به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، عبدالملکی از همان ابتدای حضورش، این وزارتخانه را «وزارت مردم» دانست و با تاکید بر ایجاد تحول در همه حوزههای مرتبط با وظایف و فعالیت ها، دستیابی سریعتر و کاملتر به اهداف و برنامهها را در گرو حرکتی انقلابی و جهادی معقول برای مانع زدایی و رفع تضاد منافع عنوان کرد. با محمود کریمی بیرانوند، نایب رئیس قرارگاه رفاه مردم در این باره گفتگو کردیم.
-چرا قرارگاه، مگر در شرایط جنگ هستیم؟
در پاسخ این سوال باید تاکید کنم اتفاقا قائل به این موضوع هستیم که در شرایط جنگ اقتصادی به سرمی بریم. وزارت تعاون، کارورفاه اجتماعی وزارتخانهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، یعنی وزارتخانهای کاملا بین رشتهای است. نمیتوانیم این وزارتخانه را تنها وزارتخانهای اجتماعی یا اقتصادی بدانیم، چرا که ترکیبی از هر دو ویژگی را داریم.
ما درشرایط جنگ اقتصادی به سر میبریم. در این شرایط سازمانها و نهادهای رسمی قابلیت شکست کامل دشمن را در جنگ ندارند. درست مانند اتفاقی که در زمان دفاع مقدس رخ داد. درآن زمان یگانهای عملیاتی رسمی داشتیم، اما قرارگاهی نیز برای عملیات خاص داشتیم، اما چرا در آن دوران قرارگاه تشکیل میدادند؟ برای موارد خاص. برای اینکه توان بخشهای مختلف تجمیع و به خط شود. خطی شکسته شود و پیش برود. فلسفه تشکیل قرارگاه نیز این است.
-کارکردهای این قرارگاه چیست؟
تفکر وزیر این است که در کنار استفاده از ظرفیتها و استعدادهای آن سازمان، قرارگاهی تشکیل میدهد که سه وظیفه داشته باشد. قرارگاه رفاه مردم نیز مانند قرارگاه تشکیل شده در کمیته امداد امام خمینی (ره) است. این قرارگاه سه کارکرد دارد. در درجه اول یک نهاد حامی است. یعنی قرارگاه با سازمان موازی کاری ندارد و باری بر دوش سازمان نیست، بلکه شکل حمایت گر دارد.
-این حمایتها از چه جهت است؟
به لحاظ اندیشه ای، حل و ریشه یابی مسائل حمایت میکند. یعنی به مجموعه میگوید به جز بارهای اجرایی چه باری بر دوش شما است و درآن زمینه کمک میکند.
-و کارکردهای بعدی چیست؟
ناظر است. ایدههای تحولی آماده شده در قرارگاه رفاهی مردم جمع بندی و کارشناسی میشود. نایب رئیسان به عنوان مسئول مستقیم درقرارگاه حضور دارند به حوزه اجرا میروند. درحوزه اجرا نحوه اجرای آن مورد نظارت این قرارگاه قرار میگیرد. کارکرد سوم این قرارگاه نهاد سیاست گذار است. یعنی سیاستهای کلی مجموعه نظامهای اداری موجود را با حضور خود کارشناسان مربوطه در مجموعه وزارتخانه دنبال میکنند. یعنی قرارگاه متشکل از افراد درونی و بیرونی سازمان با محوریت افراد درونی سازمان است. قرارگاه بازوی حمایت کننده وزارتخانه است و نه نهادی با تحمیل باری بر دوش. ساختار آن انشایی و جهادی و بدون هیچ بار مالی برای وزارتخانه است.
-دلایل تشکیل این قرارگاه چیست؟
در قرارگاه رفاه مردم، مسئلهها شناسایی و پاسخها تدوین میشوند. به مرحله اجرا میرسد. در رفاه مردم اثر میگذارد. این قرارگاه جایگاه اجرایی ندارد، اما تجزیه و تحلیل مسائل انجام میشود. تعیین اهداف، شناسایی مسائل، طراحی الگوی حل مسائل، تنظیم پاسخهای معتبر، تهیه برنامههای عملیاتی اقداماتی است که از ستادها و اعضای آنها خواسته میشود.
-دلیل راه اندازی قرارگاه رفاه مردم در روزهای نخستین فعالیت وزیرتعاون، کار و رفاه چه بوده است؟
دلیل راه اندازی قرارگاه رفاه مردم را در روزهای نخستین فعالیت وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به دلیل باور وزیر بر این موضوع است که خدمت رسانی به مردم حتی یک روز هم نباید به تاخیر بیفتد؛ بنابراین نمیشد برای ایجاد این قرارگاه، تا ادامه انتصابهای جدید که ممکن است چند ماه نیز به تاخیر بیفتد صبرکرد چرا که زمان خدمت رسانی به مردم تلف میشد.
-سازوکارانتصاب نواب رئیس ستادها چگونه بوده است؟
انتصاب نواب رئیس ستادها در این قرارگاهها به دلیل جایگاه حقوقی آنان بوده و نه جایگاه حقیقی به عنوان مثال احمد خانی نوذری، روز گذشته به عنوان معاون امور اقتصادی و محمد چکشیان به عنوان معاون امور فرهنگی و اجتماعی منصوب شدند. این افراد به دلیل جایگاه حقوقی خود و با روندی نظاممند در این قرارگاه عضویت پیدا کردند. بر همین اساس آقایان افتخاری و صادقی فر به طور نظاممند از این چرخه خارج شدند.
-آیا این قرارگاه بار مالی جدیدی به دولت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تحمیل میکند؟
تشکیل این قرارگاه فعالیتی کاملا جهادی به شمار میرود و افراد ریالی بابت این انتصابها دریافت نمیکنند. بنده نیز با وزیر تجربه کارموفق از جنس قرارگاهی مشابه نظیر قرارگاه امیرالمومنین (ع) را در کمیته امداد امام خمینی (ره) داشته ام. در زمینه اقتصاد مقاومتی تجاربی دارم. در حوزه جهادگران کارآفرین فعالیت داشته ام. در حوزه اشتغال محرومان، فعالیتهای دانش بنیان کار کرده ام. در نشستهای اندیشه ورزی حضور داشتم و به طورخلاصه یک دهه همکاری مشترک با وزیر رفاه داشته ام.
-دلایل سایر انتصابها در این قرارگاه چیست؟
این افراد از متخصصان حوزه اقتصاد، حقوقدان، آشنایان به فرهنگ کسب و کار، فعالان حوزه کسب و کار، آشنایان به حوزه تامین اجتماعی و به طور کلی نخبگان جامعه هستند.
منبع: ایسنا