به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، در جبهه جنوب پس از عملیاتهای منطقه شوش تحرک قابل ملاحظهای وجود نداشت. عمده وقت فرماندهان ایرانی برای بررسی مناطق عملیاتی و پیدا کردن راهی برای انجام یک عملیات قابل توجه معطوف شده بود. در میان محورهای مورد نظر، محور آبادان و محاصره این شهر از اهمیت ویژهای برخوردار بود. با تداوم این محاصره و احتمال سقوط آبادان، دشمن میتوانست بندر ماهشهر و بندر امام خمینی (ره) را نیز مورد تهدید قرار دهد.
حساسیت این موضوع سبب بروز نگرانیهای فراوانی در سطوح مختلف سیاسی، نظامی مقامات مسئول ایران شده و در رأس همه باعث شد تا در آبان ماه ۱۳۵۹ فرمان تاریخی «حصر آبادان باید شکسته شود» از طرف امام خمینی (ره) صادر شد. در اجرای این فرمان اقداماتی در این منطقه انجام شد تا دشمن به غرب کارون رانده شود. هر چند این اقدامات به نتیجه نرسید، ولی توانست سر پل تصرفی توسط عراق در شرق کارون را محدود نگه داشته و او را از ادامه حمله بطرف آبادان و گسترش مواضع پدافندی باز دارد.
قرارگاه عملیاتی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران طرح اجرای حملات محدود را به طور فعال و جدی در دستور کار خود قرار داد. یکی از این حملات بدنبال واگذاری مسئولیت قرارگاه اروند که تحت کنترل ژاندارمری جمهوری اسلامی ایران بود، به لشکر ۷۷ پیاده از نیروی زمینی ارتش در این منطقه انجام شد. طرح این عملیات در منطقه دارخوین توسط سپاه پاسداران تهیه و پس از تأیید قرارگاه نیروی زمینی ارتش با لشکر ۷۷ هماهنگی به عمل آمده و با هدایت این لشکر، طرح هماهنگ شده در ۲۱ خرداد ۱۳۶۰ با موفقیت انجام و کلیه اهداف مورد نظر تأمین شد.
این عملیات همزمان با اعلام عدم کفایت سیاسی ابوالحسن بنی صدر اولین رئیس جمهور ایران از فرماندهی کل قوا اجرایی شد. کلیه اهداف مورد نظر تأمین و تصرف گردید و دشمن حدود ۳ کیلومتر عقبنشینی کرد. سه گردان دشمن کاملاً منهدم شد. کشته و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ نفر و به اسارت درآمدن ۲۹۸ نفر تلفات انسانی عراقیها بود. ۱۲ دستگاه تانک و۳ دستگاه نفربر منهدم شد. ۲۰ دستگاه تانک و نفربر به غنیمت نیروهای خودی درآمد.
اطلس نبردهای ماندگار نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران (سازمان ایثارگران)