به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، با وجود اینکه صبر کردن در برابر آزار و اذیت دیگران به خصوص همسری که تمام عمر در کنار انسان قرار میگیرد، سخت و مشکل است، اما یکی از راههای تقرب به سوی خدا محسوب میشود و از آموزههای اصلی در سبک زندگی دینی محسوب میشود. دکتر راضیه تقیزاده، محقق و پژوهشگر حوزه زنان، در قالب یادداشتی به اهمیت صبر زنان در زندگی مشترک و تأسی به سیره حضرت زهرا سلام الله علیها پرداخته است.
در جلد اول کتاب مکارم الاخلاق و همچنین در جلد سوم کتاب من لا یحضره الفقیه روایتی از حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام نقل شده که آن حضرت فرمودهاند: «جهاد یک زن عبارت از آن است که در برابر آزار و اذیت شوهر خود و در برابر غیرتمندی او صبر کند.»
درواقع مفهوم روایت این است که همان طور که مردان در راه خدا جهاد میکنند و به خاطر این کار در نزد خداوند متعال دارای تقرب و منزلت و مقام شده و خداوند هم برای آنها پاداش و ثوابی تعیین فرمودهاند، زنها هم میتوانند با صبر و بردباری خود در برابر آزار شوهر، همان مقامها را به دست بیاورند و از آن پاداش و ثواب بهرهمند شوند.
نکته قابل توجه این است که پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله پاداش زنهای صبور در برابر آزار شوهر را این طور مشخص کردهاند: «هر زنی که در برابر سخن شوهرش که نسبت به او میگوید صبر کند و از خودش بردباری و مقاومت نشان بدهد، خداوند متعال به ازای هر کلمه ناسزا و درشتی که میشنود اجر و ثوابی را که برای روزهداران و مجاهدان در راه خدا تعیین فرموده، به او عطا میفرماید.» این روایت در جلد چهاردهم کتاب مستدرک الوسائل نوشته شده است.
بداخلاقی و بدزبانی، یکی از صفتهایی است که بعضی از افراد به آن مبتلا هستند. این صفت میتواند بسیاری از خوبیها را از بین ببرد و دوستیها را به دشمنی تبدیل کند. اما اگر کسی بتواند در مقابل بداخلاقی همسرش صبور باشد، نهتنها میتواند زندگی خودش و خانوادهاش را حفظ کند، بلکه پاداش بزرگی از طرف خدا دریافت میکند.
به هر حال امکان دارد که مردی در بیرون از خانه با انواع مشکلات مواجه شده باشد و وقتی به خانه میآید، نیاز به استراحت داشته باشد. در این شرایط زن باید با او مدارا کند و اگر برخورد ناخوشایندی هم دید، صبر کند. البته مرد حق ندارد به دلیل مشکلات با خانواده خود بداخلاقی کند. درواقع صبر و مدارا مسئولیتی است که هم بر عهده مرد است و هم بر عهده زن.
اما اگر زنی در موقعیتهای حساس شوهرش را درک نکند و در مقابل عصبانیتهای او صبر نکند و جوابش را با پرخاشگری و عصبانیت بدهد، آتش خشم مرد را شعلهور میکند و به مرور زمان کانون گرم زندگی به سردی و اختلاف بین همسران تبدیل میشود.
بر اساس روایات، گروهی از زنان در روز قیامت با حضرت فاطمه زهرا سلامالله علیها محشور میشوند. این مطلب بر اساس روایتی است که از امام صادق علیه السلام در کتاب وسائل الشیعه نقل شده است. آن حضرت فرمودهاند که: «سه گروه از زنان هستند که خداوند عذاب قبر را از آنان برداشته و در روز قیامت، با فاطمه دختر پیامبر صلوات الله علیه محشور خواهند شد: اول، زنی که بر غیرت ورزی شوهرش صبر پیشه کند. دوم، زنی که بداخلاقی شوهرش را تحمل کند. سوم، زنی که مهریهاش را به شوهرش ببخشد. خداوند به هر کدام از این زنها ثواب هزار شهید را عنایت میفرماید و در نامه اعمال هر کدام از آنها عبادت یک سال نوشته خواهد شد.»
در همین مورد، روایت دیگری هم صدمین جلد از کتاب بحارالانوار آمده که پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله فرمودهاند: «من صبر علی سوء خلق زوجها اعطاها مثل ثواب آسیه بنت مزاحم؛ هر زنی که بر بداخلاقی شوهرش صبر کند خداوند مانند پاداش آسیه دختر مزاحم (همسر فرعون) به او عطا خواهد کرد.»
از طرف دیگر گاهی اتفاق میافتد که زنی در زندگی بداخلاقی میکند و بنای ناسازگاری میگذارد. در این شرایط اگر شوهر او صبور باشد و پرخاشگری نکند، از پاداش بزرگی بهرهمند میشود.
پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله به این مورد هم توجه داشته و طبق روایتی که در جلد دوم کتاب وسائل الشیعه نوشته شده، آن حضرت فرمودهاند: «کسی که بر بداخلاقی زنش صبر کند خداوند متعال برای صبری که میکند ثوابی مانند صبر ایوب علیه السلام بر بلایی که به او رسید، اعطا میکند و گناهان آن زن در هر روز و شب مانند جمع شدن شن انباشته میشود و اگر قبل از اینکه با مرد همدلی کند و او را راضی کند بمیرد، در روز قیامت همواره با منافقین در حالی که واژگون است محشور شده و به پایینترین درجه جهنم روانه میشود.»
منابع:
وسائل الشیعه
بحارالانوار، جلد هفتاد و دوم
مکارم الاخلاق
من لا یحضره الفقیه