گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * اعضای شورای شهر جنگل استعفا دادند. دلیل استعفایشان را هم بینتیجه ماندن اقداماتشان برای بازگشت آب سالم به شهر عنوان کردند. آب شهر جنگل چند سالی است که کیفیت ندارد و به جای آب زلال، آبی گل آلود از لولههای آب شهری به منازل مردم میرسد. آبی که حتی با دستگاههای تصفیه آب خانگی قابلیت شرب پیدا نمیکند و حتی برای استفاده در کولرهای آبی هم مناسب نیست. با این حال به گفته ناصر حیدری، رئیس شورای شهر جنگل، پیگیریهای یک ساله اعضای این شورا برای حل این مشکل به نتیجه نرسیده است.
حیدری به خبرنگار ما میگوید: پس از تحویل شورا، همراه با دیگر اعضا، به دنبال رفع مشکل بی آبی بودیم. ۱۲ جلسه کتبی برا مسئولان مربوط به ویژه مسئولان آب و فاضلاب شهرستان برگزار کردیم. حتی مدیرکل آب و فاضلاب استان و مدیرکل مدیریت بحران استان از منطقه بازدید کرده اند و با همه این اقدامات در نیمه تابستان هستیم و هنوز مشکل آب جنگل حل نشده است.
او توضیح میدهد که شهر جنگل و مناطق مسکونی اطراف آن، بیشتر از ۲۰ هزار نفر جمعیت دارد و همه این مردم با مشکل کم آبی مواجه هستند.
حیدری میگوید: قبل از نوروز مسئولان گفتند که چهار چاه حفاری میکنیم و تا شروع بهار مشکل حل میشود و حالا تابستان با دمای ۴۵ درجه رسیده و مردم در بدترین شرایط زندگی میکنند.
به گفته او قبلا وضعیت آب شرب جنگل هم مناسب نبوده، اما کیفیت آب امسال به بدترین شرایط نسبت به سالهای گذشته رسیده است. مردم آب گل آلود مصرف میکنند که میتواند منشأ بیماریهای زیادی باشد. باوجود شیوع بیماری وبا در کشور، آیا ممکن نیست این آب باعث بیماری مردم جنگل شود؟
او میگوید: فرماندار شهرستان به درخواست ما پیگیر موضوع بود، اما وقتی همه این پیگیریها بی نتیجه مانده، چارهای جز انصراف از عضویت در شورای شهر نداشتیم و از پنج نفر عضو شورا، چهارنفر استعفا دادیم.
مسئولان آب و فاضلاب خراسان رضوی و به ویژه شهرستان رشتخوار میگویند که کم آبی و نبود آب شرب سالم برای مردم جنگل و روستاهای اطراف آن دلایل متعددی دارد که مهمترین آن فرسودگی زیرساختها و شبکههای توزیع و کمبود منابع آب است.
محمدجواد نجفی ثانی، مدیر آب و فاضلاب رشتخوار در گفتگو با خبرنگار ما توضیح میدهد که مهندسی مجدد چاه کت شماره ۲ را انجام دادیم تا دبی آب آن از سه لیتر به ۱۴ لیتر در ثانیه برسد و این مقدار آب به شهر جنگل تزریق شده است.
به گفته او یکی از مشکلات عدم آبرسانی مناسب به شهر جنگل است و به همین دلیل تعویض دستگاه پمپاژ یکی از ایستگاهها تعویض شده و لوله گذاری خط انتقال چاه کت شماره یک نیز در حال انجام است. با پایان یافتن این پروژه، ۱۳ یا ۱۴ لیتر آب در ثانیه به لولههای آب شهر جنگل اضافه میشود.
او با ابراز امیدواری که با انجام این پروژهها مشکل مردم حل شود میگوید: در حال حاضر هوا بسیار گرم است و مصرف آب به جای ۱۴۰ لیتر در روز به بیشتر از ۲۰۰ لیتر رسیده است. هر کولر آبی هم که روزانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب مصرف میکند و جمعیت شهر جنگل و روستاهای اطراف آن هم به بیش از ۲۳ هزار نفر میرسد؛ بنابراین مقدار آبی که اداره آب و فاضلاب رشتخوار برای تأمین آب شهر جنگل نیاز دارد، بسیار بیشتر از مقدار آبی است که در حال حاضر وجود دارد.
البته میتوان گفت که برخی استفادههای نا به جا از آب هم این مساله را تشدید کرده است. نجفی ثانی درباره این موضوع توضیح میدهد که شغل اصلی مردم دامداری و کشاورزی است و برخی از دامداران برای دام خود از آب شهری و تصفیه شده استفاده میکنند. برخی از مردم هم در منازل خود درختانی کاشته اند که آب مصرفی برای پرورش این درختان هم از آب شرب استفاده میشود که باعث کاهش منابع آب شرب مردم شده است.
به گفته او شبکه آب شهری جنگل و روستاهای اطراف آن همگی آب شرب دارد و دامداران برای اینکه بتوانند دام خود را از آب غیرشرب سیراب کنند، باید سراغ چاههای کشاورزی بروند و از این چاهها آب برداشت کنند. البته این اقدام غیرممکن نیست و نیاز به همکاری اداره جهاد کشاورزی این شهرستان دارد. با این حال با توجه به اینکه دامداران ترجیح میدهند که دام خود را نزدیک محل سکونت خود نگهداری کنند، استفاده از منابع آبی چاهها کار سختی است.
او همچنین توضیح میدهد که بخش زیادی از هدررفت آب در این منطقه به دلیل تعداد زیاد انشعابات غیرمجاز و استفاده در دامداریها و آبیاری باغها است. حتی برخی اوقات تانکرهای آب از منازل و شبکه آب برای آبیاری باغها پر میشود!