به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، نشریه "فوکوس" آلمان در مطلبی به تاثیرات جنگ اوکراین بر اقتصاد این کشور پرداخته و نوشت: یک سال پس از حمله روسیه به اوکراین، این جنگ اقتصاد آلمان را شکل میدهد. تسلیحات بیشتر، شرکتهای زیستی کمتر و نگرانی روزافزون شرکتهای متوسط از جمله تاثیرات این جنگ است.
در ادامه این مطلب آمده است: شرکتهای آلمانی با بدبینی بیش از هر زمان دیگری در 20 سال گذشته به آینده نگاه میکنند. تقریباً 40 درصد از همه شرکتها انتظارات منفی را با چند سال آینده مرتبط میدانند، در برخی مناطق حتی تقریباً 50 درصد چنین دیدگاهی دارند.
در نتیجه جنگ، کمبود واردات گاز و نفت از روسیه باعث گران شدن انرژی شد. در اواسط سال 2022، شرکتها تقریباً نیمی بیشتر از سال 2021 برای تولید محصولات خود پرداخت میکردند و در سه ماهه پایان این سال این رقم کمی بهتر و به حدود یک چهارم رسید. این باعث کاهش اعتماد به آلمان به عنوان یک مکان تجاری میشود.
معنی آن این است که شرکتها بخشی از این هزینهها را به مشتریان منتقل میکنند. با این حال، محصولات گران قیمت کمتر به فروش میرسند، به خصوص زمانی که مردم به دلیل افزایش هزینههای انرژی، خود پول ندارند. شرکتها بخش دیگری از هزینهها را خودشان متقبل شدند، به همین دلیل آنها کمتر روی رشد سرمایهگذاری کردند که این باعث کاهش رونق آینده در آلمان میشود.
در حالی که اقتصاد کلی در آلمان به آرامی در حال رشد است، 40 شرکت Dax در سال 2022 رکوردها را شکستند و در سه ماهه سوم سال 2022، کل فروش تمام شرکتهای Dax حدود یک چهارم نسبت به سال قبل افزایش یافت.
در ادامه این گزارش آمده است: پیامدهای جنگ اوکراین به طور نابرابر به اقتصاد آلمان ضربه زد. مدیر عامل موسسه مشاوره شرکتها (EY) میگوید که شرکتهای بزرگ تولیدات خود را راحتتر به خارج از کشور منتقل میکنند یا آنها را در یک مکان بسته بندی میکنند تا ارزانتر از شرکتهای کوچک و متوسط کار کنند. اما گروه دوم در دست اندازهای تورم باقی میماند. هنریک اهلرز، مدیر عامل این موسسه در این باره گفت: برای صنایع انرژی بر، قیمت برق و گاز در حال تبدیل شدن به یک مسئله برای بقا است.
این بدین معنی است که سال اول جنگ، اقتصاد آلمان را به سمت شرکتهای بزرگ سوق داد. اگر انرژی گران باقی بماند، آلمان در معرض خطر از دست دادن شرکتهای انرژی بر بیشتر و بیشتری است؛ برخی از طریق جابجایی به خارج، برخی دیگر از طریق ورشکستگی.
در سال 2022، کل سود تمام شرکتهای DAX افزایش یافت. با این حال، 13 شرکت در این شاخص درآمد کمتری نسبت به سال 2021 داشتند؛ بنابراین برخی از شرکتها تقریباً بدون زحمت با پیامدهای جنگ اوکراین کنار آمدند و برخی دیگر بیشتر زجر کشیدند.
شرکتهایی که در سطح بینالمللی فعالیت داشتند، جنگ اوکراین را بهتر از آنهایی که در آلمان و اروپا متمرکز بودند پشت سر گذاشتند. شرکتهایی که تجارت قوی در ایالات متحده داشتند، اغلب مشکلات بازار آلمان را با رکورد فروش در آمریکای شمالی جبران میکردند. در آنجا، تقاضا رشد کرد و نرخ مبادله یورو، که در مقایسه با دلار آمریکا کاهش یافته بود، فروش ایالات متحده را با تبدیل به یورو افزایش داد. فروش تمام شرکتهای آلمانی در ایالات متحده آمریکا در سال 2022 بیش از یک چهارم رشد کرد.
به طور مشابه در بسیاری از بازارها: یورو در سال 2022 برای مدت طولانی در مقایسه با اکثر ارزها سقوط کرد، که تجارت خارجی را برای شرکتهای آلمانی سودآورتر کرد. به طور خاص، سود شرکتهای بین المللی مانند خودروسازان VW، BMW و Mercedes افزایش یافت.
بزرگترین گروه تسلیحاتی آلمان راین متال در آخرین گزارش سالانه خود برای سه ماهه سوم سال 2022، فروش و سود خود را افزایش داده است. در نه ماه اول سال 2022، راین متال تقریباً سه برابر بیشتر از مدت مشابه سال قبل سفارش دریافت کرد. ارقام کل سال هنوز در دسترس نیست، اما به گفته این گروه و تحلیلگران، این الگو باید ادامه یابد. سایر شرکتهای دفاعی نیز از افزایش فروش و سود خبر میدهند.
در نتیجه جنگ اوکراین، بسیاری از کشورها روی ارتش خود سرمایه گذاری میکنند. صنعت تسلیحات از این سود میبرد: به گفته موسسه تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI)، اگر پیامدهای بحران کرونا باعث کاهش سرعت تجارت نمیشد، بسیاری از شرکتهای تسلیحاتی حتی بیشتر از این هم میفروختند. رونق تسلیحات در آلمان احتمالاً حداقل برای چند سال ادامه خواهد داشت. توسعه بلندمدت به روند جنگ و روابط بینالملل بستگی دارد.
بازار محصولات ارگانیک آلمان در سال 2022 برای اولین بار در تاریخ خود کاهش یافت. زنجیرههای بازار ارگانیک Superbiomarkt و Basic اعلام ورشکستگی کردند و بسیاری از مغازههای کوچک بسته شدند. کشاورزان متعارف نیز از افزایش هزینههای بسیار شکایت دارند.
افزایش قیمت انرژی هزینههای تمام کشاورزان در آلمان را بالا برد. طبق گزارش انجمن کشاورزان آلمان (DBV)، تولید شیر در سال 2022 حدود نیم برابر گران شد. قیمتها در صندوق سوپرمارکت هم با آن افزایش یافت. مردم مجبور به صرفه جویی در مصرف مواد غذایی متعارف تری شدند که معیشت برندهای ارگانیک را تهدید میکرد.
در سال 2022، پرورش خوک در آلمان حدود دو برابر سریعتر از سالهای گذشته کاهش یافت. با توجه به اطلاعات انجمن کشاورزان آلمان (DBV)، تعداد خوکهای ساکن در آلمان طی دوازده ماه بیش از یک دهم کاهش یافت. سایر انواع گوشت نیز کاهش مشابهی را تجربه کردند. بسیاری از شرکتهای فعال در این بخش امید خود را از دست دادند و تسلیم شدند.
صنعت گوشت در آلمان با آینده نامعلومی روبروست. به گفته DBV، قیمت خوک باید در سال 2023 به طور قابل توجهی افزایش یابد تا کشاورزان قادر به ادامه حیات باشند. با این حال، از آنجایی که مصرف کنندگان تنها مایل به پرداخت مبلغ محدودی هستند، DBV انتظار دارد کاهش چشمگیر فعلی در پرورش خوک در آلمان تشدید شود. سایر تولیدکنندگان گوشت نیز با همین مشکلات روبرو هستند.
تعداد مجوزهای ساختمانی جدید در آلمان در سال 2022 به میزان قابل توجهی کاهش یافت. طبق نظرسنجی انجمن صنعت مسکن GdW، شرکتهای مسکن اجتماعی از هر سه پروژه یکی را لغو کردند. دولت فدرال هدف خود را برای ایجاد 400000 آپارتمان جدید به نصف از دست داد.
تورم که در نتیجه جنگ اوکراین افزایش یافت، هزینههای ساخت و ساز را افزایش داد و بانک مرکزی اروپا را وادار کرد تا چندین بار نرخ بهره را افزایش دهد که این امر باعث گرانتر شدن تامین مالی ساخت و ساز شد. هزینههای اضافی سبب شد تا بسیاری از سازندگان، پروژههایی را که تحت شرایط چارچوب جدید برایشان غیراقتصادی به نظر میرسید متوقف کنند.
به این ترتیب پس از سالها سفارش امن، جنگ اوکراین آیندهای مبهم برای صنعت ساختوساز آلمان ایجاد کرده است. ساختمانهای جدید مهم در شهرکها ساخته نمیشوند، که این امر اجارهها و قیمتهای خرید را در درازمدت بالا نگه میدارد. جنگ اوکراین زندگی در آلمان را گرانتر میکند.
از زمانی که روسیه ابتدا به طور قابل توجهی گاز خود را به آلمان کاهش داد و سپس آنها را به طور کلی متوقف کرد، جمهوری فدرال برق بیشتری را از نیروگاههای زغال سنگ تولید میکند. به این ترتیب انتشار CO2 در صنعت انرژی افزایش یافت. با این حال در سال 2022، صنعت آلمان به هدف قانونی برای انتشار گازهای گلخانهای دست یافت.
بر اساس برآوردها در سال 2022، جنگ اوکراین برای هر آلمانی حدود 2000 یورو هزینه داشت.
موسسه تحقیقات اقتصادی کلن (IW) انتظار دارد که جنگ اوکراین حدود 2000 یورو از رفاه به ازای هر ساکن در سال 2023 را نیز از بین ببرد.
در پایان این گزارش آمده است: اقتصاد آلمان از جنگ اوکراین رنج میبرد. در نتیجه مردم ثروت خود را از دست میدهند. با این حال، آلمان احتمالاً در حال اجتناب از بحران شدیدی است که یک سوم از افراد مورد بررسی در نظرسنجی Statista در تابستان 2022 انتظار داشتند.
روزنامه هندلزبلات آلمان هم در گزارشی نوشت: اقتصاد آلمان به طور قابل توجهی بدتر از میانگین اروپا در حال توسعه است. از آنجا که قدرت خرید مصرف کنندگان همچنان در حال کاهش است، هیچ بهبودی در چشم نیست؛ بنابراین ترسیم تصویر مثبت از اقتصاد آلمان گمراه کننده است. برخلاف آنچه دولت فدرال اغلب پیشنهاد میکند، اقتصاد آلمان به هیچ وجه به خوبی از همه گیری کرونا عبور نکرده است. تنها در سه ماهه سوم سال 2022 بود که تولید اقتصادی به سطح قبل از کرونا بازگشت که تقریباً دیرتر از هر کشور اروپایی دیگری بود.
برای مقایسه: تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا در سه ماهه سوم 2.7 درصد بیشتر از قبل از همه گیری بود، در فرانسه 1.1 درصد و در ایتالیا 1.8 درصد بیشتر بود.
بر اساس دادههایی که اکنون تجدید نظر شده است، تولید اقتصادی آلمان در سه ماهه چهارم سال 2022 دوباره کاهش یافته است. در حالی که منطقه یورو در کل موفق به دستیابی به رشد کوچک شد، تولید اقتصادی آلمان 0.2 درصد کاهش یافت.