به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر طهماسبی دبیر ستاد ملی گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با دلیل ورود ریزگردها به آسمان ایران اظهار کرد: با توجه به اینکه ایران در منطقه غرب آسیا واقع شده و این منطقه هم جزو مناطق عمدتا خشک و فراخشک است لذا پدیده گردوغبار به صورت طبیعی در این مناطق و کشور ما هم وجود دارد و با بحث غبارخیزی در داخل کشور مواجهیم.
وی افزود: بر اساس مطالعات ستاد ملی در سال ۱۳۹۸، کانون غبارخیزی حدود ۳۵ میلیون هکتار است و سالانه حدود ۴.۲ دهم میلیون تن هم ذرات غبار، زیر ۱۰ میکرون تولید میشود و در کشور ما هم ۲۷۰ میلیون هکتار کانون غبارخیز وجود دارد که سالانه ۱۴۵ میلیون تن غبار تولید میکنند.
دبیر ستاد ملی گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست به عوامل انسان ساز هم اشاره و اظهارکرد: علاوه بر ماهیت منطقه، تغییرات اقلیمی، گرمایش زمین و استمرار خشکسالی که طبیعی هستند یک سری اقدامات نامناسب توسط بهره برداران نیز مانند چرای بی رویه، کشاورزی نامناسب و عدم تأمین حقابه دشتهای سیلابی و تالابها نیز انجام شده است.
طهماسبی بهره برداری از سرزمین را علت العلل عوامل انسانی تشدید کننده گردوغبار در کشور دانست و افزود: ما در ایران و منطقه دو سال پیاپی پدیده ترسالی را داشتیم که وقتی ترسالی بالاتر از حد نرمال باشد سیل رخ میدهد و همین سیل، ذرات ریزدانه را از مناطق کوهستانی به دشت منتقل میکند و متعاقباً در زمان خشکسالی غلظت و تکرار به شدت بالا میرود.
در ادامه، دکتر محمودفر کارشناس حوزه سلامت گفت: متاسفانه قوانین و مقرراتی که در زمینه کاهش آلودگی هوا و تعطیلی مراکز آموزشی و صنایع و ادارات پیش بینی شده اجرایی نمیشوند.
وی افزود: مردم کشور ما نسبت به کیفیت آلودگی هوا خیلی آگاه و هوشیار هستند و از آنجایی که اثرات آلودگی هوا روی کودکان و دانش آموزان نمود بیشتری دارد مردم منتظر اطلاعیه وزارت آموزش و پرورش و کیمته اضطرار آلودگی هوا نباشند و خودشان به صورت خودجوش اجازه ندهند فرزندانشان در مراکز آموزشی حاضر شوند.
کارشناس حوزه سلامت با اشاره به هجوم مجدد ریزگردها به تهران و استانهای دیگر گفت: کمیته اضطرار آلودگی هوا زمانی اعلام به تعطیلی مدارس میکند که دانش آموزان سر کلاس درس حاضر شدند درصورتیکه این باعث سردرگمی دانش اموزان و کادر اجرایی مدارس میشود.
محمودفر با بیان اینکه کانونهای گردوغبار در کشور به عنوان منشأ عمده آلایندههای هوا در حال افزایش هستند گفت: از آنجایی که این گرد و غبارها بعضاً سمی هستند میتوانند سلامتی را تحت تاثیر قرار دهند و موجب بیماریهای قلبی و عفونتهای حاد تنفسی در کودکان و مرگ و میر زودرس شوند.
وی با بیان اینکه معضل ریزگردها ۷۰ درصد منشأ داخلی دارد افزود: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست دستور برگزاری نشست وزرا و مقامات کشورهای همجوار و سازمانهای بین المللی را درخصوص پیگیری دیپلماتیک کنترل گرد و غبار را صادر کرده، اما وزارت خارجه اقدام موثر و عاجلی در خصوص این دستورالعمل انجام نداده است.