به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «ابراهیم محمد الدیلمی»، سفیر یمن در تهران در مصاحبه اختصاصی با شبکه تلویزیونی پرس تی وی، به پرسشهای خبرنگار این شبکه پاسخ گفت.
متن گفتگو را در ادامه میخوانید:
پرس تی وی: عربستان سعودی در یمن به دنبال چیست؟
الدیلمی: تمامی بینندگان شما میدانند که عربستان سعودی از یمن چه میخواهد. عربستان سعودی خواهان آن است که یمن دچار شکاف و تفرقه باشد. آنها خواهان آن هستند که یمن ضعیف باشد. متاسفانه عربستان سعودی یک همسایه بد است. در یکصد سال اخیر عربستان سعودی تلاش کرده است که در امور داخلی کشور ما دخالت کند. در تاریخ معاصر هم شاهد این موضوع بوده ایم. متاسفانه اخیرا آسیبهای زیادی به مردم یمن وارد شده است. عربستان سعودی به دنبال تسلط بر یمن است. ما با مبارزه خود به دنبال حفظ استقلال یمن هستیم. عربستان به دنبال تسلط بر یمن است. آنها به دنبال تضعیف و از بین بردن حاکمیت یمن هستند. آنها میخواهند درباره این موضوع که چه فردی رئیس جمهور یمن شود، تصمیم گیری کنند. آنها حتی میخواهند شهرداران و فرمانداران را هم خودشان تعیین کنند. در گذشته این اقدامات از طرف نهادهایی صورت میگرفت که تحت حمایت عربستان سعودی بودند. اما در حملات اخیر خود دیدند که مردم یمن تا چه اندازه مقاوم هستند.
پرس تی وی: عربستان سعودی با دامن زدن به جنگ در یمن به دنبال بازگرداندن عبد ربه منصور هادی به قدرت است. او چه ویژگی خاصی دارد؟
الدیلمی: دوران عبد ربه منصور هادی به سر آمده است. او در انتخاباتی شرکت کرد که تنها نامزد آن بود. او راس همه اقدامات ضد یمن است. در سال ۲۰۱۴ که شاهد اعتراضات مردمی بودیم سعودیها میخواستند سلطه خود را بر یمن تحمیل کنند. او یکی از افرادی بود که از تجاوزگری سعودیها در سال ۲۰۱۵ حمایت کرد. او به منزله یک فاجعه برای مردم یمن است.
پرس تی وی: در ابتدا جنبش شما تسلیحات کمی در اختیار داشت. حالا شما تسلیحات هوشمند مثل پهپاد در اختیار دارید که تلفات زیادی را به سعودیها وارد میکنند. من کنجکاوم بدانم چگونه این پیشرفت حاصل شد؟
الدیلمی: در حمله سعودیها ضد یمن آنها از تمام توانایی خود ضد مردم یمن استفاده کردند. اما مردم یمن در برابر تجاوزگری تسلیم نشدند. آنها به مقابله با این تجاوزگری پرداختند. تواناییهای ارتش یمن افزایش پیدا کرد و نیروهای مردمی یمن خود را آماده کردند و خود را مسلح کردند. ارتش یمن یکی از بزرگترین ارتشها است. هم اکنون ما حتی پهپاد هم تولید کرده ایم. این موضوع سبب شده است که ما بتوانیم در ۷ سال اخیر با تجاوزگری دشمن مقابله کنیم. ما همچنین تسلیحاتی از روسیه و چین در اختیار داریم.
پرس تی وی: روابط بین ایران و دولت نجات ملی یمن چگونه است؟
الدیلمی: روابط بین جمهوری اسلامی ایران و یمن یک روابط قدرتمندانه است. ما شاهد یک تفکر انقلابی جدید در یمن هستیم. جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که در کنار مردم یمن ایستاد و از تجاوزگری انتقاد کرد و خواهان رفع تحریمها ضد مردم یمن شد. در جمهوری اسلامی ایران در رسانهها از مردم یمن دفاع میشود. در رسانهها همچنین درباره ضرورت رفع تحریمها ضد مردم یمن صحبت میشود. آنها همچنین از نیروهای مسلح یمن حمایت میکنند و در حالی که بسیاری از کشورها سکوت اختیار کرده اند، آنها به طور دیپلماتیک از مردم یمن حمایت میکنند.
پرس تی وی: نیروهای یمنی تلاش میکنند مارب را آزاد کنند. این آخرین پایگاه شبه نظامیان تحت حمایت سعودیها در شمال یمن است. یک منطقه نفتی غنی در آنجا وجود دارد. شما تا چه اندازه به آزادی کامل آنجا نزدیک هستید؟
الدیلمی: باید بگویم دشمن از مارب برای حمله به ما استفاده میکند. این محل به یک مکان برای نیروهای تجاوزگر اماراتی و سعودی بدل شده است. حتی مشاوران نظامی آمریکا در آنجا فعال هستند تا این تجاوزگری را هدایت کنند. مارب منابع سرشاری دارد. مارب برق دیگر مناطق یمن را تامین میکند. اما دشمنان آن را به یک منطقه درگیری بدل کرده اند. اما دشمن از این منطقه برای حملات خود ضد صنعاء و دیگر مناطق استفاده میکند. مردم یمن هم مجبورند حملات تلافی جویانه ضد دشمن در آنجا انجام دهند. ما ۴ منطقه را در مارب آزاد کرده ایم. این مناطق بر اساس برنامه آزاد شدند. ما میخواهیم تمامی مارب را آزاد کنیم. ما میخواهیم این منطقه را از دست داعش و القاعده آزاد کنیم. ارتش و نیروهای مردمی باید در کنار هم مبارزه کنند. ما میدانیم که داعش و القاعده در کجا هستند.
پرس تی وی: مذاکرات صلح یمن از سال ۲۰۱۸ در جریان است. چه موانعی بر سر راه مذاکرات وجود داشته است. آیا تاکنون پیشرفتهایی بوده است؟
الدیلمی: باید بگویم بیش از یک دور از مذاکرات تحت هدایت سازمان ملل انجام نشده است. ما دو بار در ژنو بوده ایم و دو دور مذاکره در کویت داشته ایم. در عمان هم مذاکراتی داشته ایم و مذاکراتی هم در سوئد برگزار شده. ما درباره مسائل بشردوستانه مذاکره کرده ایم؛ اما سازمان ملل از مسیر خود دور شده است و مسائل را به نحو درست هدایت نمیکند. سازمان ملل درگیریهای یمن را درگیری بین خود یمنیها میداند، در حالی که در واقعیت این تجاوزگری از طرف یک تجاوزگر خارجی ضد مردم یمن است.
از نظر ما مذاکرات تحت هدایت سازمان ملل تنها یک شکست است. باید جلوی تجاوزگری گرفته شود و این به شجاعت سازمان ملل نیاز دارد تا از این تجاوزگری به روشی درست انتقاد کند. باید سازمان ملل بگوید این تجاوزگری از طرف عربستان سعودی و آمریکا است. باید تحریمها ضد یمن رفع شوند و تمامی نیروهای خارجی از جمله سعودیها و اماراتیها و دیگران از یمن عقب نشینی کنند تا یمنیها بتوانند با همدیگر در داخل یمن مذاکره کنند. تا زمانی که شاهد دخالت سعودیها در یمن باشیم مذاکرات تحت هدایت سازمان ملل بی نتیجه است و این سازمان به روشی منطقی عمل نمیکند.
پرس تی وی: این جنگ تلفات جانی و مالی زیادی به همراه داشته است. آیا این به منزله آن است که ریاض در رسیدن به اهداف خود در یمن شکست خورده است؟
الدیلمی: هدف ما توقف این تجاوزگری است. اهدافی پیدا و پنهان برای این تجاوزگری وجود دارد. آنها در این که به تمامی اهداف خود در یمن برسند، ناکام مانده اند. آنها به دنبال از بین بردن اراده مردم یمن هستند [که توفیقی در آن نداشته اند]، اما آنها در از بین بردن زیرساختهای یمن موفق بوده اند. دهها هزار نفر کشته و زخمی شده اند و هزاران واحد مسکونی ویران شده است. افراد زیادی در قحطی به سر میبرند. ما شاهد گرسنگی در کشور هستیم. عربستان سعودی در این رابطه بسیار موفق بوده است، اما در سایر موارد، آنها شکست خورده اند. آنها متحمل شکستهای سنگینی شده اند. آنها تنها به دنبال تحمیل سلطه سیاسی خود در یمن و بر مردم یمن هستند. آنها نمیتوانند دولت یمن را تغییر دهند. جنگ یمن به منزله نردبانی بود که محمد بن سلمان میخواست از آن برای رسیدن به صدر حاکمیت عربستان استفاده کند. عربستان سعودی باید این تجاوزگری را پایان داده و هرگونه دخالت در امور یمن باید متوقف شود.
پرس تی وی: آمریکا به جنگ یمن دامن زده است. ما میدانیم که آمریکا به ریاض کمک تسلیحاتی کرده است. آیا آمریکا به دنبال منافع اقتصادی است یا اینکه به دنبال منافع سیاسی است؟
الدیلمی: آمریکا و تجاوزگری آن ضد یمن موضوعی واضح است. ما شاهد تجاوزگری سعودی-آمریکایی ضد یمن هستیم. این موضوع از پایتخت آمریکا و در زمان رئیس جمهور اوباما در واشنگتن آغاز شد. عادل الجبیر در آن زمان سفیر عربستان در آمریکا بود و عربستان سعودی از روز نخست حمله به یمن از حمایتهای لجستیکی و اطلاعاتی و دیگر موارد از طرف آمریکا بهره میبرد. آنها از تحریمها ضد یمن از دریا، زمین و هوا حمایت کردند. هر قطعنامهای که در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده با حمایت آمریکا و اوباما بوده است.
پرس تی وی: ما شاهد ادامه دشمنی آمریکا ضد یمن در دوران ترامپ و حالا در دوران بایدن هستیم. او قول داده است که کمک دادن به ریاض را متوقف کند. آیا تاکنون چیزی تغییر کرده است؟
الدیلمی: در واقعیت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا از موضوع یمن به عنوان یک برگ برنده در انتخابات آمریکا استفاده کرده است. او گفته که خواهان پایان جنگ یمن است. او گفته است که میخواهد مذاکرات سیاسی را آغاز کند، اما بعد از آنکه در انتخابات برنده شد به رای دهندگان دروغ گفت. او همچنان از تحریمها ضد مردم یمن حمایت میکند. او همچنان از محاصره یمن حمایت میکند. او به هیچ کدام از وعدههای پیش از انتخابات درباره یمن عمل نکرده است. ما بر روی وعدههای آمریکا هیچ حسابی باز نمیکنیم، زیرا در زمان دموکراتها و اوباما بود که این جنگ ضد مردم یمن آغاز شد. قولهای بایدن درباره یمن محقق نشده است، زیرا او مهمترین شریک در این تجاوزگری است. آنها تنها به دنبال میانجیگری و حمایت از شبه نظامیانی هستند که از آنها در این جنگ ضد ما استفاده کرده اند.
پرس تی وی: محاصره هوایی یمن از رساندن غذا و دارو به یمن جلوگیری کرده است. مردم یمن چگونه میتوانند به کمکهای بشردوستانه دسترسی داشته باشند؟
الدیلمی: باید بگوییم تحریمها جلوه دیگری از این تجاوزگری است. یک جلوه تجاوزگری حمله خمپارهای و بمباران است و جلوه دیگر آن تحریم است. این تحریمها از ورود غذا و دارو به یمن جلوگیری کرده است. ما درباره هزاران نفر از مردم یمن که به بیمارستان و کمکهای غذایی نیاز دارند، صحبت میکنیم. ما درباره مردمی صحبت میکنیم که به کرونا مبتلا شده اند. دهها هزار نفر مجروح نمیتوانند از طریق فرودگاه صنعا برای درمان به کشورهای دیگر بروند. این موضوع مردم یمن را تضعیف کرده است. این چهره زشت آمریکا و سعودیها را نشان میدهد. مردم یمن از جامعه بین المللی میخواهند که غذا و دارو را به یمن بیاورند. این هنوز درباره یمن روی نداده است. یمنیها به رفع این تحریمها نیاز دارند. جامعه بین المللی برای انجام وظیفه خود باید فرودگاهها را بازگشایی کند. باید بنادر بازگشایی شود و تحریمها رفع شود. ما شاهد یک فاجعه انسانی هستیم. لازم است که این وضع متوقف شود.
پرس تی وی: ۲۲ میلیون نفر از مردم یمن به شدت به کمک نیاز دارند. ۱۰ میلیون نفر از گرسنگی شدید رنج میبرند. وضع در یمن تا چه اندازه در این رابطه وخیم است؟
الدیلمی: وضع انسانی در یمن بسیار وخیم است. ما درباره یک فاجعه انسانی صحبت میکنیم. این نتیجه این تجاوزگری است. دهها میلیارد دلار به یمن آسیب وارد شده است. اما این موضوع سبب نشده است مردم یمن از مقابله با تجاوزگری متوقف شوند. مردم آزاده جهان باید در برابر این بی عدالتیها در کنار مردم یمن باشند.