به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بهرهگیری از فناوریهای هستهای در سالهای اخیر باعث شده به راهحلهای مناسبی برای مرتفع سازی بسیاری از مشکلات در حوزههای پزشکی و کشاورزی دست پیدا کنیم؛ مشکلاتی که اگر چارهای برای آن اندیشیده نشود ضربات جبران ناپذیری به پیکیره اقتصادی کشور وارد میکند.
پژوهشگران دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری توانستند تا با بهرهگیری از دانش هستهای در خصوص کنترل آفت مگس مدیترانهای به نتایج قابل قبولی دست پیدا کنند.
معیشت مستقیم ۱۴۰ هزار نفر از مردم مازندران به مرکبات وابسته است. با این حال مگس مدیترانهای به تنهایی میتواند ضربات زیادی به پیکره اقتصادی استان وارد کند. این آفت در سالهای اخیر با واردات کالا از دیگر کشورها به ایران وارد شده است. مگس مدیترانه به میوه حمله میکند و زندگیاش را درون میوه بنا میکند.
در سال ۹۶، حدود ۲۰۰ میلیارد و درسال ۹۷ تقریبا ۴۰۰ میلیارد به اقتصاد مازندران به خاطر مگس مدیترانهای لطمه وارد شد. این حشره، چون تخم خودش را در داخل میوه قرار میدهد، هر سمی هم که استفاده بشود، چون به داخل میوه است به آن اثر نمیکند.
محققان مرکز تحقیقات سلامت و کشاورزی البرز با کمک دانش هستهای نسل جدیدی از مگسهای مدیترانهای را تولید کردند که خودش به حذف دائمی خود کمک میکند. درواقع پژوهشگران این آفت را در مراحل مختلف با استفاده از پرتوی گاما عقیم میکنند.
با کمک بنیاد مستضعفان نسل جدید این مگسها در شرکت زراعی دشت ناز ساری رها سازی شد. در این مرحله ۵۴۰ هزار مگس نر در ۴۰ هزار هکتار رها شد. این اقدام افت عملکردی کشاورزان را تا میزان قابل توجهی کاهش داده است.
در سال ۹۸ با استفاده از روشهای شیمایی میزان خسارت ۱/۵ بود و در سال ۹۹ با استفاده از تکنیک نر عقیمی میزان خسارت به ۴/۰ بود. همکاری کشاورزان کمک علمی کارشناسان و دستاورد محققان موجب شد امسال مازندران خواستههای بازار داخل و کشورهای مقصد را برآورده کند.