زارعی، دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: سال ۲۰۱۶ میلادی، زمانی که توافق هستهای میان ایران و اعضای ۱+۵ در دوران ریاستجمهوری اوباما اجرایی شد، نه تنها بسیاری از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران تعلیق نشد، بلکه شاهد نقض مکرر ماده ۲۹ برجام بودیم.
وی افزود: امروز مقامات آمریکایی از «رفع تحریمهای ناسازگار با برجام» سخن میگویند، اما هرگز وارد «مصادیق» و «کمیسازی» این مقوله نمیشوند! متأسفانه آنها به خوبی میدانند «تفسیرپذیری برجام» امکان عدم رفع واقعی تحریمها به ضرر کشورمان را فراهم میکند به گونهای که آمریکا مانند سال ۲۰۱۶ میلادی، مانع حضور شرکتها و بانکها و مؤسسات سرمایهگذاری خارجی در ایران میشود و در مقابل، اعتراضات تهران مبنی بر چرایی عدم تعلیق واقعی تحریمها توسط کمیته مشترک برجام ناوارد دانسته میشود.
زارعی بیان کرد: در این معادله، اساسا اهمیتی ندارد که ابعاد میز مذاکره و محل استقرار هیات ایرانی در وین کجاست، بلکه اشکال از «سند تفسیرپذیر برجام» است که مطابق آن واشنگتن و شرکای اروپایی آن میتوانند ادعا کنند در توافق هستهای حضور دارند، اما در عمل مانع تعلیق تحریمهای ایران شوند! نکته مهمتر اینکه مقامات دولت بایدن «عدم رفع واقعی تحریمهای ایران» را پیشدرآمد و اهرمی جهت چینش میز مذاکره با تهران در حوزههای موشکهای بالستیک و منطقهای تلقی میکنند.
دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: مقامات کاخ سفید بارها عنوان کردهاند «برجام» برای آنها حکم یک «مقدمه» را دارد نه یک «نتیجه»! به عبارت گویاتر، واشنگتن و تروئیکای اروپا اساسا برجام را یک «سند حقوقی» تلقی نمیکنند بلکه آن را یک «مقدمه» یا «سنگ بنای اولیه» جهت تحقق استراتژی «مهار حداکثری ایران» میدانند. در مقابل، متأسفانه دولت حسن روحانی به جای خلع سلاح استراتژیک و راهبردی آمریکا در این بازی خطرناک، با قرار دادن برجام به عنوان «نقطه ثقل» حوزه سیاست خارجی و اقتصاد کشور، دموکراتها و جمهوریخواهان آمریکا را درباره استمرار این رویکرد و بازی ضدایرانی، مصممتر میکند.
زارعی اظهار داشت: بدون شک تا زمانی که «سیاست خارجی تحریممحور» جای خود را به «سیاست خارجی تهاجمی هوشمند» ندهد، مجالی برای ایجاد ثبات اقتصادی در کشور به وجود نخواهد آمد. فراموش نکنیم دیپلماتهای آمریکایی مانند وندی شرمن، رابرت مالی و جیک سالیوان که امروز وقیحانه زیر امضای خود در توافق هستهای زدهاند، در آینده نیز ابایی از تکرار این بازی ندارند.
وی افزود: با روی کارآمدن بایدن، امریکاییها اینطور وانمود میکنند که موضوعات مرتبط با ایران در سیاست خارجی امریکا از اولویت برخوردار نیست. هدف امریکاییها از تعقیب این راهبرد انداختن توپ در زمین ایران و واداشتن ایران به پیشنهاد مذاکره به طرف امریکایی بود تا به این ترتیب بازگشت خود به میز مذاکره برای رفع تحریمها را بهعنوان امتیاز به ایران فروخته و با به دست گرفتن ابتکار عمل، صحنه مذاکرات را به نفع خود و اخذ امتیازات جدید مدیریت کرده و در زمینههای موشکی و منطقهای برجام پرخسارت دیگری را به ایران تحمیل کنند.
دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: در حقیقت رویکرد امریکاییها با روی کار آمدن بایدن نسبت به زمان ترامپ هیچ تغییری نکرده و با سیاستهای جدید، همان استراتژی ترامپ و بازگشت به میز مذاکره برای رسیدن به برجامی جدید دنبال میشود که از حیث زمانی گستردهتر بوده و علاوه بر موضوع هستهای سایر موضوعات مورد علاقه آنان همچون موشکی و منطقهای را هم شامل شود.
زارعی بیان کرد: از نظر امریکاییها، برجام امری خاتمه یافته بوده و اگر ایران خواستار لغو تحریمها است باید در آرزوی دست نیافتنی لغو تحریمها به دومینوی بی پایان مذاکره بازگشته و امتیازات پی درپی و بیشتری در سایر زمینهها به غرب بدهد.