کد خبر:۹۲۲۳۱۸

هنری که در مسیر مخالف ارزش‌های انسانی و دینی نباشد هنر انقلاب است

طاهره تختی شاعر بیجاری معتقد است که هنری که در مسیر مخالف ارزش‌های انسانی و دینی نباشد هنر انقلاب است.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، «هفته هنر انقلاب» هر ساله در هفته سوم فروردین‌ماه همزمان با سالروز شهادت سید مرتضی آوینی، به این عنوان نامگذاری شده است که در این ایام طی مراسمی چهره سال هنر انقلاب معرفی می‌شود.


در این هفته، کار‌های هنرمندان رشته‌های مختلف هنری مورد بررسی قرار می‌گیرد و در هر رشته، یک هنرمند به عنوان چهره هنر انقلاب اسلامی معرفی می‌شوند.


طاهره تختی متخلص به "نسیم" شاعر کردستانی در سال ۱۳۶۱ دربیجار دیده به جهان گشود.


وی تاکنون در جشنواره‌های استانی، منطقه‌ای و کشوری عناوین مختلفی را کسب کرده است از جمله می‌توان به: نفر اول استانی جشنواره شعر دفاع مقدس در سال‌های ۸۸ - ۸۹ – ۹۰، نفر برگزیده استانی شعر فجر سال‌های ۸۷ - ۸۸ - ۸۹ – ۹۰، نفر اول کشوری جشنواره شعر عاشورایی ۱۳۸۹، نفر برگزیده کشوری جشنواره شعر شهرداری‌ها ۱۳۸۹، نفر اول جشنواره شعر اهل بیت و نفر اول جشنواره شعروادبیات داستانی در رده سنی زیر ۳۰ سال اشاره کرد.
از این شاعر که بعنوان داور در چند جشنواره شعر منطقه‌ای و استانی نیز حضور داشته است تاکنون با حمایت حوزه هنری استان کردستان دو مجموعه شعر را با عناوین " پیمانه‌ی احساس" و "ساعت هفت" را منتشر شده است.
آنچه در ادامه می‌خوانید گفتگو یی با طاهره تختی با موضوع «هنر انقلاب» است.


۱- شاخصه‌های هنر انقلاب از دیدگاه شما چیست؟
پویایی، تعهد، خلاقیت، مثبت‌اندیشی و دوری از شعار زدگی، از مهمترین شاخصه‌هایی است که به نظر بنده باید معیار هنرمند انقلابی تلقی گردد.
انقلاب اسلامی خود یک دگرگونی بزرگ سیاسی بود که با حضور طیف‌های مختلف جامعه شکل گرفت و توانست بزرگترین حکومت منطقه را با تمام حمایت‌های قدرت‌های جهانی سرنگون کند. در بخش هنر پاسخگویی به مطالبات این مردم با سلیقه‌های گوناگون نیازمند پویایی همیشگی و تعهدی مبتنی بر اعتقاد به آرمان‌های انقلاب در بخش هنر، بهره گیری از ابزار‌های روز و خلاقیت لازم در ارائه اثر با نگاهی مثبت اندیش و به دور از شعار زدگی است.


۲- آیا هنر انقلاب را ژانری مستقل در هنر می‌دانید؟ آیا هنر انقلاب هنری پویا شده است؟
از نظر من هر هنری که با ارزش‌های دینی منافات نداشته باشد و بتواند آنقدر جذابیت داشته باشد که رضایت و توجه اقشار مختلف جامعه را جلب نموده و موجب گردد به سمت و سوی محتوای مبتذل رسانه‌های بیگانه کشیده نشوند هنر انقلاب است. خواه در قالب شعر، موسیقی، کاریکاتور یا انیمیشن با محتوای طنز انتقادی باشد؛ خواه یک فیلم سینمایی یا سریال تلویزیونی فاخر و تاثیرگذار.‌


نمی‌توان گفت هنر انقلاب در حالت کلی پویا گردیده‌است یا خیر؛ زیرا محدوده‌ی آن بسیار وسیع بوده و پاسخ به آن در چند جمله مقدور نیست. در طول این سال‌ها در برخی از هنر‌ها پویایی چشمگیری داشته‌ایم؛ در برخی ساکن بوده‌ایم و در برخی حتی پسرفت هم داشته‌ایم. به عنوان مثال خوشبختانه در هنر انیمیشن سازی پویا بوده‌ایم و در سال‌های اخیر پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌ایم که مورد توجّه مخاطبین کودک و نوجوان قرار گرفته و مورد استقبال عامه مردم نیز قرار گرفته است.
در بخش شعر نیز آثار خوبی را شاهدیم و جشنواره‌های خوبی با موضوع مرتبط با انقلاب و توجه به جوانان برگزار می‌گردد. اما تمام این موارد مستلزم حمایت از این دستاوردهاست که متأسفانه در این خصوص دچار ضعف هستیم.


۳- در مسیر رشد و توسعه هنر انقلاب چه موانع و چالش‌هایی را می‌بینید؟ و آیا راهی برای برون‌رفت از این موانع دارید؟
متاسفانه از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون، همیشه برخی از مسئولین با تنگ‌نظری، اِعمال نظرات سلیقه‌ای، بدبینی، یکجانبه گرایی و تعصّبات بی‌جا، موجبات به انزوا کشیده شدن بسیاری از هنرمندان را فراهم کرده‌اند و خواسته یا ناخواسته جوانان را به سمت بی‌هنری و بی‌فرهنگی کشانده‌اند. عدم بودجه بندی صحیح فرهنگی در شاخه‌های مختلف هنری و تخصیص حداقلی بودجه در برخی استان‌ها نیز در این شرایط مزید بر علت گردیده‌است.


یکی از راه‌حل‌های پیشنهادی می‌تواند احیای آداب و رسوم و زبان و فرهنگ و هنر بومی هر منطقه از میهن عزیزمان و دعوت از هنرمندانی باشد که به حاشیه کشیده شده‌اند. با برگزاری کلاس‌های آموزشی و جشنواره‌های متناسب و معرفی آن‌ها در رسانه ملی می‌توانیم گام‌هایی در این زمینه برداریم.


۴- چه موضوعاتی در آفرینش هنر متعهد مغفول مانده است؟
موضوعاتی که برای کودکان، نوجوان و جوانان جذاب باشند. هر چند تلاش‌هایی از طرف برخی هنرمندان متعهد و خوش‌ذوق در این زمینه صورت گرفته، ولی تمایل قشر جوان به فرهنگ غربی نشان‌دهنده این است که این تلاش‌ها و حمایت‌های صورت گرفته اصلاً کافی نبوده است.

۵- آیا از نگاه شما هنر انقلاب از طرف مردم مورد اقبال قرار گرفته است و اگر نه چطور می‌توان این اقبال را ایجاد کرد؟
به نظر من، چون در مدیریت و تخصیص اعتبار بودجه‌های فرهنگی و هنری در اکثریت قریب به اتفاق موارد، نظر قشر خاصی از جامعه در نظر گرفته شده‌است؛ هنر انقلاب مورد اقبال عموم مردم واقع نشده است.
مسئولین فرهنگی می‌بایست بیشتر برای هنر‌های بومی هر منطقه اهمیت قائل شده و حمایت‌های معنوی و مالی بیشتری را در نظر بگیرند. هنر انقلاب در اصل هنر‌های نهفته در هر گوشه از این آب و خاک است و محدود به هنری خاص با تعریفی منحصر به فرد نیست. هر هنری که برخواسته از سنت‌های زیبای ایرانی و اسلامی است؛ هنر انقلاب است. هنری که در مسیر مخالف ارزش‌های انسانی و دینی نباشد هنر انقلاب است؛ خواه یک داستان فکاهی باشد یا یک داستان ارزشی با مضمون ایثار و شهادت. خواه شعری طنز باشد یا شعری حماسی


۶- آیا در جریان هنر انقلاب توانسته‌ایم استعداد‌های جوان را کشف و پروش دهیم؟
در برخی از حوزه‌ها بله و در برخی خیر، به نظر بنده کشف و پرورش استعداد‌های جوان مستلزم ایجاد زمینه‌های لازم در این خصوص است همچون فراهم سازی زیر ساخت‌های فرهنگی وهنری در سراسر کشور. وقتی ما در بسیاری از شهر‌ها و روستا‌های کشور هیچگونه زیرساخت فرهنگی وهنری را نداریم و اصولا کسی سراغ کشف استعداد‌ها نمی‌رودقطعاً پاسخ این سؤال امیدوارکننده نخواهد بود. البته در بخش‌هایی با برگزاری جشنواره‌هایی این موفقیت به صورت نسبی حاصل شده است.


۷- آیا هنر انقلاب به عنوان هنر مطالبه‌گر موفق شده است به این هدف برسد؟
با توجه به اینکه انقلاب اسلامی ایران با هدف تحقق ارزش‌های انسانی و اسلامی به وقوع پیوست؛ با انقلاب فرهنگی چشم انداز هنری وسیعی در ابتدا در نظر گرفته شد که به طور کلی من فکر می‌کنم نتوانسته‌ایم در همه زمینه‌ها به هدف خود برسیم؛ هر چند در برخی حوزه‌ها پیشرفت‌های داشته‌ایم که قابل توجه است.


۸- آیا معرفی چهره سال هنر انقلاب می‌تواند در معرفی این هنر میان مردم کمک‌کننده باشد؟
انتخاب چهره سال هنر انقلاب، بر اساس معیار‌های عامه پسند نبوده و شخصاً فکر می‌کنم نمی‌تواند در زمینه معرفی هنر انقلاب تاثیرگذار باشد؛ همچنان که تا کنون نبوده است.


۹- از نظر شما چه کسی می‌تواند به عنوان چهره سال هنر انقلاب معرفی شود؟
از نظر من هر هنرمندی که بی هیچ چشم داشتی تلاش می‌کند نگاه‌ها را به سمت قابلیت‌های بومی و فرهنگ و هنر ایرانی و اسلامی جلب کند و مثبت نگر و مثبت اندیش باشد، هنرمندی انقلابی و شایسته تقدیر است. حتی اگر زنی بی‌سواد و خانه‌دار در روستایی گمنام باشد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار