به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، دولت جو بایدن هفته گذشته نسبت به معافیت تحریمی که به عراق اجازه میدهد بهای برق خریداری شده از ایران را پرداخت کند، چراغ سبز نشان داده است.
گفته میشود براساس این معافیت که مجوز آن توسط آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه صادر شد و اوایل این هفته به کنگره ارسال گردید، عراق اجازه پیدا میکند تا بدهیهای چند صد میلیون دلاری خود را به ایران بپردازد. این معافیت یک روز پس از آن صادر شد که مقامهای دولت بایدن اظهارات مقامات ایران مبنی بر اجازه آمریکا برای هموار شدن مسیر پرداخت ۵۰۰ میلیون دلار به تهران را رد کرده بودند.
مقامهای ایرانی میگویند که عراق نزدیک به ۱۸ میلیارد دلار از محل خرید برق بدهکار است.
همزمان گفته میشود بلینکن این معافیت را در تاریخ ۱۷ مارس (۲۶ اسفند) امضا کرد و این در حالی است که وزارت خزانه داری آمریکا یک روز قبل از امضای این معافیت، امکان پرداخت پول به ایران را رد کرده بود.
تصمیم دولت بایدن برای صدور مجوز پرداختهای جدید عراق به ایران، خشم برخی جمهوری خواهان تندرو را برانگیخته است. این گروه از اعضای کنگره، دولت بایدن را به کمک به تهران برای دسترسی به پول نقد در گرماگرم طرح ادعاها مبنی بر ارسال سلاح از ایران به روسیه متهم میکنند.
سناتور تد کروز در این خصوص گفت: تردیدی وجود ندارد که دولت بایدن از یک سو معافیتهای تحریمی برای عراق را تکذیب میکند و از سوی دیگر با دادن مجوز برای پرداخت پول به ایران، نه تنها امنیت آمریکاییها را به خطر میاندازد، بلکه هر آنچه را که در مورد شکست دادن پوتین ادعا میکند را تحتالشعاع قرار میدهد.
این سناتور جمهوری خواه مدعی شد: دولت بایدن از یک سو ایران را حامی ترور و بزرگترین پشتیبان نظامی روسیه میداند، اما در عین حال مماشات با ایران و بازگشت به برجام برای آنها مهمتر است. کروز در ادامه بایدن را حامی هر دوطرف در جنگ اوکراین دانست.
از سوی دیگر، سخنگوی وزارت خزانه داری در واکنش به گزارش فری بیکن گفت: «آمریکا معافیتی برای پرداخت هیچ گونه وجه بلوکه یا محدود شده به ایران ارائه نکرده است».
اما وزارت امورخارجه تاکنون واکنشی به این گزارش نشان نداده است.
حمید حسینی دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، هفته گذشته اعلام کرد که دولت بایدن یک معافیت تحریمی دیگر اعطا کرده و اجازه پرداخت ۵۰۰ میلیون دلار از بدهی برق عراق به ایران را فراهم نموده است. به گفته حسینی، این توافق زمانی انجام شده است که وزیر امور خارجه عراق برای دیدار با مقامات وزارت خارجه در آمریکا بوده است.
با توجه به اتکای عراق به برق و سایر خدمات ایران، انسداد این پولها مدت هاست که به یک نقطهی بنبست در روابط آمریکا و عراق بدل شده است. دولت عراق مدعی است که پرداختها به ایران برای اطمینان از اینکه این کشور دچار کمبود برق نمیشود ضروری است.