به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، در روزهای اخیر روابط دولت «مصطفی الکاظمی» و نیروهای حشدالشعبی بار دیگر شاهد تنش بود.
این تنش با بازداشت قاسم مصلح، یکی از فرماندهان برجسته حشد الشعبی از سوی نیروهای ویژه تحت نظر نخست وزیر عراق به وجود آمد.
نخستین بار نیست که روابط دولت الکاظمی و حشدالشعبی شاهد تنش است. علیرغم اینکه مصطفی الکاظمی پس از تصدی پست نخستوزیری به دیدار «فالح الفیاض» رئیس سازمان حشد الشعبی رفته و لباس این نیروها را پوشیده و حشدالشعبی را افتخاری برای مردم و جامعه عراق عنوان کرده بود، اما در یک سال گذشته در چند نوبت روابط دولت وی و حشد الشعبی شاهد تنش بود.
سوال این است که علل این روابط پرتنش حشد و دولت الکاظمی چیست؟
این تنش را در گام نخست باید در نوع تفکر مصطفی الکاظمی و تیم وی به مجموعه حشد الشعبی مرتبط دانست، زیرا اقدامهای نیروهای تحت امر الکاظمی با دستور مستقیم وی انجام میشود. الگوی رفتار الکاظمی نشان میدهد که علیرغم اینکه حشد الشعبی در زیرمجموعه ساختار امنیتی عراق قرار دارد، اما وی درصدد است از موقعیت حشدالشعبی بکاهد و آنرا تنزل دهد.
به نظر میرسد الکاظمی سعی دارد «اردوغانِ عراق» باشد. «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه پس از رسیدن به قدرت در جهت تضعیف موقعیت نظامیان در این کشور عمل کرد.
همچنین به لحاظ فکری، حشد الشعبی تفکر مقاومتی دارد، مخالف مداخله خارجی در امور داخلی عراق است و مهمترین گروهی است که خروج نظامیان آمریکایی از عراق را پیگیری میکند.
این در حالی است که مصطفی الکاظمی و دولت وی هم اعتقادی به تفکر مقاومتی ندارند و هم از خروج نظامیان آمریکایی حمایت نمیکنند. بر همین اساس نیز در یک سال اخیر دولت مصطفی کاظمی از اجرای مصوبه پارلمان عراق مبنی بر خروج نظامیان آمریکایی خودداری کرده است و این نیروها در پایگاه عین الاسد در الانبار استحکامات خود را تقویت کردهاند.
موضوع دیگر این است که برداشت الکاظمی و حامیان وی این است که تضعیف و تخریب حشدالشعبی میتواند به تقویت موقعیت وی در ساختار قدرت عراق بینجامد.
قرار است، انتخابات پارلمانی عراق روز ۱۰ اکتبر آینده برگزار شود. الکاظمی به خوبی میداند که گروههای مقاومت عراق از ابقای وی در پست نخست وزیری حمایت نمیکنند. بنابراین، وی و حامیانش با برچسب زدن به حشد الشعبی از جمله این اتهام که دستور قتل فعالان مدنی از سوی فرماندهان حشد صادر میشود، سعی میکنند از موقعیت اجتماعی این سازمان مردمی در عراق بکاهند تا موقعیت خود را در مناسبات قدرت این کشور ارتقا دهند.
عامل مهم دیگر در بروز و تداوم تنش در روابط میان دولت بغداد و حشد الشعبی، سیاستهای آمریکا است. آمریکا تنها کشوری که از دسیسهچینی علیه حشد الشعبی سود میبرد، زیرا واشنگتن اصرار دارد نیروهای خود را در عراق حفظ کند و تنها مانعی که میتواند در مقابل اشغالگری مقاومت کند، حشد الشعبی است.
بنابراین، از برچسبزنی و اتهامزنی علیه حشدالشعبی و افزایش تنش در روابط آن با دولت بغداد حمایت میکند و حتی دولت الکاظمی را به فشار و خشونت بیشتر علیه حشد الشعبی تحریک میکند.
بازداشت قاسم مصلح تنها چند روز پس از بیانیه گروههای مقاومت عراق در خصوص پایان مهلت خروج نظامیان آمریکایی از این کشور انجام شد. مرکز هماهنگی گروههای مقاومت عراق یکشنبه گذشته با انتشار بیانیهای از پایان مهلت اشغالگران آمریکایی برای خروج از خاک این کشور و تشدید حملهها به مراکز تجمع و حضور تروریستهای آمریکایی در عراق خبر داد و بازداشت قاسم مصلح نیز روز چهارشنبه گذشته انجام شد.
«جبار المعموری» رئیس اتحادیه علمای مسلمین در دیاله عراق با اشاره به بازداشت قاسم مصلح، آنرا تصمیمی سیاسی میداند و عنوان میکند که قاسم مصلح از فرماندهان معروف و مهم حشدالشعبی است و نقش اساسی در آزادسازی شهرها از لوث داعش داشته است و بازداشت وی به این شکل سوء رفتار را نشان میدهد.
البته همان طور که پیشبینی میشد این آمریکا بود که از بازداشت قاسم مصلح حمایت و وزارت امور خارجه این کشور بدون اثبات اتهامزنیها، ادعا کرد نقض قانون و حاکمیت عراق به دست شبهنظامیان مسلح، به زیان همه عراقیها است.