به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، روزنامه «دنیایاقتصاد» از روزنامههای حامی دولت در گزارشی نوشت: در حالی که طی سالهای اخیر طیفهای فعال و اثرگذار بر تحولات بازار مسکن اعم از مردم و متقاضیان مسکن، کارشناسان، دولت و مجلس به نوعی درخصوص ضرورت و اولویت سیاستگذاری در حوزه تامین مسکن به اتفاق نظر رسیده و ساختوساز در هسته میانی شهرها و درون بافتهای مرکزی را مهمترین اقدام برای تامین مسکن میدانند، اما ضعف آمار و اطلاعات در این زمینه، عملا عملکردهای انجامشده را در این حوزه در هالهای از ابهام قرار داده است.
بهخصوص طی ۸ سال اخیر، هر چهار گروه مهم در بازار مسکن (مردم و متقاضیان، کارشناسان، دولت و مجلس) ساختوساز و سرمایهگذاری در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری را مهمترین ضرورت برای اجرای طرحهای تامین مسکن عنوان کردهاند. در سالهای اخیر نیز انواع و اقسام قوانین و منابع برای نوسازی بافتهای فرسوده و هستههای میانی شهرها در نظر گرفته و مصوب شده است.
با این حال به دلیل ضعف ارائه آمار و اطلاعات در ادوار زمانی مشخص، دقیقا مشخص نیست که در دورههای زمانی یک سال اخیر، دو سال گذشته، چهار سال اخیر و همین طور۸ سال گذشته، چه تعداد واحد مسکونی به تفکیک در هر کدام از شهرها و استانهای کشور در محدوده بافتهای فرسوده ساخته شده است. بررسیها نشان میدهد حتی اگر این آمارها موجود باشد به صورت مشخص و متمرکز منتشر نشده است به همین علت مشخص نیست در سالهای اخیر چه تعداد واحد مسکونی در چه مناطقی ساخته شده است.
براساس قانون برنامه ششم توسعه سالانه ۳۰۰ هزار واحد مسکونی باید در بافتهای فرسوده احداث شود. اما در حالی که انتظار میرفت به صورت دورهای و در فواصل زمانی مشخص آمار جزئی و مشخصی از عملکرد متولی نوسازی در بافتهای فرسوده منتشر شده و اطلاعرسانی شود عملا این اتفاق رخ نداده است. آمار و گزارش عملکرد متولی مسکن درخصوص وضعیت آیتمهای موثر در این بازار از جمله گزارشهای مربوط به تحولات قیمت و حجم معاملات مسکن، آمار مربوط به ساخت و ساز و همچنین حجم سرمایهگذاری در این حوزه در واقع مهمترین خطکش، دماسنج و ترازوی سنجش نبض بازار مسکن و ساختوساز محسوب میشود.
در واقع آمار مربوط به تحولات قیمت مسکن به منزله دماسنج بازار، آمار مربوط به عملکرد متولی مسکن در این بخش به منزله خطکش ارزیابی اقدامات و آمار مربوط به حجم سرمایهگذاری و ساختوسازها نیز در حکم ترازوی سنجش بازار مسکن و ساختوساز است.
این در حالی است که هماکنون این سه ابزار سنجش در هر کدام از این سه گروه به درستی کار نمیکند. هماکنون این آمارها از سوی متولی مسکن به طور مشخص و در فواصل زمانی معین منتشر نمیشود. این در حالی است که در مقطعزمانی حساس کنونی که در آستانه تغییر دولت واستقرار کابینه جدید قرار داریم این آمارها و اطلاعات برای دولت جدید بسیار مهم است. دولت آینده باید بداند که مهمترین خواسته طیفهای حاضر در بازار مسکن که موضوع نوسازی بافتهای فرسوده است طی ۸ سال گذشته به چه سرانجامی رسیده است و اهداف تعیینشده در این زمینه تا چه میزان محقق شده است.