به گزارش گروه اقتصای خبرگزاری دانشجو، محسن نقاشی دبیر فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی اظهار داشت: واردات کالاهایی که در داخل تولید میشود ضربه مهلکی به تولید زده است؛ به ویژه در زمانی که کالاها با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشد تولیدکننده امکان هیچ گونه رقابتی را نداشت.
وی افزود: قیمت سوخت، انرژی، فعالیتهای آزمایشگاهی، دستمزدها، مالیات و بیمه که به هزینههای تولید مرتبط است گران میشود، اما هم زمان قیمت کالاها اصلاح نمیشود که این امر به تولید لطمه وارد کرده است.
دبیر فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی ادامه داد: یکی خواستهای مهم صنایع غذایی کشور اجرای کامل قانون بهبود محیط کسب و کار است؛ در این قانون اشاره شده است که از تشکل برای تصمیم گیریها باید نظر سنجی شود.
وی تصریح کرد:در همه صنوف به غیر از نانوایان قیمتها توسط خود صنف تعیین میشود، اما در بخش صنایع غذایی قیمت گذاری به دولت سپرده شده است که لازم است در این بخش نیز تجدید نظر صورت گیرد.
* تنظیم واردات کالاهای اساسی پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
امیر رضا ثابتی پی رئیس فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی اظهار داشت: برداشته شدن ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات کالاهای اساسی صنایع غذایی به روال طبیعی خود سوق میدهد، اما مشکلاتی را هم مانند کمبود سرمایه در گردش و کاهش فروش ایجاد کرده است.
وی افزود: افزایش قیمت روغن با وجود اینکه ۶ برابر شده، اما افزایش ۲۰ درصدی در قیمت نهایی مواد غذایی آماده داشته است، با این وجود میزان مصرف و خرید این محصولات در روزهای اخیر ۵۰ درصد کاهش یافته است؛ در برخی از صنایع غذایی دیگر مانند سس در صد تاثیر گذاری در قیمت تمام شده بیشتر و باعث افزایش ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصدی قیمت نهایی محصول شده است.
* افزایش بهره وری پس از آزادسازی ارز یارانهای
ثابتی فر اظهار داشت: با آزاد سازی ارز یارانهای واردات کالاهای اساسی، اما در صنایع غذایی کشور افزایش بهره وری ایجاد میشود و کیفیت محصولات بالا میرود؛ اما برخی از صنایع غذایی در اثنای این کاهش هزینههای خود ممکن است به سمت تعدیل نیرو برود.
رئیس فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی ادامه داد:ما موافق اصلاح یارانه کالاهای اساسی و شفافیت هستیم، اما به نظر میرسد پس از اصلاح یارانهها مقاوتی برای خرید ایجاد شده است با این وجود بازار به تدریج به این قیمتها عادت میکند هر چند که ممکن است در مقایسه به قبل تقاضا حدود ۲۰ درصد کاهش داشته باشد.
* اصلاح یارانه کالاهای اساسی رقابت را میان تولید کنندگان موادغذایی افزایش داد
وی اظهار داشت: در این شرایط جدید، رقابت در بازار صنایع غذایی میزان رقابتها بیشتر میشود و نباید دیگر قیمت گذاری دستوری در صنایع غذایی انجام شود؛ در صورتی که برندی افزایش قیمت خارج از عرف داشته باشد خود از بازار خارج میشود.
ثابتی پی ادامه داد: در بازار صنایع غذایی بین تولید کنندگان برای کاهش قیمت تمام شده و افزایش کیفیت (برای حفظ و توسعه بازار) جنگ است و عملا نیازی به تنظیم بازار ندارند؛ حتی آنالیزهای سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان بالاتر از قیمت خود تولید کننده است.
وی تصریح کرد: در موضوع درج قیمت تولید کننده و توزیع کننده، اما یک صدا همه تولید کنندگان و توزیع کنندگان مخالف این طرح بودند، اما نتیجهای نداشت.
* مزیت صادراتی موادغذایی هنوز وجود دارد
ثابتی پی در باره امکان صادرات موادغذایی پس از اصلاح یارانهها گفت: با وجود اینکه ارز ترجیحی تومانی مواد اولیه برداشته شده است، اما هنوز دارای مزیت صادارتی هستیم، زیرا علاوه بر ارزان بودن قیمت انرژی، میزان دستمزدها در ایران در مقایسه با دیگر کشورها کمتر است و گویا دستمزدها هنوز برمبنای ارز ۴۲۰۰ پرداخت میشود.
ثابتی فر اظهار داشت: از طرفی برای اینکه تولید کننده نیز ضربه نخورد، دولت طرح تشویقی که برای جامعه کارگری دارد، بار مالی آن متوجه کار فرما نکند و به طرق مختلف این هزینهها را جبران کند.
* جنگ روسیه و اوکراین ادامه یابد قیمت جهانی مواد غذایی دوباره افزایش مییابد
حسن گرجی عضو هیئت مدیره فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی اظهار داشت: جنگ اوکراین و روسیه وضعیت تامین امنیت غذایی دنیا را با چالشهای جدی مواجه کرده است که اصلاح قیمت کالاهای اساسی در کشور مان نیز در این راستا صورت گرفته است.
وی افزود: صنایع غذایی در این شرایط باید ۳ تا ۴ برابر یک ماه پیش سرمایه در گردش داشته باشند تا بتوانند حفظ اشتغال داشته و به تولید خود ادامه دهند.
عضو هیئت مدیره فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی: در صورتی که جنگ اوکراین و روسیه تا یک سال آینده ادامه داشته باشند قیمت هرتن گندم که امروز ۴۷۰ دلار است به ۷۰۰ دلار میرسد.
وی با بیان اینکه اثرات افزایش قیمت جهانی کالاهای اساسی در ماههای آینده به بازار ایران نیز منتقل میشود اظهار داشت: این شرایط باعث شده که هند و چین با جمعیت بالایی که دارند میزان ذخایر خود را افزایش دهند و صادرات خود را متوقف و محدود کرده اند.
* بنگاههای کوچک و متوسط پس از اصلاح یارانه کالاهای اساسی آسیب پذیر شدند
رسول قملاقی عضو هیات مدیره فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی اظهار داشت: فدراسیون تشکلی غیر اقتصادی با رسالت هدایت، پشتیبانی و هدایت و در برگیرنده زنجیره تولید تا مصرف بخشهای مختلف کشاورزی و صنایع غذای است.
وی افزود: با طرح جراحی اقتصادی که دولت در دستور کار دارد این فدراسیون میتواند یاری رسانی برای اجرای این طرح ملی باشد.
قملاقی اظهار داشت: پس از اصلاح یارانه کالاهای اساسی بنگاههای کوچک و متوسط بیشتر از سایر رقبای خود آسیب پذیر و نیازمند یاری دولت هستند.
عضو هیات مدیره فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی ادامه داد: همچنین در این شرایط امکان ایده تا اجرا دشوار شده و علاوه بر ریسک بالا، نیازمند سرمایه اولیه و سرمایه در گردش زیادی است.
وی تصریح کرد: پس از اصلاح یارانه کالاهای اساسی، بنگاههای اقتصادی نیازند سرمایه در گردش زیادی هستند که تنها کسب و کارهای بزرگ امکان تامین نقدینگی دارد و لازم است که نقدینگی بنگاههای کوچک و متوسط بخش صنایع غذایی نیز تامین شود.