گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محراب نجعی نژاد؛ از آنجا که جوانی، فرصت بی بدیل زندگی و سرآغاز استحکام شخصیت و ظهور و بروز استعدادهای انسانی است جوامعی که این منبع سرشار انسانی را در اختیار دارند باید آینده ای امیدبخش را پیش روی خود ترسیم نمایند. با توجه به بررسی های انجام شده و بیانات مقام معظم رهبری می توان گفت: جوانان عظیم ترین منبع نیروی انسانی کارآمد و سرمایه اجتماعی می باشند و نقش بسیار زیادی در پیشرفت کشور دارند و باید در همه بخشها جوان گرایی و جوان سپاری را حاکم نمود و زمینه های فرهنگی و علمی را طوری آماده ساخت که به گونه طبیعی و آزادانه، نسل نوی پرانگیزه و آرمانگرا و پرشور، برای تحقق ایرانی اسلامی، آباد، آزاد و متمدن ساز در مسیر تحول و پیشرفت جامعه قرار گیرد و نسل گذشته راهنما و هادی جوانان باشند تا جوانان خلاق آنگونه که می خواهند و باور دارند جامعه خود را شکوفا سازند.
امروزه شاهد کاهش امید به آینده جوانان هستیم و به نظر میرسد که آنها با توجه به شرایط موجود نمیتوانند به آینده شغلی خود امیدوار باشند و احساس امنیت شغلی کنند از طرفی دیگر باید پذیرفت که با توجه به پذیرش جوانان در دانشگاه و فارغالتحصیلی آنان شاهد نارضایتی عمومی هستیم زیرا با توجه به ساختارهای موجود، جوانان نمیتوانند متناسب با مدرک فارغ التحصیلی خود، در موقعیت شغلی مورد نظر قرار گیرند. جوانان دارای قوت و نیروی جسمی و فکری میباشند که میتوان از آن ها متناسب با مدرکی که دارند در حوزههای مختلف به کار گرفته شوند. امروزه در چنین شرایطی که تمام کشورها به دنبال پیشی گرفتن از یکدیگر میباشند ما نباید به فکر گذران زندگی خانوادهها باشیم ما نیازمند تولید سرمایه هستیم تا بتوانیم در سطح کشور تاثیرگذار باشیم.
هیچ جامعهای نمیتواند بدون مشارکت اجتماعی جوانان در مسایل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به پیشرفت و ترقی دست یابد و هرگاه زمینه حضور جوانان در موقعیتهای شغلی مختلف میسر شود، میتوان انتظار رشد و بازسازی در جامعه داشت. عدم توجه و برنامهریزی دقیق برای پرورش و رشد فکری جوانان زنگ خطری است برای مسئولین جامعه چرا که در چنین شرایطی با کاهش روحیهی امید به آینده جوانان باید شاهد از دست دادن این نیروی پویا و تازه نفس در مسائل اجتماعی مختلف باشیم. اگر به سطح توسعه و رفاه در تمام کشور نظر انداخته شود، بیشترین سهم، تلاش و قربانی در این راستا محصول کار جوانان بوده که با فداکاری و زحماتشان، برای نسلهای آینده راه و روش سازندگی و پیشرفت را به ارمغان گذاشتهاند. جوانان آگاه، شایسته، نخبه و متعهد به ارزشهای اساسی جامعه سنگبنای یک جامعهی سالم و ارزشمند را میگذارند و استفادهی ابزاری جوانان، صدمهی منفی بر تعهد ملی و شایستگی جوانان میگذارد. ملتهایی در تاریخ موفق بوده و به رفاه دست یافتندکه رهبری امور را به عهدهی جوانان گذاشته یا به جوان اعتماد و باورمندی داشتهاند.
به هر میزانی که در یک جامعه، روی ظرفیتسازی و ایجاد انگیزههای سالم برای سهم و مشارکت واقعی جوانان در بخشهای مختلف کار و توجه صورت گیرد، به همان میزان جوانان مسئولیتپذیر و هدفمند تربیت گردیده، فضای مثبت و سازندهی زندگی بهوجود آمده، جامعه به طرف ترقی و تعالی رهنمون میگردد. قشر جوان در هر جامعه اي به لحاظ برخورداري از توان، انرژي و استعدادهاي فراوان قادر است، نقش تعيين كنندهاي در آينده آن جامعه داشته باشد و جوانان در هر جامعه اي سرمايه اصلي آن جامعه محسوب ميگردند كه ميتوانند زمينه هاي رشد و پيشرفت آن جامعه را در عرصه هاي مختلف علمي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، هنري،ورزشي و... فراهم نمايند.
در كشور ما نيز نسل جوان، سهم بزرگي از تحولات و پيشرفت هاي كشور را بر عهده داشته و شاهد حضور جوانان در عرصه هاي مختلف از شكلگيري انقلاب گرفته تا پيروزي آن و پس از پيروزي انقلاب اسلامي بوده و هستيم. امید بر آن است که بتوان با کمک متخصصان در حوزههای مختلف برای رفع این معضل چاره اندیشی صورت گیرد. سرمایهگذاری روی رشد استعداد جوانان، الگوسازی جوانان و متوجهسازی آنها به انجام مسئولیتهای خطیرشان، نقطهیی عطف در مشارکت معنادار جوانان در پروسههای دموکراتیک و حفظ ارزشهای ملی است.
محراب نجعی نژاد - کارشناس ارشد سیستم های کلان و پژوهشگر مسائل سیاسی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.