به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به لطف افزایش نرخ تورم در دولت تدبیر، برنج هم مانند گوشت قرمز و ماهی کمکم از سفره خانوادههای ایرانی حذف میشود. برنج ایرانی ۳۶هزار تومانی در فصل برداشت (شهریور) که زمان فراوانی کالاست از ۵۰هزارتومان گذشت. به گفته شالیکاران قیمت تمامشده هر کیلو برنج از زمان کاشت تا برداشت و آماده تحویل به توزیعکنندگان حدود ۱۴-۱۵هزار تومان است، اما از آنجا که نرخ تورم بالا و هزینههای زندگی افزایش یافته، فعالان بازار برنج تصمیم گرفتهاند قیمت را به مرز۵۰ هزار تومان برسانند؛ هر چند که برنجهای خارجی و هندی که در حال رقابت با برنج ایرانی هستند به ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان رسیده است.
این روزها بار دیگر بازار موادغذایی دچار هرج و مرج شده و قیمتها روزانه رو به افزایش است و مردم دچار سردرگمی هستند. هرچند که بازار وعده وعید مسئولان و بازگشت ثبات به بازار بسیار گرم است، اما هنوز کاهش قیمتی در حوزه موادغذایی دیده نشده است. بعد از نوسان قیمت مرغ و گوشت و تخممرغ ۲هزارتومانی، نوبت به برنج رسیده که نوع ایرانی و خارجی آن به شدت گران شده است.
واردکنندگان برنج این روزها جار و جنجال به راه انداختهاند که ممنوعیت واردات برنج، عرضه را کم کرده و قیمتها را افزایش داده است. عدهای از انبارشدن برنجها برای دامنزدن به قیمتها خبر میدهند و عده دیگر از مافیای برنج و خریداری برنجهای شمال توسط این فرصتطلبان میگویند. در این میان وزارت جهاد کشاورزی که مسئولیت تنظیم بازار برنج را دارد سکوت کرده و در مقابل گرانی قیمتها واکنشی نشان نمیدهد.
برنجکاران در واکنش به گرانی قیمت برنج در سال جاری، آن را با حبوبات مقایسه میکنند و میگویند: هرکیلو عدس ۵۰ هزار تومان شده است، چطور مصرفکنندگان توقع دارند قیمت برنج زیر ۴۰هزار تومان باشد! این در حالی است که برنج کالای اساسی است و در مقایسه با حبوبات سهم بیشتری در سبد غذایی خانوار دارد. شاپور یوسفی برنجکار و توزیعکننده برنج از کاهش ۲۰درصدی تولید برنج در سال جاری خبر میدهد و میگوید: به خاطر شرایط آب و هوایی در مناطق شمالی کشور، تولید کاهش یافته، اما دلیل اصلی گرانی قیمتها حضور پررنگ دلالان و خرید برنج از شالیکاران و دپو در انبارهاست، زیرا پیشبینی میشود در ماههای پایانی امسال قیمت به بیش از ۶۰ هزار تومان هم برسد.
وی افزایش قیمت هزینههای تولید را در توجیه گرانی قیمت برنج بیان میکند و میگوید: هزینههای زندگی کشاورزان به دلیل افزایش نرخ تورم بالا رفته و برنجکاران که منبع درآمد دیگری ندارند، باید با فروش برنج درآمد کسب کنند. در حال حاضر قیمت یک کیلو عدس ۵۰هزار تومان یا لوبیا چیتی ۴۷هزار تومان است، طبیعی است که برنج ایرانی به بیش از ۵۰ هزار تومان برسد.
یوسفی در پاسخ به اینکه قیمت تمام شده یک کیلو برنج برای شالیکار چقدر است، میگوید: یک کیلو برنج از زمانی که نشا کاشته شود تا برداشت شده و به دست توزیعکننده برسد، حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان است، اما با توجه به افزایش قیمت سایر هزینههای زندگی، طبیعی است که برنج به ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان برسد. سال گذشته بنکداران هر کیلو برنج ایرانی را از کشاورزان ۲۸ هزار تومان میخریدند، این در حالی است که امسال قیمت برنج با ۶۱ درصد افزایش قرار است کیلویی ۴۵ هزار تومان از کشاورز خریداری شود.
این فعال بازار برنج، ویلاسازی و تبدیل زمینهای برنج به ویلا را در شمال کشور دلیل دیگر کاهش تولید برنج عنوان میکند و میافزاید: متأسفانه در سال گذشته با افزایش قیمت زمین و ویلا در شمال کشور، کشاورزان زمینهای کشاورزی را تغییر کاربری داده و با ویلاسازی سود کلانی عایدشان شد. در آن زمان مسئولان مربوطه سکوت کردند و حتی مجلس که میتوانست با تصویب قانون مانع از خشک شدن زمینهای کشاورزی شود، هیچ اقدامی نکرد. نتیجه آن شد که امنیت غذایی کشور آسیب ببیند و به رغم وجود ظرفیت تولید برنج ایرانی در شمال، تولید کاهش یابد. وضعیت موجود نخست به نفع دلالان برنج و دوم به نفع واردکنندگان است. برنجهای خارجی وارداتی به جای اینکه به تنظیم بازار و کاهش قیمتها کمک کند، بالعکس با قیمت برنج ایرانی رقابت کرده و قیمتش به برنج ایرانی نزدیکتر میشود، در حالی که باید برنج خارجی حدود ۲۰ هزار تومان یا کمتر در بازار عرضه شود.
یوسفی از مخلوط شدن برنجهای پر محصول با درجه یک خبر میدهد و میگوید: برخی از توزیع کنندگان برنجهای ارزان پرمحصول ندا و نعمت را در هر هکتار حدود ۴تن محصول تولید میشود با برنجهای درجه یک مخلوط کرده و با قیمت گران میفروشند؛ از این رو مصرفکنندگان باید از جاهای مطمئن برنج خریداری کنند.
وی همچنین از وجود انبارهای بزرگ برنج در شمال خبر داد و گفت: دلالان با خرید برنج از کشاورزان برنجها را دپو کردهاند و قطره چکانی محصول امسال را به بازار عرضه میکنند و همین امر نیز موجب افزایش قیمتها در برخی مناطق تا ۶۰ هزار تومان نیز شده است.
یوسفی تأکید میکند: با افزایش قیمت برنج ایرانی واردکنندگان نیز از ضرورت واردات برنج و ایجاد تعادل در بازار میگویند، در حالی که برنج خارجی در بازار به وفور وجود دارد، اما عرضهکنندگان برنجهای پارسال را نیز گران کردهاند و قیمتها به بیش از ۳۰ هزار تومان رسید است. اگر قرار باشد برنج وارد و با قیمت داخل رقابت کند، آیا واردات آن گرهای از بازار باز میکند؟
منبع: جوان