به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد حسین طارمی؛ همزمانی تقریبی آزادسازی آمرلی توسط نیروهای مردمی عراقی که با حضور فیزیکی سردار شهید سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران همراه بود؛ این واقعه با ماجرای محاصره کوبانی یکی از درس آموزترین وقایع چند سال اخیر است.
داعش از بخشهایی از شهر کردنشین کوبانی (عینالعرب) عقب نشینی کرد ولی وضعیت این شهر تنها در فاصلهای چند کیلومتری با ترکیه همچنان شکننده و وخیم گزارش میشد، مقامات ترک نه تنها کار خاصی برای شکستن محاصره این شهر نکردند، بلکه از رفتن کردهای آواره سوریه و کردهای ترکیه برای کمک به کوبانی جلوگیری و کوبانیهای آواره را هم حتی به کشور خود راه نمیدادند.
کوبانی، قربانی چانه زنیهای ترکیه و آمریکا شده بود. ترکیه قصد داشت با فشار بر آمریکا ابتدا منطقه پرواز ممنوع در مرزهای خود با سوریه ایجاد کند و بعد اگر شرایط را فراهم دید به کمک کوبانی برود.
در سوی دیگر آمریکا با این درخواست همچنان مخالفت میکرد و از طرفی دیگر این کشور و متحدین عربی آن نیز در شرایطی نبودند که عملیات زمینی علیه داعش در سوریه انجام دهند و انتظار داشتند ترکیه این نقش را برعهده بگیرد.
ترکیه از انتقام داعش هراس دارد!
در این میان برخی تحلیلگران نظامی منطقه نیز معتقدند ترکیه اساساً از ترس انتقام داعش و نفوذی که این گروه در مرزهای ترکیه داشت عملا تاکنون نتوانسته اقدام موثری انجام بدهد. ترکها در شرایطی که مردم کوبانی در سختترین شرایط جنگی قرار داشتند، تلاش میکردند همه اهداف خود از جمله مقابله با کردهای پ.ک.ک، کردهای خودمختار سوریه، سرنگونی بشار اسد و دست آخر مبارزه با داعش را یکجا تامین کنند؛ مسئلهای که تاکنون نه تنها ترکیه به آن نرسیده بلکه همین هدفگذاریها این کشور را دچار انفعال، سردرگمی و مواضع متضاد کرده است.
این در حالی است که برخی منابع غربی نیز معتقدند که کشورهای عربی همپیمان آمریکا نیز به خاطر همین نوع ترس -انتقام داعش از کشورهای حمله کننده- تلاش میکردند اقدامات آشکاری که منجر به انتقام داعش از آنها شود را از خود نشان ندهند!
آمریکاییها میگفتند جنگ علیه داعش طولانی خواهد بود و چند سال طول میکشد، در حالیکه حاج قاسم سلیمانی و نیروهای عراقی و سوریاش در صورت قطع کمک به داعش نشان دادند که میتوانند چند ماهه کار تمام کنند. همچنانکه در سال ۹۳ در آزادسازی شهر آمرلی این ادعا را ثابت کردند.
گذر از آتش ۳۶۰درجه
رهبری نماز جمعه ۲۷ دی ماه ۱۳۹۸، یکی از کارهای بسیار شجاعانه و متهورانه سردار شهید سلیمانی را ذکر کردند. ایشان فرمودند: «چه کسی هست که بتواند با بالگرد وارد شهری که در محاصرهی ۳۶۰ درجه دشمن است بشود (یعنی محاصره کامل و بدون راه فرار) و با سازماندهی جوانان آن شهر، محاصره را بشکند؟»
زمانی که داعش در اوج قدرت بود و هیچکس در سوریه و عراق حریفشان نبود (چه ارتشهای سوریه و عراق و چه سایر گروههای تکفیری قدرتمند مثل القاعده و یا جیش الفتح و ...) زمانی که داعش به عراق حمله کرد و مثل آب خوردن موصل و تمام شمال عراق را تصرف کرد و به نزدیکی بغداد، کربلا و اربیل رسید و کل عراق در آستانه اشغال و سقوط به دست داعش قرار گرفت، یک شهر به اسم «آمرلی» که ساکنان آن اقلیت ترکمان شیعه عراق هستند، به مدت 80 روز در محاصره کامل و ۳۶۰ درجه داعش قرار گرفت.
حاج قاسم در حالی که شهر در محاصره کامل داعش بود، شبانه و با بالگرد در یک اقدام بسیار خطرناک از بالای سر نیروهای داعش گذشت و وارد شهر شد و به سازماندهی نیروهای مدافع شهر پرداخت و باعث مقاومت شهر و جلوگیری از سقوط و قتل عام فجیع مردم و شیعیان شهر شد.
اقدامی که در آن شرایط پر خوف و خطر یک کار عجیب و بسیار متهورانه بود و کمتر کسی جرات انجام این کار را داشت. متاسفانه رسانههای ما در آن زمان نه خطر عظیم داعش را به مردم گوشزد کردند و نه به این اقدام بی باکانه و شگفت آور سردار پرداختند.
آزادسازی شهر شیعه نشین «آمرلی» و مجاهدتها و ایثار نیروهای حشد الشعبی در نجات اقلیت ترکمن ساکن این شهر از چنگال متوحشان داعشی، بر محبوبیت بسیج مردمی عراق و «حاج قاسم» افزود.
خبرگزاری رویترز، شکست داعش در آمرلی را پیروزی عمدهای برای دولت عراق، نیروهای امنیتی و حشدالشعبی عراق دانست.
در پی شکست داعش در آمرلی و مناطق شرقی استان صلاحالدین با فرماندهی مستقیم «شهید سلیمانی»، تروریستهای داعشی روحیه خود را از دست دادند و در موصل پایتخت خودخوانده خود نیز فرار را بر قرار ترجیح دادند.
در همان زمان یک منبع غربی دیگر در گزارشی نوشت: نحوه مقابله با یورش داعش در جهت تسخیر شهر، توسط قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران و مهمترین مامور عملیاتی ایران در خاورمیانه طراحی شده بود.
براساس این گزارش، سلیمانی شخصاً در آمرلی حضور داشت. او که هیچگاه راضی نبوده در تهران بماند، یک فرمانده عملیاتی است و موفقیت او ناشی از تمایلش به حضور فیزیکی در بحرانهای منطقهای است.
امیل حکیم تحلیلگر عرب میگوید: سلیمانی از آن جهت موثر بوده که جنگجویی حرفهای است که یکه و تنها در میدان نبرد حاضر میشد تا جایی که سلیمانی همچنین استراتژیست حزبالله در نبرد القصیر بود که مهمترین رویارویی در جنگ شهری سوریه بود. نبرد آمرلی به مانند نبرد قصیر بسیار مهم تلقی میشود و ارتش عراق موفقیت در این جنگ را بزرگترین دستاورد و مهمترین پیروزی توصیف کرده است. این شهر در ۱۰۰ مایلی شمال بغداد واقع شده است. این موضوع چهره تهران را به عنوان قدرتی که توانایی جلوگیری از پیشرویهای داعش را دارد تقویت میکند، مسئلهای که ممکن است آمریکا در نهایت مجبور به اعتراف به آن شود.
نتیجتا حضور یک نابغه نظامی مانند سردار شهید سلیمانی در فرماندهی حمله زمینی به داعش و تشکیل گروهها و هستههای مردمی مقاومت بر اساس ایدئولوژی مقاومت توسط وی، اصلیترین برگ برنده جمهوری اسلامی ایران نسبت به ائتلاف آمریکا و همه متحدیناش در مبارزه با داعش بهشمار میرفت و تحولات کوبانی هم عمق تصمیم غرب برای مقابله با داعش را نشان میداد.
محمد حسین طارمی؛ مسئول واحد سیاسی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.