جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص آشوب و ناآرامیهای اخیر در تونس و برکناری نخست وزیر و رئیس مجلس این کشور توسط رئیس جمهور گفت: رئیس جمهور تونس شخصیتی است که به طور فردی عنادی با اسلام و اسلام گرایان ندارد، اما شرایط فعلی در تونس و چراغ سبز خارجی و وعدههای عربستان و غرب باعث شد تا قیس سعید، رئیس جمهور این کشور به سمت اقدامات ضد اسلامی کشیده شود.
وی ادامه داد: از این رو رئیس جمهور مجلس را به تعلیق ۱۰ روزه درآورد و به دنبال تغییر نخست وزیر در این کشور است. در شرایطی رئیس جمهور تونس این تصمیم را گرفت که بحران کرونا بهانه مناسبی برای کاهش درآمدهای جهانگردی در تونس بود که البته عمدهترین منابع مالی این کشور نیز به حساب میآید.
قنادباشی افزود: تونس در جنوب مدیترانه واقع شده و با برخورداری از آب و هوای آفتابی و ساحلی بسیار زیبا سالانه ۱۰ میلیون توریست فقط از اروپا از این کشور بازدید میکنند این در حالی است که کل جمعیت تونس ۱۴ میلیون نفر است و این حجم از توریست و گردشگر به دلیل اوضاع کرونا در این کشور به شدت ضربه خورده است و مشکلات اقتصادی خودنمایی میکند.
*انحلال مجلس و دولت در تونس درحقیقت حذف "حزب النهضه" از صحنه سیاسی این کشور بود
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه بهانه رئیس جمهور این است که نخست وزیر و رئیس مجلس نتوانستند مشکلات اقتصادی را حل و فصل کنند گفت: لذا سعید به این بهانه مجلس و نخست وزیری را منحل کرد، اما در واقع مسئله اصلی این است که این تنها یک بهانه بوده است و احزاب کوچک، سکولار و کم طرفدار کوشش کردند تا حزب النهضه که بیشترین کرسی را در پارلمان دارد از صحنه سیاسی تونس حذف کنند و با بهانه ناکارآمدی دولت در خصوص مهار کرونا سعید را تشویق به تعطیلی پارلمان کردند.
وی با اشاره به اینکه در حقیقت این روش بهانهای بود تا حزب النهضه به ریاست راشد الغنوشی را متوقف و از صحنه سیاسی حذف کنند، گفت: در حقیقت این اقدام رئیس جمهور بیشتر از آنکه به معنی حذف پارلمان باشد به معنی حذف حزب النهضه از سیاست تونس است.
*وعده غرب به رئیس جمهورتونس/درصورت شکست اسلام گرایان 5 ملیارد کمک نقدی دریافت خواهید کرد
قنادباشی با بیان اینکه عربستان و قطر به نمایندگی انگلیس و آمریکا دشمن اسلام گرایان در این کشور هستند، گفت: اسلام گرایان اعم از اخوانی و ... مورد تهاجم کشورهای غرب هستند و شنیدهها حکایت از آن دارد که این کشورها به رئیس جمهور تونس وعده دادند که اگر بتواند حزب النهضه را حذف کند تا ۵ میلیارد دلار در این شرایط سخت اقتصادی به دولت او کمک خواهد شد. و با این حساب سعید از غرب وعده گرفته که در صورت حذف احزاب مهم اسلامی در کشورش تسهیلاتی کم بازده از غرب و عربستان دریافت خواهد کرد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: الان در تونس دو جناح سیاسی روبروی یکدیگرند یکی جناح کم طرفدار رئیس جمهور و دیگری جناب پرطرفدار و پرنفوذ النهضه به رهبری راشد الغنوشی تصور من این است که الغنوشی به دلیل صبوری که از آن برخوردار است و همین رفتار یکی از عمدهترین دلایل پیروزی انقلاب تونس برخلاف انقلابهای مصر و لیبی بود این بار هم با کمک گرفتن از این بردباری مردم را به سطح خیابان و رفتارهای تنش زا نخواهد کشید.
*سرنوشت تونس در گروه مصاف سیاسی اسلام خواهان و غرب گرایان است
وی در پایان خاطرنشان کرد: مهم این است که در مصاف پیش آمده در تونس در یک طرف رئیس جمهور سعید به کمک نیروهای مسلح تونس و احزاب کوچک و کم طرفدار را دارد و در طرف مردم اسلام گرایای تونس که طرفدار راشد الغنوشی و حزب النهضه هستند و اتفاقا انقلاب تونس را نیز آنها رقم زدند و مدیریت کردند با این حساب سرنوشت تونس بستگی به مصاف این دو گروه دارد.