هاشم داداشپور، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو درباره جذب دانشجویان خارجی گفت: روند تبادل دانشجو در دنیا روند افزایندهای است و هرساله حدود ۶میلیون نفر دانشجو در دانشگاههای مختلف جابهجا میشوند که تعداد بالایی است.
رئیس سازمان امور دانشجویان افزود: بخش مهمی از این جمعیت دانشجویی از کشورهای آمریکا، استرالیا و کانادا هستند که از قدیم، جز کشورهای سنتی برای جذب دانشجو محسوب میشدند.
استقبال دانشجویان از دانشگاههای کشورهای شرقی
وی با اشاره به استقبال دانشجویان خارجی از دانشگاههای کشورهای شرقی گفت: در ۲۰ سال اخیر روند جذب دانشجو به سمت کشورهای شرقی همچون چین، روسیه و ترکیه حرکت کرده است و این کشورها توانستند جز کشورهای جاذب جمعیت دانشجو باشند.
هاشمپور ادامه داد: طبیعی است که در این روند دانشگاههای کشور ما که از ظرفیت قابل توجهی برخوردار هستند؛ بتوانند در این مسیر قرار بگیرند و جز دانشگاههای جاذب برای دانشجویان خارجی باشند.
رئیس سازمان امور دانشجویان با اشاره به مشکلات و چالشهایی که دانشجویان خارجی با آن مواجه هستند افزود: هیچ کشوری وجود ندارد که در این زمینه چالشی نداشته باشد؛ همیشه در بین کشورها این قبیل چالشها وجود دارد، اما به مرور زمان میتوانند آن را اصلاح کنند.
دانشگاههای کشور ما به سطحی از بلوغ رسیدند که بتوانند به سمت جذب دانشجویان بیشتر بینالمللی به داخل کشور حرکت کنند؛ و در مرور زمان با تجربهای که کسب میکنند به اصلاح فرآیند موجود و حل چالشهای زیرساختی بپردازند تا زمینههای جذب دانشجویان بینالملل به کشور را فراهم کنند.
وی با اشاره به اهمیت نقش دانشجویان خارجی برای آینده کشور گفت: در تمام دنیا دانشجو میتواند در آینده بستر مناسبی برای تقویت مناسبات اقتصادی، فرهنگی سیاسی و اجتماعی باشد. کشورهای پیشرفته و موفق در زمینه جذب دانشجوی خارجی، توانستند در کشور هدف که دانشجویان از آن کشور امدند ارتباطات بهتری بر قرار کنند، اما ایران در این زمینه غفلت کرده و فرصتهای زیادی را از دست داده، حیف است اگر دوباره فرصتها را از دست بدهد.
دانشگاههای ایران ظرفیت پذیرش دانشجو خارجی را دارد
هاشمپور با اشاره به پتاسیل دانشگاههای ایران گفت: ایران در حوزه آموزشی و پژوهشی در بین همه کشورهای منطقه، از جمله کشورهای آسیای جنوب غربی، آسیای غربی تا مدیترانه سرامد است، ولی به برنامهریزی نیاز دارد است که ما در حال انجام این کار هستیم.
رئیس سازمان امور دانشجویان افزود: رویکرد ما به سمت جذب بیشتر دانشجویان بینالملل است، اما به طور همزمان و تدریجی تلاش میکنیم که موانع قانونی و حقوقی و همچین مشکلات زیرساختهای رفاهی که بیشتر چالشهای کشور ما در این زمینه است را رفع کنیم تا دانشجویان با آرامش بیشتری مشغول به تحصیل شوند.
وی با اشاره به قوانین تصویب شده در زمینه جذب دانشجویان بینالملل گفت: در سال ۱۳۹۸ مصوبهای در هیئت وزیران تصویب شد که طبق آن دانشجوی خارجی که برای تحصیل وارد کشور میشود در طول دوران تحصیل، اقامت به طول تحصیل داشته و به صورت مکرر در هر سال بتواند ورود و خروج به کشور داشته باشد. اما این مصوبه مغفول مانده بود.
هاشم پور ادامه داد: از ۱۰ ماه پیش، با همکاری دستگاههای مرتبط این مشکلات حل شد و الان در حال طی مسیری هستیم که با طراحی سامانه ای، بتوانیم زمینه تبادل الکترونیکی ویزاها را فراهم کنیم که بخشی از آن انجام شده است؛ و همچنین در حال حاضر مجوزی که طبق آن بتوانیم ویزاها را برای اقامت به طول تحصیل صادر کنیم و خروج به مراجعیت مکرر اتفاق بیفتد برای تعدادی از کشورها فراهم شده است.
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: زیر ساختهای فناورانه در حال تامین است که این امکان را به بقیه کشورها نیر تسری دهیم و بتوانیم از ظرفیت موجود به نحو احسنت استفاده کنیم.
وی افزود: واقعیت این است که به اندازه عمر دانشگاههای کشور در این حوزه، عقب ماندیم سازمان امور دانشجویان در تلاش است که این موانع قانونی و حقوقی را برطرف کند تا دانشجویان بینالملل با خیال راحت تری در کشورما حضور داشته باشند.
هاشمپور با اشاره به مزایا دانشجوی خارجی برای کشور گفت: این کار علاوه بر اقتصاد آموزش عالی، اقتصاد کشور را نیز تحت تاثیر قرار میدهد، زیرا دانشجوی خارجی علاوه بر برقرای ارتباط بین مناسبات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بین کشور خودش و کشورما، زمینه همکاری بین کشورها را نیز فراهم کرده که به اقتصاد کشور کمک میکند.