایطی ممکن نیست.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر راهکار پایان اپیدمی کرونا تصریح کرد: راهکار کاهش مرگ و میر ناشی از کرونا، تقویت سیستم ایمنی است؛ ممکن است بسیاری از افراد این سؤال را بپرسند که آیا تأخیر در واردات واکسن به ضرر سلامتی مردم نخواهد بود؟ اتفاقاً پرهیز از شتابزدگی در واردات واکسن به نفع سلامت مردم است زیرا باید جوانب مختلف واکسن مورد بررسی قرار بگیرد. اگر واکسنی وارد کشور شود که مکانیسم اثر آن هنوز به درستی مشخص نشده است، به جای آنکه تلفات را در کشور کاهش دهد ممکن است به سلامتی مردم نیز ضربه غیرقابل جبرانی وارد کند.
وی تأکید کرد: همه عوارض واکسن به خصوص عوارض بلندمدت آن هنوز معلوم نشدهاند و روی دستهای از افراد نیز که مورد آزمایش قرار گرفتهاند عوارضی نظیر شوک آنافیلاکسی و حتی مرگ رخ داده است که همکاران وزارت بهداشت باید حتماً به این مسائل توجه داشته باشند.
این پزشک و متخصص طب سنتی خاطرنشان کرد: باید تا زمان تأمین واکسن ایرانی کرونا، سیستم ایمنی مردم را تقویت کنیم تا بدنشان در برابر بسیاری از بیماریها از جمله کرونا مقاوم شود و مرگ و میر کاهش یابد؛ در واقع راهکار کاهش شیوع کرونا در زمان حاضر فقط تقویت سیستم ایمنی بدن با راهکارها و تدابیر سادهای است که نمونههای آن گفته شد.