به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، حوزه علمی و فناوری کشور در این هفته با اخبار متنوع و فراوانی روبه رو بود که خلاصهای از آنها را میتوانید در ادامه مرور کنید.
سرآمدان علمی سال ۱۴۰۰ انتخاب شدند
دبیرخانه سرآمدان علمی ایران با بررسی مقالات منتشر شده در نشریات برتر در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ و استفاده از آییننامه انتخاب سرآمدان علمی تعداد ۱۱۵ سرآمد علمی را که رتبه آنها بیشتر از ۱۰۰ (۱۰۱-۱۱۵) بوده، ولی سن آنها کمتر از ۴۵ سال است، شناسایی و معرفی کرد.
دفع گرمای ساختمانها با فناوی نانو
شرکت میکرولایتتریدی (Microlight ۳ D) برای مشارکت در یک پروژه اروپایی با هدف مبارزه با «جزایر گرمای شهری» به کمک فناوری نانو انتخاب شده است. دنیس باربیه، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت میکرولایتتریدی میگوید: «این ماده ساختمانی ساختاری، میتواند بهصورت خود به خودی خنک شود، همچنین با کاهش انتشار CO ۲، مصرف انرژی مورد استفاده برای تهویه هوا را کاهش میدهد و به جلوگیری از تغییرات آب و هوایی کمک میکند.»
شارژ ادوات الکترونیکی با ترکیب نشاسته و جوش شیرین!
دانشمندان از ترکیبی ساخته شده از مشتقات نشاسته و جوش شیرین برای کمک به تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی استفاده کردند. این راهبرد که توسط دانشمندان موسسه فناوری داگو جیونگبوک با همکاری محققانی از کره و هند توسعه داده شده، مقرون به صرفه و سازگار با زیست است و میتواند به شارژ ادوات الکترونیکی کم مصرف مانند ماشین حساب و ساعت کمک کند.
رصدخانه ملی ایران افتتاح شد / فراهمسازی مسیر توسعه فناوریهای دانش نجوم و اخترفیزیک
طی مراسمی در روز، دوشنبه هفتم تیرماه حسن روحانی، رییس جمهور دستور افتتاح رسمی رصدخانه ملی ایران با حضور معاون علمی و فناوری را صادر کرد. در این مراسم مجموعه رصدخانه ملی ایران در قله گرگش واقع در مرکز کشور و در ارتفاع ۳۶۰۰ متری از سطح دریا و در ۴۰ کیلومتری جنوب کاشان از طریق ویدئو کنفرانس افتتاح شد و به بهرهبرداری رسید.
دومین دوره کمپ اشتغال «کارنو» تابستان امسال برگزار میشود
کمپ اشتغال «کارنو»، یک برنامه آموزشی بر پایه فرصتهای شغلی ارائه شده از سوی کارفرمایان است که شامل کارگاههای آموزش عملی مهارتهای نرم، مشاوره، کار عملی در قالب چالش کار تیمی و انجام پروژه فنی (از طریق ارتباط با کارفرما)، در قالب کارورزی خواهد بود. اولین دوره کمپ اشتغال «کارنو» دی تا اسفند ۱۳۹۹ برگزار شد و با توجه به نیاز شرکتها به نیروی انسانی توانمند، این رویداد برای دومین بار در تابستان ۱۴۰۰ برگزار میشود.
امکان ساخت کلیههای مصنوعی با موادی به ضخامت چند لایه اتم
موادی که دارای مقطع عرضی به ضخامت یک یا چند لایه اتم هستند به دلیل ضخامت کم دارای ویژگیهای غیرمعمولی هستند. در سال ۲۰۱۱ گروه جدیدی از مواد فوقالعاده نازک کشف و MXenes نامگذاری شد، بسیاری از MXenesها زیست سازگار (سازگار با بافت زنده)، غیرسمی و سازگار با محیط زیست هستند، به این معنی که برای کاربردهای احتمالی در زیست پزشکی مناسب هستند. یکی از این کاربردها، تشکیل کلیههای مصنوعی است که باعث میشود درمان دیالیز غیرضروری باشد.
تسریع تولید واکسنهای جدید و داروهای ضدسرطان با استفاده از هوش مصنوعی
شرکت دیپمتر (DeepMatter) که در شهر گلاسکو مستقر است، برای همکاری با دانشگاههای انگلیس در پروژهای انتخاب شده است، پروژهای که امیدوار است بتواند تولید واکسنهای جدید و داروهای ضدسرطان را تسریع کند. این شرکت متخصص در شیمی دیجیتال، فناوری ارائه میدهد که دسترسی و اشتراک دادههای مربوط به آزمایشها را برای دانشمندان و برنامههای یادگیری ماشین (ML) و هوش مصنوعی (AI) آسانتر میکند.