میثم کریمی، دبیر سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، گفت: افزایش خطر کمبود دارو به علت سو مدیریت در سازمان غذا و دارو و اتفاقاتی که در حوزه مواد اولیه دارویی افتاده است، به شدت بالا رفته است.
کریمی با اشاره به شیوه قیمت گذاری مواد اولیه دارویی توسط سازمان غذا و دارو، گفت: چندی پیش اداره دارو و برخی کارشناسان، بدون اطلاع و مشورت با سندیکای مواد اولیه دارویی به عنوان نماینده صنف، در پشت دربهای بسته اقدام به قیمت گذاری ۱۴ محصول ماده اولیه دارویی کرده و آن را اعلام نمودند.
وی افزود: لازم به ذکر است پیش تر، سندیکای مواد اولیه دارویی در نامهای به سازمان غذا و دارو پیشنهاد داده بود که با برگزاری جلسات کارشناسی و با حضور تولیدکنندگان، ضمن بررسی کارشناسی شده بر اساس مستندات، در جهت قیمت گذاری عادلانه مواد اولیه دارویی اقدام کنند.
کریمی با تأکید بر اینکه تمامی قیمتهای مشخص شده برای ۱۴ ماده اولیه دارویی توسط سازمان غذا و دارو، کمتر از قیمت تمام شده محصول برای تولیدکننده میباشد، گفت: متأسفانه سازمان غذا و دارو، پس از قیمت گذاری غیرکارشناسی، ضمن اعلام آن به شرکتهای داروسازی، به آنها گفته اند که قیمت گذاری محصولات داروی نهایی بر اساس همین قیمت گذاری غیرکارشناسی مواد اولیه دارویی صورت خواهد گرفت.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی افزود: زمانی که قیمت محصول نهایی یک شرکت پایینتر از قیمت تمام شده آن باشد، طبیعی است که تولید آن شرکت دارای صرفه اقتصادی نخواهد بود و در نتیجه تولید مواد اولیه دارویی متوقف خواهد شد. از طرف دیگر، تولیدکننده محصول نهایی، چون نتوانسته قیمتی برای محصول خود دریافت کند، تولید داروی نهایی نیز متوقف خواهد شد؛ بنابراین در چنین شرایطی بازار با کمبود دارو مواجه میشود.
کریمی به داروهای وارداتی مشابه تولید داخلی اشاره کرد و گفت: برخی بدون اخذ مجوزهای لازم اقدام به واردات دارو با حجم بالا کرده اند و با توجه به اینکه محصولات وارداتی مشابه داخلی داشته اند، داروهای وارداتی در انبارهای گمرک دپو شده اند و با توجه به فضای رسانهای و کمبودهای تصنعی ایجاد شده اقدام به ترخیص محصولات از گمرک مینمایند و این موضوع لطمات بسیار جدی به تولید داخل خواهد داشت.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی اظهار داشت: متأسفانه این چرخه معیوب تا جایی به کار خود ادامه میدهد که همه تولیدکنندگان محصولات با کیفیت داخلی، که اشتغال زیادی نیز ایجاد کرده اند و در سالهای سخت جنگ و تحریم همواره نیاز کشور را از دارو تأمین نموده اند، ورشکسته میشوند، کمبود دارویی در بازار ایجاد میشود، مردم برای تأمین داروهای مورد نیاز خود دچار سردرگمی شده و در نهایت مجبور میشوند با چندین برابر قیمت، داروهای وارداتی را تهیه کنند.
کریمی در پایان با تأکید بر اینکه واردات بی رویه و بی برنامه در روزهایی که شرایط کشور پیچیده است، کمر تولید داخلی را میشکند، کمبود در بازار ایجاد میکند و برای بیمارانی که روی تخت بیمارستان هستند، نارضایتی ایجاد خواهد نمود، گفت: نمیتوان به بیمار روی تخت بیمارستان گفت که صبر کن تا کمبود دارویی در بازار زیاد شود، اجازه واردات داده شود و داروی مورد نیاز با قیمتهای خیلی زیاد از جیب خود بیمار تهیه شود. نظام سلامت، مردم و تولیدکننده داخلی، همگی از این روش ضربه میخورند و سود آن به جیب دلالانی خواهد رفت که علاقمند به واردات هستند و تلاش میکنند کمبودها را فقط از طریق واردات و ایجاد وابستگی جبران نمایند.