به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ نشست ۲۰ سال جنایت پیرامون جنایات آمریکا و تحولات اخیر کشور افغانستان به همت بنیاد بینالملل استکبارشناسی سازمان بسیج دانشجویی و با حضور فواد ایزدی (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)، ابوالفضل ظهرهوند (سفیر سابق ایران در افغانستان و ایتالیا) و سیدرضا صدرالحسینی (کارشناس مسائل منطقه) برگزار شد.
ابوالفضل ظهرهوند (سفیر سابق ایران در افغانستان و ایتالیا) در این نشست بیان کرد: در این فضای رسانهای حال حاضر دو طیف وجود دارند که دیدگاه متفاوتی نسبت به مسئله طالبان و افغانستان دارند. یکی اینکه آیا طالبان خوب است و تغییر رویکرد داده است و آمریکا شکست خورده یا طابان همان رویکرد قبلی را دارد و آمریکا نیز فقط تغییر رویکرد داده است. همه این سوالات تأثیرات جدی در امنیت منطقه و روابط افغانستان دارد. در حال حاضر ترکیه و قطر بازیگر فعال در افغانستان هستند. از طرف دیگر نیز سه قوم معروف افغانستان تقریبا منحل شدند و دیگر سرکردههای آنان وجود ندارد. نقاط تاریک و روشن مانند ذات افغانستان در این مقطع زمانی زیاد است.
وی در ادامه افزود: شکست آمریکاییها در عراق و سوریه بوده است و در افغانستان شکست نخوردند و تغییر راهبرد دادند. اینکه افغانستان به این وضعیت میرسد، یک راهبرد از پیش طراحی شده بود و توافق بین آمریکا و طالبان بود که میخواستند افغانستان را طالبانیزه کنند. عملیات پاکستانیها در پنجشیر نیز با اذن آمریکاییها بوده است. چینیها از وضعیت موجود افغانستان تقریبا راضی هستند، اما ابهاماتی نیز دارند. اما نکتهای که وجود دارد این است که پاکستانیها بیمهابا دارند جلو میروند و این نشان میدهد که افغانستان تحویل چین و روسیه داده نمیشود. جرج بوش در مراسم سالگرد حادثه یازده سپتامبر اشاره کرد که آمریکا از دو مسئله رنج میبرد. یکی مسئله انشقاق در داخل است و دیگری مسئله تروریسم است. در تلاش هستند تا این مشکلات را حل کنند.
ظهرهوند گفت: در حال حاضر ما در یک وضعیت حساس و استراتژیک در منطقه هستیم و نباید غفلت کنیم. شرایط حال حاضر لبنان، سوریه، عراق و ایران استندبای است. یعنی تحولات در افغانستان میتواند شرایط رکود در منطقه را به رونق تبدیل کند یا آن را تشدید کند. چینیها تمام حمایت خود را از پاکستانیها کردند، اما الان پاکستان با ترکیه همکاری میکند؛ بنابراین اتفاقاتی که در حال شکلگیری است، نیاز به کارشناسی دقیقتر دارد.
لیبرالیسم به بنبست خورده است
سفیر سابق ایران در ایتالیا و افغانستان اظهار کرد: این موقعیتی که آمریکاییها پیدا کردند همه از ضعف آنان نیست و به خاطر قدرت ما نیز هست. در حال حاضر لیبرالیسم به بنبست خورده است. آنان زمانی رونق داشتند که ما بیرونق بودیم. بنده طالبانی که در دهه هفتاد در افغانستان دیدم، عین داعش بود. درون طالبان چیز دیگری است و معلم آنان پاکستان است. طالبان نیاز به تأیید بینالمللی دارد و هر کاری برای این قضیه میکند؛ بنابراین دولت نباید تأیید شود. سفارشات دیگری پشت پرده است و میخواهند در منطقه تغییراتی ایجاد کنند. طالبان از امارت اسلامی روی به خلافت اسلامی خواهند آورد و در افغانستان متوقف نخواهند شد. کشور پاکستان یک کشور ورشکسته است و بودجه عمرانی پاکستان سالهاست که صفر است و حدود هفتاددرصد مردم آن زیر خط فقر هستند.
تعامل نزدیک با طالبان برای ما خطرناک است
ظهرهوند در پایان گفت: امنیت ملی را نمیتوان به قمار گذاشت. هر نوع چالش با طالبان به صلاح ما نیست و ما نباید دچار عملگرایی صرف یا آرمانگرایی صرف شویم. تعارض ما با آمریکا یک تعارض پارادایمی و جوهری است یک چیز سطحی نیست. اگر اتفاقی بیفتد و آن را پیشبنی نکرده باشیم، ضربه امنیت ملی به ما میخورد. ما نسبتی با طالبان نداریم و ولایتمدار هستیم و مخاطب ما باید مخاطب عام باشد. به خاطر همین رهبری اشاره میکنند که ملت افغانستان باید پیروز شود. تعامل نزدیک با طالبان برای ما خطرناک است. برخی در حال نزدیکی و همزادپنداری نظام ایران با نظام طالبان هستند و میخواهند یک جنبش منطقهای را علیه نظامهای اسلامی راه بیندازند. ما هیچ گونه نسبتی با طالبان در هیچ بعدی نداریم.