گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - احمد رضاپور؛ اندیشکده «بروکینگز» برترین اندیشکده جهان در گزارشی با عنوان «وقت آن است که فروش تسلیحات آمریکا به سعودی متوقف شود» و به قلم «بروس ریدل» افسر بازنشسته آژانس مرکزی اطلاعات (CIA) و مشاور چهار رئیس جمهور آمریکا در امور جنوب و غرب آسیا نوشت: جنگ در یمن «جنگ آمریکا» است. عربستان سعودی ثروت خود را صرف خرید تسلیحات از آمریکا کرد تا جنگی را پیش ببرد که بر اثر آن تقریباً ۲۵۰ هزار نفر کشته شدند ـــ اوضاع بدترین فاجعه بشری جهان در عصر حاضر است. دو دولت [پیشین] آمریکا جنگ در یمن را فعال کردند.
طبق برآورد «موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم» (SIPRI) که اندیشکدهای برجسته پیرامون تسلیحات نظامی است، عربستان سعودی بزرگترین واردکننده تسلیحات در جهان طی سالهای ۲۰۱۵ - ۲۰۱۹ بود که مصادف با پنج سال ابتدایی جنگ یمن است. میزان واردات تسلیحات سعودی در مقایسه با دوره زمانی پنج سال قبل آن ۱۳۰ درصد افزایش یافته است. علیرغم نگرانی گسترده پیرامون مداخلات نظامی عربستان در یمن، واشنگتن و لندن روند صادرات سلاح به سعودی را طی سالهای ۲۰۱۵-۲۰۱۹ ادامه دادند. در مجموع ۷۳ درصد واردات تسلیحات عربستان از آمریکا و ۱۳ درصد از انگلستان است.
مجموع صادرات اسلحه از آمریکا به عربستان پنج سال پیش از شروع جنگ علیه یمن ۳ میلیارد دلار بود؛ بین سالهای ۲۰۱۵ - ۲۰۲۰ آمریکا موافقت کرد که بیش از ۶۴.۱ میلیارد دلار تسلیحات به ریاض بفروشد، یعنی هر سال معادل ۱۰.۷ میلیارد دلار. (به این رقم ذکر شده در مقاله بروس ریدل، قرارداد ۴۶۰ میلیارد دلاری فروش تسلیحات به ریاض را اضافه کنید که بزرگترین قرارداد خرید تسلیحاتی تاریخ جهان لقب گرفت)
«باراک اوباما» میتوانست جنگ علیه یمن را با قطع پشتیبانی نظامی، دیپلماتیک و اطلاعاتی از ائتلاف نظامی به رهبری سعودی در نقطه آغازین خود در سال ۲۰۱۵ متوقف کند؛ جنگی که طی آن ائتلاف سعودی کشور یمن را محاصره کرده و اهداف غیرنظامی (نظیر بیمارستانها، خانههای مسکونی و حتی مجالس عزا-عروسی) را به صورتی مرگبار بمباران هوایی میکنند.
دولت ترامپ کاملاً مشتاق جنگ علیه یمن بود. «مایک پمپئو» وزیر خارجه وقت آمریکا سعودی را متقاعد کرد که «عربستان توان پیروزی در جنگ را دارد و این شکست بزرگی برای ایران خواهد بود که پشتیبان شیعیان زیدی در یمن است» و بانی اصلی تعیین نیروهای حوثی (انصارالله) به عنوان یک سازمان تروریستی در هفتههای آخر دولت دونالد ترامپ بود.
ایران برنده بزرگ جنگ یمن است. با ادامه روند جنگ، حوثیها به ایران نزدیکتر شدند و تهران نفوذ بسیاری در صنعا نسبت به شش سال گذشته بدست آورد. ایران تکنولوژی موشک و هواپیمای بدون سرنشین در اختیار حوثیها قرار داد تا ریاض و دیگر اهداف سعودی را هدف قرار دهند. (نکتهای که اندیشکده بروکینگز به آن اشاره نکرد این است که اگر حملهای از سوی یمن رخ داده در پاسخ به بمباران بیامان هوایی مردم غیرنظامی توسط ائتلاف سعودی است). متحدان ایران در عراق نیز ممکن است به ریاض حمله کنند. یک گروه عراقی طرفدار ایران ماه گذشته مدعی حمله به ریاض به وسیله پهپاد شد. (گروه موسوم به «الوِیة الوعد الحق» روز شنبه چهارم بهمن مسئولیت حمله پهپادی به ریاض را برعهده گرفت و آن را پاسخی به حادثه خونین و تروریستی بغداد عنوان کرد. این گروه دبی را نیز هدف بعدی خود اعلام کرد). ایران احتملاً حوثیها را به ادامه جنگ با عربستان تشویق خواهد کرد(!) چرا که ثروت سعودی هزینه این جنگ میشود.
اکنون ایتالیا با قطع فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی و امارات متحده عربی در جهت برداشتن گامی برای توقف جنگ یمن پیش قدم شده است. ریاض و ابوظبی دهمین و یازدهمین خریدار بزرگ تسلیحات ایتالیایی در جهان هستند. رم از انتقال بیش از ۱۲۰۰۰ موشک به عربستان سعودی جلوگیری کرده است.
جو بایدن در زمان انتخابات ریاست جمهوری وعده داد که به پشتیبانی آمریکا از سعودی خاتمه دهد. بروکینگز مدعی شد که دولت اوباما فروش تسلیحات به عربستان سعودی و امارات را متوقف کرده که شامل قرارداد ۳۵ میلیارد دلاری فروش جنگنده F-۳۵ به ابوظبی است. [چهارم فوریه ۲۰۲۰ / شانزدهم بهمن ۱۳۹۹] رئیسجمهور «بایدن» پایان پشتیبانی از عملیاتهای تهاجمی عربستان سعودی را اعلام کرد. باید ببینیم چگونه این اعلان به سیاست رسمی بدل میشود. آیا این به معنای پایان محاصره یمن است؟ بایدن به حمایت از سیستم پدافند هوایی سعودی ادامه میدهد، امّا پشتیبانی از حملات هوایی را متوقف میکند؟
اندیشکده بروکینگز آمریکا در پایان نوشت: زمان علیه مردم یمن است؛ هر ۱۰ دقیقه یک خردسال یمنی زیر ۵ سال به دلیل محاصره جان خود را از دست میدهند. تشریک مساعی بینالمللی و فوری به همراه یک قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل ضروری است. وقت آن رسیده است که قتل و عام مردم یمن متوقف شود و دمیدن بر آتش مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه پایان یابد.