
همایش بینالمللی «حقوق بشر در رهیافت شرقی» در قم برگزار میشود

به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلام سیداحسان رفیعی علوی رئیس دانشگاه باقرالعلوم (ع) صبح امروز در نشست خبری «همایش بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی» که در سالن کنفرانس علامه طباطبایی سالن همایشهای غدیر برگزار شد، اظهار کرد: بیش از یکسال است که روی برگزاری «همایش بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی» کار میشود. در این همایش، به دنبال یک گفتمان انتقادی نسبت به حقوق بشر غربی و فعلی هستیم. اما از آن مهمتر یک کار آفندی، ایجابی و اثباتی انجام میدهیم و به عبارتی، در حال تولید ادبیات جدیدی هستیم؛ که یکی از مولفههای مهم این ادبیات جدید، نقش دادن به تمدنها و ادیان مهم است که یا حضوری در تنظیم قوانین حقوق بشر نداشتند و یا سهمی به آنها اعطا نشده است.
وی ضمن توضیحی درباره مراد از لفظ شرقی در عنوان این همایش و روند برگزاری پیشنشستها افزود: در یک سال اخیر قریب به ۱۷ پیشنشست برگزار شده و در این پیش نشستها ۷۰ متفکر ایرانی و خارجی اظهار نظر کردهاند. مراد از شرق، شرق فرهنگی است نه مرزهای جغرافیایی و این شامل تمام کشورهایی که حقوقشان نادیده گرفته شده، میشود.
رفیعی علوی تصریح کرد: حقوق بشر در راهیافت شرقی چند مولفه دارد؛ گفتمان انتقادی نسبت به گزارههای بنیادی حقوق بشر فعلی و کنونی. نقد ما به حقوق بشر کنونی هم از لحاظ محتوای علمی است و هم به لحاظ اجرایی کردن آن است. حقوق همبستگی از دیگر مولفههاست که در این مولفه نباید فرهنگی بر یک فرهنگ دیگر غلبه کند.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم (ع) از چگونگی برگزاری این همایش در تاریخ ۷ تا ۱۰ اردیبهشت خبر داد و بیان کرد: از ۲۶ کشور، ۵۰ مهمان بینالمللی در این همایش حضور پیدا میکنند. در تاریخ ۸ اردیبهشت افتتاحیه این همایش به صورت رسمی آغاز خواهد شد که آقایان قالیباف و عراقچی وعده حضور دادهاند. محل برگزاری همایش در تهران، سازمان فرهنگ و ارتباطات است.
وی ادامه داد: همچنین عصر ۸ اردیبهشتماه، این همایش وارد قم میشوند و دانشگاه باقرالعلوم میزبانی خواهند کرد. همایش سایت ۳زبانه دارد؛ فارسی، عربی و انگلیسی که در اختیار عموم قرار میگیرد و برای استفاده از این امکان، کافی است کلمه «حقوق بشر شرقی» را سرچ کنید که اطلاعات آن در دسترس قرار میگیرد. محل برگزاری این همایش در قم، دانشگاه باقرالعلوم است و ۶ سالن را تجهیز کردیم و از ۷استاد بینالمللی و ۷ استاد ایرانی دعوت به عمل آمده است.
رفیعی علوی گفت: صبح روز ۱۰ اردیبهشت نیر اختتامیه در دفتر تبلیغات برگزار میگردد و دبیرخانه دائمی پروژه که اهداف بلندی دارد، تاسیس میشود. پس از اختتامیه در صبح روز پنجشنبه، عوامل و دستاندرکاران این همایش به اصفهان میروند و در باغ حقوق بشر، یک اصله نهال به نمایندگی از کشورشان میکارند.
وی در بخش دیگری از این نشست خاطرنشان کرد: همه این پیشرفتهایی که حقوق بشر امروزی کرده یک سو ترازوست و سوی دیگر آن، نقصهای مکرر و نابرابری است که نشان از آن میدهد که اگر آرزومندی در حقوق بشر جهانی، رسیدن به صلح پایدار در احترام به تنوع فرهنگی و برابری انسانها بود، هر روز اخباری از جهان اعلام نمیشد که در جغرافیایی از کره زمین ما، حقوق بشر در حال نقض است.
وی نقش این همایش را صرفا تولید محتوای غنی ندانست و افزود: سوی دیگر این همایش، کنشگری است؛ تولید محتوای علمی، استدلالهای عمیق قضایی برای بوجود آمدن راههای شکل گیری حقهای بشری برای از بین بردن نابرابریها است. به مناسبت برگزاری این اجلاسیه، بیش از ۵۰۰ اثر به ما رسیده که مجموعا ۷۶ مقاله پذیرفته شده به سه زبان عربی انگلیسی، عربی و فارسی در قم رونمایی خواهد شد و به مرور محتوای پذیرش شده در فصلنامه فلسفه دانشگاه باقرالعلوم به چاپ خواهد رسید.
رفیعی علوی در پایان تاکید کرد: همچنین یکی از امتیازات این رویداد، استقبالی بود که از همایش شد. سال آینده در این همایش ۱۶ یا ۱۷ کشور عضو بریکس حضور به عمل خواهند آورد که امید است این رویداد فرهنگی بزرگ، صدای مظلومین را به جهانیان برساند و اقدامات بزرگی در این راستا انجام شود.