گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- زینب سادات موسوی؛ برنامه ترکیبی «عصرشیرین» که عصرهای شنبه تا چهارشنبه از شبکه افق سیما روی آنتن تلویزیون میرود؛ برنامهای جدید با موضوع زنان و خانواده که پخش آن از ۱۴ فروردین ماه ۱۴۰۰ آغاز شده است.
این برنامه به تهیهکنندگی محمد هادی نعمت الهی با هدف بازشناسایی و ایجاد حال خوب در خانوادههای ایرانی ساخته شده است. موضوعات و گفتگوهای روزهای پنجگانه پخش این برنامه، به اقتضای موضوع محوری همان روز با نگاه به نقشهای زن نسبت به خود، همسر، فرزندان، خانه و جامعه پخش خواهد شد.
با محمد هادی نعمت الهی تهیهکننده برنامه «عصر شیرین» درباره ایدهها، بخشها و اهداف برنامهای که تلاش میکند به صورت ویژه به مسال مرتبط با زن و نقشهای متعدد و مهمش در خانواده بپردازد گفتگویی کردیم که مشروحش را میخوانید؛
نعمت الهی در خصوص ایده و طرح اولیه برنامه گفت: «بعد از تغییراتی که در ساختار مدیریتی شبکه افق اتفاق افتاد، از من خواستند یک برنامهٔ خانوادهمحور در این شبکه ساخته شود و با توجه به اقتضائات این شبکه، کمی کار به واسطهٔ نوع رویکرد و نگاهی که وجود دارد متفاوتتر از شبکههای دیگر است و از طرفی موضوع خانواده از اهمیت زیادی برخوردار است و تلاش شد کاری ساخته شود که با برنامههای دیگر خانواده متفاوت باشد و ماموریتی داشته باشد. تصمیم بر این شد که اگر به موضوع خانواده قرار است پرداخته شود این نگاه بطور خاصتر و با محوریت زن ساخته و طراحی شود.»
او ادامه داد: «در صحبتهای اولیه ما بیشتر به دنبال این بودیم که چقدر با محوریت زن میتوان صحبت کرد و تصمیم گرفتیم یک تقسیم بندی بر اساس روزهای هفته داشته باشیم که این تقسیم بندی ناظر بر نقشهای زن انجام شد. در روز اول بحثهای هویتی و تربیتی مطرح میشود، روز دوم زن را با توجه به نقش مادریاش در نظر میگیریم، روز سوم نقشهای اجتماعی زن با نگاه هویتی، روز چهارم نقش زن در خانه و بیشتر بحث سبک زندگی و روز آخر بحث همسری؛ یعنی بحثهای زن و شوهری از جنس مشاوره مطرح میشود. این در واقع طراحی کلی برنامه است. ایتمها و تیتراژ هم با همین منطق ساخته شده است.»
نعمت الهی درباره تیتراژ متفاوت برنامه صحبت کردیم. تیتراژی که به صورت ویژه به زن فارغ از نقشهای مختلفی که در زندگی برعهده دارد، توجه کرده و با یک شعر و ملودی خوب او را به توجه به خودش دعوت میکند. تهیه کننده برنامه میگوید: «تیتراژ یک خط مشی از اصول برنامه است. بنای کار ما بر این است که به خانمها کمک کنیم برای رسیدن به یک حال خوب و ادعای بزرگتر از این هم نمیکنیم. اگر خانمها حالشان خوب باشد، در هر جایگاهی باشند مثل همسر، مادر و یا فرزند، حال آن خانه هم حال خوبی خواهد بود و وقتی حال خانه خوب باشد به طبع حال جامعه هم حال بهتری خواهد شد.»
او ادامه میدهد: «تصمیم بر این بود در تیتراژ بگوییم فارغ از هر نقش و اتفاقی، خود زن روبروی آیینه بایستد و خودش را با دقت و جزئیات تماشا کند و ببیند چه چیزهایی حالش را خوب میکند و چه چیزهایی حالش را بد میکند و چرا؟ و الان کجای این عالم ایستاده است. ما در خود برنامه هم سعی داریم به همین سمت برویم. چه در قسمتهایی که درباره خود زن صحبت میکنیم و چه آنجایی که درباره نقش ها، شغل و یا مادری اش حرف میزنیم.»
تهیهکننده عصر شیرین درباره تفاوتهای این برنامه با برنامههای مشابه نیز گفت: «سعی کردهایم کمی متفاوتتر عمل کنیم و بحثهای کارشناسی را به سمت بحثهای کارگاهی پیش ببریم که افراد بتوانند نیازهایشان را ببینند و نمایندگان ما حرف تعداد قابل توجهی از مخاطبان را چه مخاطبی که مجرد است و چه مخاطبی که بچه دارد و یا فعالیت اجتماعی میکند را بزنند.»
محمد هادی نعمت الهی در پاسخ به این سوال که انتخاب موضوع در هر قسمت به چه صورت است؟ ایا اتاق فکر محتوایی و روانشناسی برای موضوعات دارند گفت: «در پش تولید با توجه به رویکرد محتوایی برنامه جلسات اساسی متعددی در حوزههای طراحی، فنی، برنامهسازی و حوزهٔ محتوایی داشته ایم. سعی شد به سراغ افراد کارآمدی برویم که در این حوزه میتوانند به ما کمک کنند و قبلا تجربه تولید و اثرگذاری داشتهاند و نگاه متفاوت تری نیز دارند.»
او ادامه داد: «ما اتاق فکر خیلی گستردهای داشتیم، یک گروه ثابت پنج شش نفری بودند که الان هم هستند و حدود سی نفر متخصص، کارشناس و روانشناس در حوزههای مختلف که سراغشان میرفتیم و از نظراتشان استفاده میکردیم. در حوزه قرآن هم به همین صورت عمل کردیم که نگاه قرآن به زن هم در برنامه مطرح شود.»
نعمت الهی در خصوص طرح موضوعات حساس در برنامه اینطور بیان کرد که: «قرار بود بحث جنسیتی در برنامه نداشته باشیم و از طرفی هم یک لبهٔ باریکی بود در خصوص بحثهای فمنیستی و حقوق زنان که در جامعه کنونی هم طرفدارهایی دارد و نباید مطرح میشد. لازمهٔ اینها داشتن یک پروتکل بود که بدانیم باید سمت چه چیزهایی برویم و از چه موضوعاتی فاصله بگیریم، به همین دلیل افراد دارای این اطلاعات هم به عنوان کارشناس در برنامه حضور داشتند.»
با نعمت الهی درباره فرهنگهای مختلف در کشور خصوصا درباره مباحثی که به زن و خانواده مربوط میشوند صحبت کردیم و از او پرسیدیدم که عصر شیرین برای اینکه بتواند همه این سلایق را پوشش بدهد چه کرده؟
او میگوید: «مخاطبی که ما در نظر داشتیم فقط مخاطب پایتخت نبود، بلکه مخاطب عامتر بود و این نیازها، نیازهای زنان در همه جای این مملکت است و فرقی نمیکند با چه فرهنگی باشد. ایدهآل ما این بود که در بخش آیتمها یا در قسمتهایی که میتوانیم از بخش گفتگویی فاصله بگیریم به صورت میدانی و دقیقتر سراغ آدمها و فضاهای فرهنگی_اجتماعی خارج از تهران و حتی خارج از کشور برویم، ولی به واسطهٔ کرونا و محدودیتهایی که وجود دارد هنوز نتوانستیم این بخش را شروع کنیم؛ انشالله بزودی اتفاق میافتد.»
و ادامه میدهد: «تلاش ما این بود که اطلاع حداکثری داشته باشیم و مخاطب فقط تهرانی و یا فقط مذهبی نباشد با وجود اینکه این برنامه در شبکهای پخش میشود که در نگاه اول اینطور به نظر میرسد، مخاطب این برنامه به یک سلیقه و یا رویکردی نزدیکتر است و آن را میپسندد، ولی تلاش ما این است که مخاطب عام درگیر شود.»
موضوع دیگر مهمانان برنامه هستند. در یکی از بخشهای برنامه که مهمانان به صورت جمعی با هم گفتگو میکنند، افراد مختلفی حضور دارند که به عنوان کارشناس هم به مخاطب معرفی نمیشوند. از تهیه کننده برنامه درباره نحوهی انتخاب مهمانان پرسیدیم و نعمت الهی گفت: «محور اصلی برنامه ما کسی است که یک توانمندی یا تخصصی دارد و این را با مادرها، زوجها و یا خانمهای دیگر به اشتراک میگذارد. ما فقط یکی از گفتگوهایمان در این چند هفته به صورت کارشناسی بوده است که این کارشناسان همه آدمهای با تجربهای هستند که در این حوزه تخصص دارند؛ به غیر از آن شرکت کنندههای دیگر به صورت فراخوان در تعدادی گروهها اعلام آمادگی کردند و بعد از مصاحبه و معارفه در کارگاههایی که ما در پیش تولید برنامه داشتیم شرکت کردند و از دل آن کارگاهها انتخاب شدند.»
به عنوان سوال آخر از نعمت الهی در خصوص بازخوردهایی که تا اینجای کار از مخاطبان دریافت کردهاند پرسیدیم و او گفت: «هنوز راهی طولانی در پیش داریم و گفتن از بازخوردها کمی زود است، ولی میتوانم به قطع این را بگویم که بخش مهمی از مخاطبین بر محتوا و فرم برنامه حساس شده است. بسیار مشتاق هستیم به دریافت نکات، نقدها و نظرات مخاطبین و بسیار امیدواریم به لطف حضرت حق.»