به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سعیدرضا عاملی دبیر شورای انقلاب فرهنگی در مراسم رونمایی از برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی کشور در استان خراسان رضوی (مشهد مقدس) گفت: با کسب اذن از آستان حضرت رضا علیهالسلام که ۲۳ ذیالقعده که روز زیارت خاصه حضرت رضا است این رونمایی صورت میگیرد؛ که انشاءالله نشانهای باشد که رضایت و توجه ایشان در این کار مهم فرهنگی تامین شده است.
عاملی گفت: علامت این اذن را در نیت مخلصانه همه عزیزانی که دستاندرکاران این کار خواهند بود است. من ابتدا تشکر میکنم از حضرت آیتالله علم الهدی که اهتمام داشتهاند نسبتبه برش استانی سند مهندسی فرهنگی و این مرحله دومی است که ما خدمت ایشان هستیم غیر از جلسه اختصاصی که داشتیم برای بحث پیرامون این حوزه، ولی در جلسهی قبل نظام مسائل استان در قالب ۵ محور جمعبندی شد و بعد به سمت تدوین سند حرکت کردیم. تشکر ویژه دارم از جناب حاجآقای حاج علیاکبری که دعوت مارا لبیک گفتند و تشریف آوردند این سند ارکانی دارد در مرکز کشور که یکی از ارکان مهم آن ریاست محترم شورای سیاستگذاری ائمه جمعه است و از اهتمام ایشان و تشکر ویژه داریم از جناب آقای اسماعیلی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی که اهتمام داشتند که حتماً در این جلسه حضور داشته باشند. از جناب آقای امامی و مدیرکل محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین استاندار محترم که ظاهراً آقای قالیباف در مشهد حضور دارند و نتوانستند در جلسه حاضر باشند از همه تشکر میکنم.
وی با اشاره به اینکه دو سند از سندهای استانی مهندسی فرهنگی توسط رئیس جمهور محترم رونمایی شده است، افزود: جناب آقای رئیسی رییس جمهور محترم علاقهمند بودند در این جلسه حضور داشته باشند، ولی بدلیل سفر دیگری که در خراسان شمالی امروز تشریف دارند برای حضورشان شرایط فراهم نشد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: واقعیت این است همانطور که رهبر معظم انقلاب تعبیر میکنند فرهنگ نیز همانند هوا است. واقعا اگر هوا خوب باشد زندگی افراد در وضعیت خوبی است، اگر هوا آلوده باشد بدون شک زندگی مطلوبی نخواهیم داشت؛ در کشورهای پیشرفته هم اگر هوای فرهنگ خوب باشد زندگی خوب است و اگر هوای فرهنگ آلوده باشد آنها نیز دچار خلاء بزرگ هستند. این بدین معناست که ما پیشرفت همه جانبه نیازداریم که در ذیل عقلانیت و معنویت الهی نیز رشد کند و یک جامعه اسلامی مبتنی بر ارزشهای الهی را شاهد باشیم.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: اگر هوا آلوده باشد زندگی خوب نیست ولو اینکه از لحاظ اقتصادی هم رشد بالایی داشته باشیم؛ ولی در کشورهای پیشرفته دنیا هم میبینیم که هوای فرهنگشان آلوده است و آنطور که باید در شأن انسان زندگی نمیکنند. امروز در شرایطی هستیم که بعضی از کشورهای پیشرفته ۳۰ درصد خانوادههایشان خانوادههای تکسرپرست است. متأسفانه در میان نسل جوان مثل جامعهی آمریکا که تا ۲ دهه قبل ۲ تا ۳ درصد نسل جدید گرفتار بیماری باهم باشی بودند، ولی امروز آمارها میگوید تعداد قابل توجهی از جوانان در آمریکا و اروپا گرفتار این امر خانمانسور که موجب انقراض نسل بشر میشود، شدهاند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: فضای فرهنگ امروز یک فضای آلودهای در سطح جهانی است و ما نیازمند به یک برنامهریزی و به تعبیر رهبر حکیم انقلاب، به مهندسی فرهنگی نیاز داریم که بتوانیم در مسیر درست حرکت کنیم. ایشان میفرمایند منظور من از مهندسی فرهنگی این است که به هندسهی فرهنگ توجه کنیم، زیرا فرهنگ اضلاعی داشته و ابعادی دارد؛ مؤلفههایی است که فرهنگ را تشکیل میدهد، اگر ما به یک بعدش خیلی توجه کنیم ابعاد دیگر آن را رها کنیم نمیتوان این فرهنگ را به آن مسیر حرکت درست ببریم.
عاملی افزود: مهمترین بنیان فرهنگ سرمایه ایمانی است که اگر این سرمایه ایمانی قدرتمند بود همه امور در مسیر واقعی خودش قرار میگرفت. اینها شعار نیست خداوند حقیقت هستی را خلق کرده و برای حقیقت هستی قوانینی مقرر کرده و این قواعد در حوزه ایمان و اندیشه الهی که برگرفته از کتاب خدا و سنت پیامبر و عترت پیامبر است، تدوین و تدبیر شده است.
وی خاطر نشان کرد: ما باید بر روی سرمایهی ایمان تأکید کرده و کار کنیم در واقع باید برنامهریزی کنیم تا سند مهندسی فرهنگی در همه اجزای فرهنگ در آن مداخله داشته باشد، از مهدکودک گرفته تا دبستان تا دبیرستان تا هنر، موسیقی، صنایع دستی، شهرسازی، معماری و بازیها. امروز ۳۲ میلیون نفر جوانهای ما در این کشور بازی میکنند و بطور متوسط روزانه ۹۹ دقیقه وقتشان را به بازی اختصاص میدهند بعضی از بازیکنها طوری هستند که آنقدر بازی میکنند و بیخوابی شدیدی میکشند تا بیحال میشوند؛ به طوری که مینشینند شب تا صبح مشغول بازی هستند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تقدیر از تلاشهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پیگیری حوزه بازیهای رایانهای، گفت: فرهنگی شدن در جامعه آن اموری است که ما به آن اشتغال بیشتری داریم. اگر اشتغال ذهنی مردم در فضای الهی باشد، فرهنگ به آن سمت حرکت میکند و اگر اشتغال جامعه در گذران فراغت به سمتوسویی حرکت کند که یک سبک زندگی مناسب و سالم و الهی را فراهم کند خود جامعه به آن سمت میرود.
استاد دانشگاه تهران گفت: امروز ۹۵ درصد جامعه ایران دسترسی به اینترنت پیدا کردند؛ در اینترنت و در فضای مجازی حضور دارند. فضای مجازی یک ظرف است هم برای امر خیر و هم برای امر شر، مثل خود دنیاست. دنیا هم موضوع خیر و شر است. در فضای مجازی هم به موضوع خیر و شر بستگی دارد که ما این قدرت را داشته باشیم که نظام برنامهای و نرمافزاری مفید و مؤثر فراهم کنیم. یک نمونهاش را عرض میکنم؛ ما امروز وقتی از فساد صحبت میکنیم فساد کجا صورت میگیرد فساد در نظام دیوانسالاری در آن بخشی که مربوط به نظام دیوانسالاری است صورت میگیرد. اگر این نظام دیوانسالاری تبدیل به یک هوش نرمافزاری بشود که جلوی دخالت انسان را بگیرد، ولی راه برای فکر متعالی انسان فراهم کند، فساد به حداقل میرسد و در نظام دیوانسالاری کشور باید توان خود را به آن سمت حرکت دهیم.
وی خاطر نشان کرد: رهبر معظم انقلاب مهمترین مسئله برای این سند را اجرایی شدن آن دانستند از طرفی رئیسجمهور محترم ارادهشان این است که سند مهندسی فرهنگی مبنای مدیریت فرهنگی کشور باشد. رهبر معظم انقلاب در همین حکم ۲۳ آبان ۱۴۰۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی مجدداً بر اجرایی شدن سند مهندسی فرهنگی تاکید کردند. همچنین رئیس جمهور محترم فرمودند که برنامه پنجساله بر مبنای سند مهندسی فرهنگی در حوزه فرهنگ تدوین میشود. علاوه بر این اعتبارات و بودجههایی که به استانها داده میشود برمبنای سند مهندسی فرهنگی است. در جلسه شنبه گذشته در ستاد هماهنگی و راهبری مهندسی فرهنگی معاون اول رئیس جمهور اعتبار ویژهای را برای استانهایی که سند مهندسی فرهنگی ایشان تدوین شده اختصاص دادند و ما واقعاً برنامه مان این است که بتوانیم این سند را به سمتوسوی اجرا ببریم؛ البته ما مجری نیستیم، استان مجری است.
عاملی گفت: همه عزیزان کمک کنند تا بتوانیم این کار مهم را در حوزه فرهنگ انجام بدهیم. با همان دغدغهای که برای سلامت و رشد خانواده خودمان تلاش میکنیم با همان نگاه برای خانواده بزرگ ایران اسلامی تلاش کنیم. این کار واقعاً انگیزهای سلیمانیوار میخواهد. سردار سلیمانی حوزه فرهنگی باشیم و در این حوزه همت کنیم. انشاءالله شاهد شکوفایی فرهنگ الهی بخصوص در استان خراسان رضوی باشیم که جادارد از حجتالاسلام و المسلمین حاجآقای مروی تولیت محترم آستان قدس نیز که نقش محوری در حوزه فرهنگی استان دارند نیز تشکر کنم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: اهتمام کردن به عرصه فرهنگ و منابع انسانی فرهنگ مهم است. امروز در واقع روز فرهنگی استان است، که باید شاهد اجرای نمونه و عالی این سند انشاءالله باشیم. امروز خوشبختانه شاهد رونمایی از برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی در استان خراسان رضوی هستیم. اصل این برشهای استانی مهندسی فرهنگی تغییراتی را در فرهنگ استانها و بعدش در فرهنگ کشور ایجاد خواهد کرد. سند مهندسی فرهنگی در واقع ۱۳ راهبرد کلان و ۱۰۳ راهبردملی و ۳۰۴ برنامهی اقدام دارد و هدفش یکپارچهسازی امور فرهنگی در سطح استانی و ملی است که بتواند به همه ابعاد و اضلاع فرهنگ بصورت همزمان و متوالی توجه کند.
وی افزود: در سند پیشبینی شده که برش استانی سند با توجه به اولویتها و مسائل استان اولویت گذاری شود. خوشبختانه این ششمین استانی است که برش استانی رونمایی میشود و برنامهمان این است که بتوانیم امسال همه استانها را پوشش دهیم. این اسناد نقشی که پیدا میکند این است که در استان این پراکندهکاری، غیرمتمرکز بودن کارها، ناهماهنگ بودن، عدم تناسب فعالیتها و عدم توجه به اولویت در مسائل واقعی حوزه فرهنگ کاهش پیدا میکند و یک مبنایی برای برنامه پنجساله کشور در برنامه هفتم برمبنای برش استانی خواهد شد.