دکتر یاور دشتبانی؛ اقتصاددان و استاد دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در واکنش به کاهش قیمت دلار در هفتههای اخیر گفت: دولت دقیقا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران مذاکرات وین را پیش برده است و اخبار به ظاهر مثبتی هم هر از گاهی اعلام میشود و از احتمال لغو تحریمها سخن گفته میشود، لذا با این اخبار جهت دار نرخ ارز را در روزهای گذشته تحت تاثیر قرار دادند.
وی با تاکید بر اینکه اثرگذاری بر نرخ ارز با انتشار اخبار مثبت در مورد روند مذاکرات برجامی در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ کاملا آگاهانه است گفت: در سالهای اخیر نرخ ارز عمدتا تحت تاثیر اخبار سیاسی و فضای رسانهای قرار گرفته است، اما اگر مولفههای تئوری اقتصادی و منطقی را در نظر بگیریم مادامی که ما تورم با نرخ بالا را تجربه میکنیم نمیتوانیم انتظار داشته باشیم ارزش پول ملی در برابر سایر ارزهای خارجی کم نشود.
بیشتر بخوانید:
سعادت: کاهش نرخ ارز در اقتصاد تورمی ایران فقط سرعتگیر است
بالسینی: کسری بودجه سنگین اجازه تعدیل قیمت به بازارها نمیدهد
دشتبانی اضافه کرد: مگر میشود همزمان با کاهش قدرت خرید مردم و نرخ تورم نزدیک به ۴۰ درصدی یک کالای مهم خارجی مثل دلار در برابر پول ملی ما افت قیمت داشته باشد؟! پس با این شرایط کاهش نرخ ارز با منطق اقتصادی قابل پذیرش نیست.
استاد اقتصاد تصریح کرد: البته بعضی هم موضوع کاهش تقاضا در بازار ارز را مطرح میکنند که باید گفت این مسئله همیشه وجود داشته است، یعنی اگر یکسال و نیم گذشته را درنظر بگیریم چه اتفاقی افتاده است که بگوییم امروز باعث کم شدن تقاضا برای ارز شده است؟ تقاضا برای سفرهای خارجی در یکسال و نیم گذشته تقریبا ثابت بوده و حتی اگر فرض کنیم تغییری هم کرده باشد اصلا در بازار ارز موثر نیست چرا که سهم کمی دارد، عمده نوسان بازار ارز تحت تاثیر سفته بازی است که آنها هم عمدتا بر اثر اخبار مذاکرات هستهای تصمیم گیری میکنند.
بیشتر بخوانید:
حیدری: اثر «لغو» یا «تعلیق» تحریمها بر اقتصاد چیست؟
تحلیلگر مسائل اقتصادی افزود: برگشت و جهش نرخ ارز در آیندهای نزدیک دور از انتظار نیست. وقتی نمیتوانید با قیمت گذاری دستوری نرخ یک کالا را برای همیشه ثابت نگه دارید اینجا هم نمیتوان با اخبار رسانهای قیمت دلار را در نرخ پایینتر از بازار و به نوعی دستوری تثبیت کرد.
دشتبانی در پایان خاطر نشان کرد: اگر قیمت دلار در محدوده ۲۴ هزار تومان حفظ میشد و حتی افزایشهای تدریجی را شاهد میبودیم آسیب آن برای اقتصاد کشور خیلی کمتر از جهش ناگهانی نرخ ارز بعد از عبور از فضای انتخاباتی میشد. یکی از آسیبهای جدی که پیش از رخ دادن جهش قیمتها اتفاق میفتد عقب افتادن تصمیمات اقتصادی و سرمایه گذاری است که مشخصا به رکودتورمی کنونی دامن میزند و شرایط نااطمینانی اقتصاد را تشدید میکند.