به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جلسه کارگروه مشورتی بازبینی و اصلاح آییننامه تشکیل کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی، مصوب سال ۱۳۹۳ شورای اسلامیشدن دانشگاهها و مراکز آموزشی کشور، با حضور کارشناسان و دانشجویان فعال در حوزه برگزاری کرسیهای آزاداندیشی از دانشگاههای الزهرا (س)، تربیت مدرس، تهران، شهید بهشتی، صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف، صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی، علامه طباطبایی و هنر، در محل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت عتف، برگزار شد.
ذوالفقار زاده مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی گفت: آییننامههای مصوبی که محل رجوع گروههای فعال فرهنگی و اجتماعی در دانشگاهها هستند، باید متناسب با اقتضائات روز بازنگری و بازبینی شوند.
وی ضمن تشریح رویکرد دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی در جلب نظر و مشارکت گروههای ذینفع و اشاره به دانشجویان به عنوان اصلیترین گروه ذینفع کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها، بر تلاش برای اخذ نظرات دانشجویان به صور مختلف از جمله مشارکت در کارگروههای مشورتی به همراه کارشناسان، تأکید کرد.
ذوالفقارزاده با اشاره به چالشهای فضای اجرای کرسیهای آزاداندیشی، بازبینی و اصلاح آییننامه را متناظر و متناسب با فضای اجرا، ضروری دانستند و تأکید کردند که علاوه بر فضای جلسات حضوری و مجازی مشترک، زمینه دیگری نیز برای طرح نظرات اصلاحی و دیدگاهها در سامانه هدف (همیاری دانشگاهیان در فرهنگ) با رویکرد جمعسپاری و نوآوری باز به آدرس hadaf.dmsrt.ir وجود دارد و همه فعالان دانشگاهی امکان ثبت دیدگاهها و پیشنهادهای خود در این سامانه را دارند و میتوانند مشارکتی فراتر از این جلسات داشته باشند.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی همچنین پیگیری و تشکیل "ستاد گفتوگوی اثربخش دستگاههای اجرایی با دانشگاهیان" در معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت عتف را زمینه مؤثر دیگری برشمردند که میتواند حلقه واسط بین دانشگاهها و دستگاههای اجرایی برای پیگیری مطالبات مطرحشده دانشگاهیان در کرسیها باشد.
وی خواستار پیگیری تحقق اهداف این برنامه و ستاد توسط کارشناسان، پیرو نامهنگاریهای قبلی با رؤسای دانشگاهها در این خصوص شد.
در این جلسه، کارشناسان و دانشجویان شرکتکننده بر موارد ذیل تأکید کردند:
_ لزوم برجستهسازی نقش تسهیلگری آییننامه و پرهیز از ساختارسازیهای محدودکنندۀ فضای آزاداندیشی در دانشگاهها؛
_ لزوم ایجاد زمینه ارتقاء سطح کیفی کرسیهای آزاداندیشی از حیث التزام به اصول استدلال، منطق و تفکر انتقادی، با تعریف ساز و کارهایی در آییننامه مصوب؛
_ تعریف مناسب قالبهای برگزاری و توجه به قالبهایی که بیشتر مورد استقبال دانشجویان هستند؛
_ تغییر روح حاکم بر آییننامه به سمت تسهیل زمینههای گفتگو، اعتراض، مطالبه و رفع موانع نقد حتی نقد حاکمیت و قانون؛
_ ایجاد سازوکار قانونی برای امکان حضور نماینده دانشجویان به همراه متقاضیان برگزاری کرسی، در جلسات هیئت نظارت؛
_تعریف ضمانتهای حقوقی و قضایی در خصوص برگزارکنندگان کرسیهای آزاداندیشی و حمایت از آنان؛
_ ایجاد زمینه پیگیری بازخوردها و نتایج مطالبات مطرحشده در کرسیها از مسئولین و بازتاب رسانهای آن؛
_ تمهید سازوکاری شفاف از طریق ابزارهای سامانهای در آییننامه به منظور امکان رصد فرایند درخواستهای گروههای دانشجویی برای برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها.
همچنین شرکتکنندگان در این جلسه همچنین بر لزوم همراهی دغدغهمندانه و شجاعانه مسئولان دانشگاهی در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و رفع موانع موجود تأکید کردند.
گفتنی است برگزاری جلسات آتی کارگروه مذکور در دستور کار دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی است و اخبار مربوط به آن از طریق همین سامانه منتشر خواهد شد.