به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، ساختار بیشتر مواد از جمله فلزات از دانهها و کریستالهای مختلفی تشکیل شدهاست که اندازه، شکل و جهتگیری کریستالی آنها تأثیر زیادی در خواص مختلف از جمله خواص فیزیکی و خواص مکانیکی دارد.
علیرضا نجفی، رئیس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه صنعتی اصفهان با اعلام این خبر بیان داشت: یکی از پیشرفتهترین و بهروزترین روشهای مشخصه یابی در دنیا برای شناسایی ساختار مواد، روش پراش الکترونهای بازگشتی (Electron Back Scatter Diffraction) است که با توجه به پیچیدگیهای تخصصی اپراتوری، حساسیت و هزینههای بالای این تجهیز، تا کنون در داخل کشور امکان تهیه این الگوها، برای محققان میسر نبوده است.
وی افزود: آشکارساز EBSD میکروسکوپ الکترونی پیشرفته انتشار میدانی (FESEM) با موفقیت مورد بهرهبرداری صنایع و مراکز دانشگاهی قرار رفتهاست.
رئوف رحیمزاده، متخصص و کارشناس آشکار ساز (EBSD) دانشگاه صنعتی اصفهان نیز با بیان اینکه این روش منجر به تهیه الگوی مشخصی از الکترونهای پراش یافته از نمونهها در زوایای خاص میشود، ادامه داد: خوشبختانه دانش فنی تنظیمات و پارامترهای دستگاهی تهیه الگو از نمونههای مختلفی از جمله فولادها، سوپر آلیاژهای پایه نیکل، آلیاژهای آنتروپی بالا، آلیاژهای پایه کبالت با مصارف پزشکی و قطعات تولیده شده با روشهای پیشرفته پرینت سه بعدی، فرایندهای ترمومکانیکال، ریخته گری و .. که تا پیش از این نیاز به انجام این آزمون برای آنها در خارج از کشور بود، در دانشگاه صنعتی اصفهان بدست آمده است.
مطابق الگوی تهیهشده در تصاویر این گزارش، ساختار دانهها و جهتگیری آنها با رنگهای مختلف به زیبایی مشاهده میشود که میتواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار محققان و صنعتگران قرار دهد.
گفتنی است، دانشگاه صنعتی اصفهان با در اختیار داشتن ۳ میکروسکوپ الکترونی پیشرفته و مجهز به آشکارسازهای مختلف واقع در آزمایشگاه مرکزی و دانشکده مهندسی مواد، همچنین با وجود سالها تجربه تخصصی کاربری این سیستمها، همواره بهعنوان مرجعی در مطالعات میکروسکوپی برای محققین و صنایع کشور مطرح است.