به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بیماران خاص و صعبالعلاج از جمله گروههای در معرض خطر از نظر ابتلا به بیماری COVID-۱۹ محسوب میشوند. از طرفی این افراد با توجه به وجود بیماری زمینهای که اغلب باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود یا به دلیل مراجعات مکرر این بیماران جهت دریافت خدمت در مراکز درمانی، ریسک مواجهه آنها در مقایسه با افراد سالم جامعه با ویروس کرونا بیشتر خواهد بود.
بر همین اساس مبتلایان به بیماریهای خاص و صعبالعلاج از گروههای اولویتدار در دریافت واکسن بوده و وزارت بهداشتیها تلاش میکنند که واکسیناسیون برای کلیه مبتلایان به بیماریهای خاص و صعبالعلاج به تدریج و هرچه سریعتر انجام شود. بر این اساس امید است که واکسیناسیون این بیماران علیه کرونا طبق اولویتبندی صورت گرفته، سریعتر محقق شود.
به گفته مهدی شادنوش- رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزرات بهداشت واکسیناسیون علیه کرونا در بیماران نادر شامل بیماران دیالیز خونی و صفاقی، هموفیلی، تالاسمی، ام اس، SMA، EB، CF، MPS، اوتیسم، پیوند اعضا و نسوج، بیماران مبتلا به نقص سیستم ایمنی اولیه (PID) است که این بیماران در کشور بالغ بر ۵۴۰ هزار بیمار را شامل شده است.
حال به دلیل جمعیت بیماران در گروههای مختلف بیماریهای خاص و صعبالعلاج، تزریق واکسن به صورت مرحلهای در این گروه انجام خواهد شد؛ بنابراین انتظار میرود که متناسب با میزان واکسن دریافتی در هر نوبت، نسبت به اولویتبندی بیماران و فراخوان مرحلهای آنها اقدام شود.
همانطور که پیشتر گفته شد، بیماران واجد شرایط واکسیناسیون علیه کووید-۱۹، بیماران دیالیز خونی، دیالیز صفاقی، هموفیلی، تالاسمی، ام اس، SMA، EB، CF، MPS، اوتیسم، پیوند اعضا و مبتلایان به سرطان، بیماران مبتلا به نقص سیستم ایمنی به عنوان گروههای پرخطر شناخته شده و نیازمند تزریق واکسن کرونا هستند.
باید توجه کرد که معاونت درمان وزارت بهداشت برای اعلام لیست بیماران واجد شرایط، لیستی شامل نام و نام خانوادگی بیمار، نوع بیماری یا نوع سرطان در بیماران مبتلا به سرطان، کد ملی و مرکز درمانی تهیه میکند. همچنین از اطلاعات موجود در سامانه مدیریت بیماریهای نادر برای بیماران پیوند اعضا، ام اس، تالاسمی، هموفیلی، CF و نقص ایمنی اولیه و از سامانه MedCare برای سایر بیماریها، استفاده میکند تا لیست تأیید شده بیماران گروه هدف را تنظیم کرده و آن را به معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، برای استخراج آخرین لیست اسامی ارائه دهد.
در عین حال از آنجایی که سامانه بهروزرسانی شدهای برای شناسایی و تنظیم لیست بیماران مبتلا به سرطان وجود ندارد، معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی، بر اساس اولویتبندی با هماهنگی مراکز شیمی درمانی دولتی و غیر دولتی لیست این بیماران را تنظیم کرده و نسبت به واکسیناسیون آنها بر اساس اولویتهای تعیین شده اقدام میکند.
اولویتهای تعین شده برای انجام واکسیناسیون مبتلایان به سرطان به شرح زیر است:
- اولویت اول دریافت واکسن در بیماران مبتلا به سرطان، بیمارانی هستند که در حال دریافت داروی شیمی درمانیاند. این بیماران با تایید پزشک معالج، گواهی تزریق آخرین نوبت شیمی درمانی در طی شش ماه گذشته و گزارش پاتولوژی، شناسایی میشوند.
- اولویت دوم دریافت واکسن در بیماران مبتلا به سرطان، بیمارانی هستند که در حال دریافت درمان رادیوتراپیاند. این بیماران با تایید پزشک معالج، گواهی تاریخ شروع و پایان رادیوتراپی و گزارش پاتولوژی شناسایی میشوند.
- اولویت سوم دریافت واکسن، تمام بیماران مبتلا به سرطانی را شامل میشود که در حال پیگیری درمان هستند. این بیماران با تایید پزشک معالج و گزارش پاتولوژی شناسایی میشوند.
برای بیماران پیوند اعضاء نیز به دلیل شرایط ویژهای که این بیماران دارند، بیماران پیوند قلب و ریه در اولویت اول و بیماران پیوند کبد در اولویت دوم و سپس بیماران پیوند کلیه با اولویت بیماران بالاتر از ۵۰ سال در اولویت سوم قرار دارند.
مراکز تزریق واکسن به بیماران خاص
باید توجه کرد که معاونت درمان دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی، مراکز تزریق واکسن کرونا را به معاونت بهداشتی اعلام میکنند. همچنین برای بیماران دیالیزی، تالاسمی و هموفیلی، مرکز ارائه خدمات واکسیناسیون، همان مرکز ارائه خدمات دیالیز، تزریق خون و تزریق فاکتور خواهد بود. در عین حال اعلام شده است که برای سایر بیماریها، مراکز منتخب حسب صلاحدید معاونت درمان با هماهنگی معاونت بهداشت انتخاب و توسط روابط عمومی اطلاعرسانی میشود.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، سایر بیمارانی که به بیماریهای مزمن مبتلا هستند نیز در فاز دوم سند واکسیناسیون قرار دارند که اسامی و شیوه واکسیناسیون آنها اطلاعرسانی خواهد شد.