به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسن مروتی معاون امور آزمونهای سازمان سنجش با حضور در برنامه رو در رو در خصوص سوء استفاده افراد سودجو از مساله انتخاب رشته بیان داشت: کنکور از آن دست موادری است که افراد سودجو با وعده و وعید از پایین بودن اطلاعات داوطلبین و خانوادههای شان سوء استفاده میکنند و مدعی میشوند ما میتوانیم کمک کنیم که شما را در دانشگاههای خوب قبول شوید. از نظر من که در سازمان سنجش کار میکنم این مورد را امکان ناپذیر نیست. البته آموزش و پرورش حرکتهای خوبی شروع کرده است و در انتخاب رشته مشاوره میدهد و شاید بهترین جا همین مدارس باشد.
وی افزود: هیچ یک از مراکز و موسساتی که در زمینه ارائه مشاوره انتخاب رشته فعالیت میکنند هیچ وابستگی به سازمان سنجش ندارند و ما هم امکان و ظرفیت نظارت بر آنها را نداریم و اصلا وظیفه ما نظارت بر آنها نیست. ادعای وابستگی آنها به سازمان سنجش فقط یک ادعای دروغ است برای فریب دادن داوطلبین. خط قرمز سازمان سنجش این است که هیچکدام از کارکنان وارد چنین حوزهای نشوند.
مروتی اضافه کرد: ما در سازمان سنجش چنین امکانی فراهم کرده ایم که داوطلبین با هزینه اندکی میتوانند پرونده و اطلاعات خود را بررسی کنند و به راحتی بتوانند رتبه خود را در ۳۰۰ رشته محل ببینند و استقبال خوبی صورت گرفته از این امکان صورت گرفته است. اطلاعات تمام رشتههای دانشگاههای کشور و تمام رتبهها و قبولیهای رشتهها را داریم. این سایت یک سایت واقعی است و حتی با آموزش و پرورش هم قرارداد داریم و از این سایت در مشاورههای خود استفاده میکند. بر اساس نتایج این سایت با دانش آموزان گفتگو میکند. در بین ۳۰۰ رشته ما این فرد را میسنجیم. ولی در انتخاب رشته اینها باید ۱۵۰ رشته انتخاب کند. حتی اگر چند گروه آزمایشی را شرکت کرده باشند باید انتخابهای شان را در این ۱۵۰ رشته بگنجانند. در حقیقت فرد با بررسی کارنامه خود متوجه میشود که کدام دانشگاه قبول میشود و در منطقه چه رتبهای دارد. در واقع سایت کمک میکند که کدام رشتهها را انتخاب کنیم.
معاون امور آزمونهای سازمان سنجش ادامه داد: دانش آموزان در علاقه به رشتههای مختلف دچار تردید هستند ما باید ابتدا علاقه خود بررسی کنیم و ببینیم کدام علاقه واقعی هست. دانش آموز یک پزشک موفق را دیده که هم جایگاه اجتماعی بالایی دارد و هم درآمد بالایی دارد این میشود آمال و آرزوی دانش آموز و خانواده اش. بعد از آن دانش آموز با خودش میگوید من که در رشته ریاضی نمرات خوبی دارم نمرات را رها کنم و به سمت پزشکی بروم یا همان ریاضیات را ادامه بدهم. والدین نباید آرزوهای خود را به فرزندان شان تحمیل کنند. در رشتههای مختلف تحقیق کنند. تمام دانشگاهها مثلاً دانشگاه تهران با ۵۲ دانشکده تمام رشتههای خود را معرفی کرده است. از ابتدا رشته بعد دانشگاه و بعد شهر مورد نظر را بررسی کنند. در مرحله بعد باید فرهنگ خانواده خود و همچنین وضعیت مالی را هم بررسی کنند، چون بعضی از رشتهها هزینه بردار هستند و باید در آن دقت داشت.
وی افزود: لازم به ذکر است که بعضی رشتهها کشوری هستند و رقابت بین تمام دانشجوهای کشور در آن رشتهها وجود دارد، اما بعضی رشتهها بومی و محلی هستند و افراد همان محل در آن رشتهها ثبت نام میشوند. فکری که پشت این ماجرا است این است که داوطلب در کنار خانواده خود و در شهر خود انتخاب رشته کند تا زندگی بهتر و راحت تری داشته باشد.
این کارشناس خاطر نشان کرد: بعضی فکر میکنند که در صورتی که رشتهای در انتخابهای اول دانشآموزان باشد آن رشته زودتر پر میشود در حالی که این اشتباه است و ما به اولویتهای کسی کاری نداریم بلکه برای هر فرد اول رتبه آن شخص بررسی میشود و فرقی بین انتخاب اول و انتخاب آخر وجود ندارد.
وی در خصوص برگزاری امن آزمون بیان داشت: این یکی از افتخارات سازمان سنجش است که در طول این سالها یک بار هم سوالی لو نرفته است، اما نکتهای که وجود دارد این است که ما بعد از اینکه سوالات تالیف شد روز قبل از آزمون باید سوالات را به مراکز آزمون ارسال کنیم. در کنار این باید به این نکته توجه کنیم که تکنولوژیهای تقلب نیز بالا رفته است و ما در یک جامعه آماری ۵۰۰ هزار نفر در روز مواجه هستیم که ۱۲۰ هزار نفر از عوامل ما نیز در آزمونها به عنوان مراقب و شرکت میکنند.
مروتی تصریح کرد: وسایلی که برای تقلب نیز استفاده میشود بسیار مدرن و جدید است مثلاً خودکارهایی که دوربین و سیم کارت دارد یا هندزفریهایی که در گوش دانشآموزان کاشته میشود و قابل رویت نیست و ما چندین مورد را بررسی و دریافت کردهایم که این دانش آموزان تخلف کرده بودند. ما در مواردی هم سوابق تحصیلی افراد را با نتیجه کنکور آنها مورد بررسی قرار دادیم تا ببینیم اگر کسی در این موارد از دست ما فرار کرده است برای ما مشخص شود.
وی در پایان گفت: امسال دو بار کنکور قرار است برگزار شود. یکی در دی ماه امسال و یکی در تیر ماه سال آینده. امیدواریم که دوستان آموزش و پرورش بتوانند به درستی سوابق تحصیلی افراد را استخراج نمایند. در مواردی گفته میشود که دروس عمومی حذف شده، اما به نظر بنده دروس عمومی حذف نشده بلکه در سوابق تحصیلی افراد بررسی میشود. بازهم امیدواریم که با این نرم افزار عدالت آموزشی رعایت شود و عزیزانی که استعداد بالایی دارند بتوانند در دانشگاههای خوب کشور تحصیل نمایند.