گروه استانهای خبرگزاری دانشجو،یوسف یادگاری، شهرستان گناوه از مناطق قدیمی نفت خیز جنوب و پیرامونی صنعت نفت کشور بشمار میآید که به عنوان یکی از نقاط راهبردی در امر صادارات نفت کشور قرار دارد، اما همواره در معرض آلودگی نفتی از خشکی و ساحل قرار گرفته است. سرازیرشدن مداوم لکههای نفتی به ساحل بندرگناوه که در طول سال بویژه ماههای پایانی و تعطیلات نوروز میزبان هموطنان از نقاط مختلف کشور است و به مکانی مفرح و مناسب برای پرکردن اوقات فراغت اهالی این شهرستان از جمله شناکردن در فصل تابستان تبدیل شده است، خطرات زیادی برای مردم و خسارت به محیط زیست و آبزیان دریایی در برداشته است.
اثرات مخرب لکههای نفتی
حمله لکههای نفتی به ساحل شمال استان بوشهر در چندمدت اخیر بصورت گلولههای نفتی در اثر جزر و مد به ساحل رسیده که در ماسهها ماندگار میماند. یکی از فعالان زیست محیطی در این باره گفت: لکههای نفتی تخمیر شده به علت معلق بودن آن در آب دریا تا زمانی که منبع نشت آلودگی مشخص و ترمیم نشود، بصورت مداوم به ساحل حمله ور میشوند و پیامد آن تخریب محیط زیست و نابودی آبزیان دریایی است.
غلامرضا نعمتی افزود: تجارب چندسال اخیر در شهرستان ساحلی گناوه نشان داده با پاکسازی قسمت کوچکی از ساحل در چند روز اخیر و در هوای طاقت فرسا راه نجات ساحل گناوه نیست و شانه خالی کردن بار مسئولیت است.
وی اظهار داشت: براساس مشاهده عینی از ساحل بندر امام حسن دیلم استان بوشهر تا چندکیلومتری ساحل بندرریگ شهرستان گناوه دچار آلودگی نفتی شده است که این زنجیره آلودگی علاوه بر سرایت از طریق تماس مستقیم به آبزیان به انسانها بویژه ساحل نشینان نیز سرایت خواهد کرد.
نعمتی گفت: ساحل این بندر علاوه بر اینکه در سالیان اخیر چندین بار از طریق چاههای مستقر در دریا و بعضی مواقع کشتیهای نفتی دچار آلودگی نفتی شده است، از طریق نفتهای خام که در گودالهای تاسیسات نفتی بالادست ریخته میشود، با بارندگی از راه رودخانه و گذرگاها به خلیج فارس سرازیر میشود و این روند نیز باعث آلودگی محیط زیست و ساحل و دریا شده است.
وی خاطرنشان کرد: نظر و راهکار جمعی دوستداران محیط زیست و کارشناسان جهت زدودن دائمی ساحل از آلودگی نفتی، پاکسازی و جمع آوری چند صد متر نیست بلکه تعویض تجهیزات فرسوده خط انتقال نفت به جزیره خارگ، بازبینی خطوط انتقال نفت لازم و کارساز است.
یکی دیگر از فعالان زیست محیطی و مسئول کمیته حیات وحش و آبزیان گناوه گفت: آثار آلودگی در دریا باعث خفگی ناشی از پوشش لکه نفتی و مسمومیت حاصل از آن کاهش انتقال نور تا میزان ۹۰ درصد و ممانعت از عمل فتوسنتز گیاهان آبزی و کند شدن جذب اکسیژن هوا بوسیله آب میشود.
اردشیر شمسی زاده افزود: آسیب به پرندگان یکی دیگر از آثار آلودگی نفتی در دریا است، بدین صورت که پرهای آنان آغشته به نفت و موجب چسبندگی و کاهش قدرت پرواز و از بین بردن عایق بودن پرهای آنان میشود.
حالا در جدیدترین خبر لکههای نفتی ناشی از آلودگی نفتی در دریا و اطراف جزیره خارک پس از چند روز به ساحل شهر بوشهر رسیده و لکههای پراکنده و کوچک نفتی متراکم موجب ایجاد آلودگی سواحل شنی شهر بوشهر در چند نقطه شد.
شکایت قضائی علیه آلودهکنندگان
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در این خصوص گفت: در آلودگی نفتی مشاهده شده ساحل شهر بوشهر ناشی از حرکت لکههای نفتی از آلودگی نفتی روزهای اخیر در اطراف جزیره خارگ است که موجب آلودگی پراکنده در سواحل شنی شهر بوشهر گردیده که عملیات جمع آوری و پاکسازی ساحل بوشهر از سوی شهرداری بوشهر و اداره کل بنادر و دریانوردی درحال انجام است.
فرهاد قلی نژاد تصریح کرد: آلودگی نفتی اخیر در اطراف جزیره خارگ ناشی از نشت نفت از یکی از لولههای انتقال نفت از سکو به خشکی بود که موجب آلودگی در دریا شده است.
اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر خسارت وارد به تنوع زیستی دریا و ساحل را محاسبه و مطالبه و علیه آلوده کنندگان پیگیری قضایی خواهد کرد.