به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، دمای شب در دهانه «جزرو» سیاره مریخ میتواند تا منفی ۱۳۰ درجه فارنهایت (منفی ۹۰ درجه سانتیگراد) افت کند که این افت به یخ زدگی و ترک خوردگی اجزای الکتریکی محافظت نشده منجر میشود و به باتریهای داخلی مورد نیاز پرواز آسیب میرساند. بالگرد نبوغ برای گرم ماندن در سطح سیاره به باتریهایی اتکا دارد که از پنلهای خورشید انرژی مورد نیاز خود را تأمین میکنند.
سالم ماندن بالگرد نبوغ در اولین شبی که از درون مریخ نورد «استقامت» ناسا جدا شد و بر سطح مریخ قرار گرفته بود، یک نقطه عطف مهم برای این «روتورکرافت» ۴ پوندی (۱.۸ کیلوگرم) محسوب میشود.
میمی آنوگ مدیر پروژه نبوغ در آزمایشگاه JPL ناسا در بیانیهای در این باره نوشت: این نخستین باری است که «نبوغ» به تنهایی و بدون اتکا به کاوشگر روی سطح سیاره قرار گرفته است. اکنون تاییدیهای دریافت کردیم که عایق بندی و گرمکنها درست عمل کردهاند و انرژی کافی برای گذراندن شب در باتری وجود دارد. این موضوع پیروزی بزرگی برای محققان این پروژه است.
نبوغ اکنون در مراحل نهایی آمادگیها برای پرواز بر فراز سطح سیاره سرخ است. این بالگرد تا پیش از این در دل کاوشگر «استقامت» قرار داشت، اما روز شنبه برای نخستین بار از آن جدا شد و روی خاک مریخ قرار گرفت.
ناسا تصمیم دارد یک شنبه هفته آینده این تست پرواز را انجام دهد. در صورت موفقیت آمیز بودن آزمایش مذکور، «نبوغ» نخستین هواپیمای خودکاری خواهد بود که روی سیارهای دیگر پرواز میکند.
مقامات ناسا اعلام کردند که انتظار میرود نبوغ اولین پرواز خود را روز ۱۱ آوریل (۲۲ فروردین) انجام دهد و دادههای آن روز ۱۲ آوریل به زمین میرسد. این بالگرد ۸۵ میلیون دلاری اولین بالگرد ارسال شده به سیارهای دیگر است و برای بررسی فناوریهای مورد نیاز برای پرواز در سیارات دیگر طراحی شده است.
نبوغ ۲ دوربین به همراه دارد که اطلاعات پرواز را ثبت میکند. این اطلاعات توسط مریخنورد استفامت نیز مشاهده خواهد شد. درصورتی که همهچیز به خوبی پیش رود، نبوغ در طول سفر ۳۱ روزه در مریخ، چندین پرواز طولانی مدت بر روی دهانه «جزرو» انجام خواهد داد. ارتفاع هر پرواز نباید بیش از پنج متر باشد و طول مسیر آن ۹۰ متر خواهد بود.
گفتنی است؛ کاوشگر استقامت روز پنجشنبه ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۰ (نهم مرداد ۱۳۹۹) زمین را به مقصد سیاره سرخ ترک کرده بود. استقامت بزرگترین و پیچیدهترین کاوشگری است که تاکنون به سیاره مریخ ارسال شده و قرار است یک ماموریت ۲ ساله را برای جستجوی علایم حیات و آماده سازی مقدمات برای دیدارهای آتی انسانها بر سطح این سیاره سرخ انجام دهد.