به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نشریات زنجیرهای برخی سیاسیون همسو بارها ادعا کردند که روسیه دنبال کارشکنی در احیای برجام است. این طیف به جای اینکه آمریکا را به عنوان بانی نقض برجام مذمّت کنند، ترجیح دادهاند آدرسهای گمراهکننده به مخاطبان بدهند. اما با وجود این فضاسازی رسانهای گسترده، روزنامه اعتماد از حمایت روسیه نسبت به برجام خبر داده و در بررسی چرایی آن نوشته است: روسیه در سالهای اخیر منافع استراتژیک مشترکی را با ایران دنبال کرده و موفقیتهای خوبی هم به دست آورده بنابراین برای تداوم کمهزینهتر این روابط و عدم برخورد با موانع تحمیلی جامعه بینالملل از رهگذر ایران هستهای ناچار از تلاش برای استمرار عادی بودن پرونده هستهای ایران است.
روسیه بهدنبال استراتژی مهم امنیت ملی آمریکا در چرخش به شرق در جستوجوی پر کردن جایگاه ایالات متحده در منطقه خاورمیانه است بهویژه بعد از خروج واشنگتن از افغانستان و عراق و عدم مداخله جدی در سوریه و کاهش تعهدات خود به متحدان عربی - عبری و تخلیه تعدادی از پایگاههای نظامی خویش در کشورهای دوست، دولت روسیه بیش از پیش بهدنبال احیای وجهه هژمونیک خود در این خطه است، مسکو به خوبی میداند از نقطهنظر اقتصادی توانی برای نفوذ در منطقه ندارد و از این حیث با تقسیم کار با متحد استراتژیک خود چین درصدد است از نظر نظامی و امنیتی نقش اول را به خود اختصاص دهد و امور تجاری، اقتصادی و فناوری را به پکن واگذارد در امتداد پیادهسازی این هدف بزرگ روسها به خوبی میدانند ادامه بحران هستهای ایران بزرگترین مانع خروج کامل آمریکا از منطقه است بنابراین با حمایت از برجام میتوانند در خالی شدن بخشی از کشورهای منطقه از سیطره هژمونیک و نظامی ایالات متحده تسهیلگر باشند.
این روزنامه میافزاید: در آخرین اجلاسیه سازمان همکاری شانگهای پذیرش عضویت دائمی ایران به تصویب رسید. موضوعی که در سالهای گذشته همواره با سختگیری چین بهدلیل اقتصاد تحریمزده ایران به نتیجه نمیرسید حال که اعضای این پیمان در رابطه با عضویت دائم تهران به توافق رسیدهاند قطعا همه اعضا بهویژه چین و روسیه به جهت امکان تداوم همکاریهای درونسازمانی باید از رفع تحریمهای اقتصادی ایران دفاع کنند. روسیه در امتداد پروژه بلندپروازانه خود در گسترش نفوذ امنیتی، نظامی و دیپلماتیک در خاورمیانه نیازمند جوی آرامتر و کمهزینهتر در اتمسفر سیاسی منطقه است و این مهم بدون توازن قوا در دو جبهه شمال و جنوب مقدور نیست.
اگر برجام به نتیجه نرسد توازن نیروها در بین این دو قطب برقرار نمیشود و همچنان فضای منطقه جنگی و تنشآلود پیش خواهد رفت. چنین مختصاتی برای روسها که توان اقتصادی ضعیفی دارند قطعا مخاطرهآمیز و غیرقابل پیگیری است؛ بنابراین حمایت از برجام گام مهمی در ثبوت استراتژی کلان مسکو محسوب میشود. اگر مجموع گزارهها و استدلالهای پیش گرفته را در مقام قیاس وزنی مطمح نظر قرار دهیم به این نتیجه منطقی میرسیم که روسها اصولا باید از توافق هستهای حمایت و در راستای تحقق آن تلاش کنند.