فرهاد بیضایی، کارشناس حوزه مسکن، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی دانشجو، درباره طرح ساخت خانههای ویلایی و یک طبقه که توسط وزارت راه و شهرسازی ارائه شده است، گفت: ما در عرضه مسکن باید بتوانیم شرایط متنوعی را به وجود بیاوریم یعنی اینکه هر متقاضی مسکن در بازار بتواند به آن چیزی که نیاز دارد برسد و نیاز همه در بازار مسکن کاملاً برطرف شود.
سلایق مختلف در ساخت
وی در ادامه خاطرنشان کرد: مردم ما اگر بخواهند در منازل روستایی، شهری، آپارتمانی، یک طبقه، برج نشین و ... زندگی کند باید شرایط برایشان فراهم باشد. مردم در حال حاضر سلایق، شیوه و زندگی متفاوتی دارند و متناسب با آن باید شرایط تامین مسکن به خصوص توسط خودشان فراهم شود.
منظور از مسکن یک طبقه چیست؟
بیضایی با بیان اینکه باید منظور از ساخت مسکن یک طبقه و حیاط دار روشن شود، توضیح داد: باید مشخص شود که شیوه ساختمان به چه صورت باشد یعنی قرار است این منازل توسط بخش خصوصی یا توسط خود مردم ساخته شود و یا قرار است ما مسکن مهر یک طبقه بسازیم.
این کارشناس حوزه مسکن خاطرنشان کرد: اگر هدف این باشد که دولت ما را به مسکن مهر یک طبقه ببرد، همان مشکلات مسکن مهر را در پی خواهد داشت. فقط یکی از مشکلات مسکن مهر بلند مرتبه سازی و متراکم سازی بود، باید تمام جوانب امر بررسی شود تا این طرح هم مشکلات مسکن مهر را در پی نداشته باشد.
با ساخت خانههای ویلایی مشکل متراکم سازی حل میشود
این کارشناس حوزه مسکن افزود: با یک طبقه سازی و یا ساخت خانههای حیاط دار ویلایی یکی از مشکلات مسکن مهر یعنی متراکم سازی حل میشود. هر چند ممکن است، در همان مسکن مهر افراد مختلف سلایق مختلف داشته باشند و خیلیها زندگی ویلایی را نپسندند و دوست داشته باشند که آپارتمان نشین باشند.
بیضایی با تاکید بر اینکه انسانها سلایق مختلف و نیازهای مختلفی دارند ادامه داد: مسکن مهر مشکلات دیگری هم داشت، به عنوان مثال اینکه ساخت و ساز به صورت دولتی بود مردم خودشان این ساخت و ساز را مدیریت نکردند، کیفیت ساخت و ساز پایین آمد. ولی در این طرح مردم خودشان این منازل را میسازند و بر کیفیت ساخت نظارت دارند.
بروکراتیک بودن ساختار دولت علت طولانی شدن مسکن مهر
وی توضیح داد: دولت سازنده مسکن مهر بود و بروکراتیک بودن ساختار دولت باعث شد، روند ساخت این منازل خیلی طولانی بشود. در مقابل با ساخت خانههای یک طبقه ویلایی توسط خود مردم قطعاً ساخت این منازل خیلی زمان دار نخواهد شد و خانوارها میتوانند بعد از مقداری پیشرفت منازل، در آنجا ساکن شوند و ادامه روند ساخت را دنبال کنند.
این کارشناس حوزه مسکن ادامه داد: در شرایط حال حاضر کشور که مشکلات اقتصادی و تورم خیلی جدی شده و مردم با مشکلات اقتصادی زیادی روبرو هستند، قطعا توان این را ندارند که هزینههای بروکراسی اداری دولت را هم بپردازند. قیمتها روز به روز در حال بالا رفتن است و اگر مردم خانهها را خودشان بسازند قطعاً زودتر آنها را به سرانجام خواهد رساند.
این کارشناس مسکن با اشاره به اینکه این نکته خیلی مهم است که دولت زمین و زیر ساختها را فراهم کند ادامه داد: وقتی دولت زیرساخت را فراهم کند و زمین را در اختیار آنها قرار دهد، قطعا خودشان با استفاده از پیمانکاران و بخش خصوصی میتوانند کیفیت ساخت منازل را بالا ببرند.
زمین کافی در اختیار نیست
بیضایی درباره انتقادات وارده به نبود زمین مناسب برای ساخت این منازل توضیح داد: این انتقاد وارد است که زمینی برای ساخت منازل مسکونی وجود ندارد. یکی از دلایلی که ساخت و ساز در بخش خصوصی هم پایین آمده این است که زمین کافی در اختیار نیست.
این کارشناس حوزه مسکن خاطرنشان کرد: زمینهای ذخیره شهری ما تمام شده و هم اکنون وقت آن است که دولت شرایط آن را به وجود آورد که محدوده قانونی شهرها افزایش پیدا کند. به تبع آن هم زمینهای بخش خصوصی و هم زمینهای بخش دولتی توسعه پیدا کند تا زمینهای ذخیره شهری افزایش پیدا کند. با این اقدام امکان ساخت و ساز و سرمایهگذاری بخش خصوصی هم فراهم میشود و امکان اینکه بخش خصوصی سرمایه خودش را وارد حوزه ساخت کند فراهم خواهد شد.