سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل منطقه در گفتگو باخبرگزاری دانشجو، در خصوص توافقنامه امنیتی ایران و عراق و خلع سلاح گروههای تجزیهطلب در اقلیم شمال عراق، اظهارکرد: در مورد برنامه امنیتی بین ایران و عراق باید یک تفاوتی قائل باشیم، با توجه به اینکه بیش از سی سال از استقلال نسبی منطقه اقلیم، یعنی همان منطقه استانهای کُردنشین عراق میگذرد، این منطقه در زمان حضور صدام توسط آمریکاییها یک استقلال نسبتاً قابل توجه و اغوا کنندهای را به دست آورد.
وی افزود: با توجه به سقوط صدام و حضور نیروهای متجاوز آمریکا و تحمیل ضعف بر دولت مرکزی عراق، استانهای کُردنشین، استقلال خود را بیشتر یافتند و حتی صحبت از جدایی و کشور مستقل نیز نمودند، ولی به دلیل اینکه هیچ یک از کشورهای همسایه، یعنی نه ایران، نه سوریه و نه ترکیه که آنها را مُحاط هستند، این تجزیه و استقلال را به هیچ عنوان قبول نداشتتند، استانهای کُردنشین همچنان در ارتباط با دولت مرکزی به حیات سیاسی خود ادامه میدهند، البته در سالهای قبل تلاش برای تجزیه را در چارچوب رفراندوم نیز پیگیری کردند که به بنبست رسیدند.
اینکارشناس مسائل منطقه ادامه داد: استانهای مورد اشاره، در موارد مهمی از جمله، نیروهای مسلح، مسائل اقتصادی بویژه استخراج و فروش نفت و هزینهکرد آن مستقل بودند؛ البته برای یک سری موضوعاتی از دولت مرکزی، بودجه سالانه میگرفتند و در پارلمان نماینده دارند.
صدرالحسینی با اشاره به اینکه رئیس جمهور عراق از میان کُردها انتخاب میشود، تاکید کرد: بنابراین شرایط برای آنها بسیار مهیا بود که به طور مساوی، موازی و شبیه به استانهای دیگر عراق، تبعیت از دولت مرکزی نداشته باشند.
وی تصریح کرد: بنابراین اگر میبینید بعضی از موضوعات و مسائل طی سالهای گذشته خارج از چارچوب توافقات همسایگی بین دولت مرکزی عراق و ایران و حتی نسبت به کشورهای دیگر مثل ترکیه مشاهده میکنید که اقداماتی صورت گرفته یا میگیرد و یا در آینده خواهد گرفت، باید به حساب توافقنامه قبلی که بین اقلیم شمال عراق و دولت مرکزی بوده است، گذاشت.
این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: از سال ۲۰۰۳ میلادی و در طول سالیان استقلال عراق بعد از سرنگونی صدام، همه دولتهای این کشور تلاش کردند که برای دولت اقلیم محدودیتهایی را در عملکرد حوزه اقتصادی، نظامی، تجاری ایجاد کنند اما در این راستا به همه اهداف خود نرسیدند و کمتر موفق بودند.
صدرالحسینی یادآور شد: در زمان حضور تروریستها، چون در ابتدا تروریستهای داعش به سراغ استانهای غیر کُردنشین عراق، رفته بودند، این موضوع باعث شد دولت اقلیم بتواند احساس استقلال بیشتری کند، زیرا همه توان دولت مرکزی برای موضوع مقابله و سرکوب تروریستهای داعش معطوف شده بود.
وی گفت: آنها یک مقداری ارتش داشتند و باید از یک بخشهایی از عراق هم مراقبت میکردند، دولت مرکزی هم به آنها یک سری ماموریتهایی داده بود، اما بالاخره داعش به آن جغرافیا هم رفت. این فراز و فرود باعث شد که آنها دائم احساس استقلال بیشتری داشته باشند و تبعیت لازم، به شکل استانهای دیگر عراق از دولت مرکزی این کشور را نداشته باشند.
این کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: بعد از سرکار آمدن دولت آقای محمد السودانی، این دولت در ارتباط با حقوق کارمندان، ارتش، فروش نفت، بودجه سالانه، محکم بر خواسته پارلمان و مصوبات دولت ایستاد و تصمیمات جدیدی در تحکیم دولت مرکزی و کنترل دولت اقلیم اتخاذ کرد.
صدرالحسینی با اشاره به توافق امنیتی ایران و عراق، اظهار کرد: در همین زمان بیش از همه در توافقنامه امنیتی و مرزی بین ایران و عراق، قدرت دولت اقلیم کاهش یافت، زیرا دولت مرکزی عراق مجبور بود بر اساس توافقنامه و البته خواست قلبی خود، ارتش عراق (مرزبانی مرکزی) که زیر نظر ستاد کل ارتش عراق است را در مرز ایران و عراق که تمام آن در حیطه جغرافیایی اقلیم شمال عراق هست، مستقر کند.
وی تصریح کرد: این موضوع باعث شد که یگان نظامی کُردها به نام پیشمرگه محدودیت مسئولیت پیدا کند و از اختیاراتش کاسته شود، همزمان با کاهش قدرت مرزی، بعضی از شرایط قبل مانند فروش نفت، دریافت مالیات، دریافت بودجه از مرکز، حقوق کارمندان و امثال آن نیز تغییراتی به نفع تقويت دولت مرکزی بوجود آمد.
این کارشناس مسائل منطقه اظهارداشت: یکی از موضوعات دیگر، حضور سرویسهای اطلاعاتی بیگانگان از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی است که بعضی از مقامات اقلیم مستقیماً با آنها در ارتباط بودند، حتی در ارتباط با موضوعاتی مانند رفراندوم آنها پولهایی را از بعضی کشورهای عربی منطقه دریافت کرده بودند.
صدرالحسینی ادامه داد: از آن تاریخ به بعد، بخشی از دولتمردان اقلیم منتظر فرصت هستند تا بتوانند اقداماتی را انجام دهند که هم استقلال خود را یک مقداری به رخ بکشند و هم اینکه به دولت مرکزی بگویند که ما در یکسری موضوعات و مسائل مستقل خواهیم ماند.
وی عنوان کرد: به هر حال بعضی از مسئولان استانهای شمال عراق مدیون جریانها، کشورها و سرویسهای اطلاعاتی جاسوسی هستند که در طول سالهای طولانی به آنها کمکهای سیاسی داشته اند، از آنها حمایت تبلیغاتی و تسلیحاتی کردند، از نمایندگان آنها در کشور خود دعوت کرده و در رسانههای خود به آنها تریبون دادند و حتی در جریان رفراندوم تجزیه عراق برای آنها در نهادهای بینالمللی سرمایهگذاری کردند.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: در حال حاضر هم مشاهده میشود با خواست همانها، برای بعضی از گروهها و جریانها و افراد ضد ایرانی که دست آنها در اقدامات و پروندههای تروریستی، ورود سلاح و مواد منفجره و مواد مخدر و مشروبات الکلی به خاک ایران مشهود است، نشست و جلسه و اجلاس برگزار میکنند و این باعث تاسف فراوان است.
صدرالحسینی افزود: آنها بخوبی میدانند جمهوری اسلامی ایران در حفظ منافع ملی خویش به هیچ عنوان با کسی تعارف ندارد و همانگونه که تاریخ پس از پیروزی انقلاب اسلامی نشان داده نیروهای امنیتی و مسلح ایران با اشراف کامل، همه جوانب امور را برای تامین امنیت شهروندان کشورشان در نظر دارند.
وی تصریح کرد: بنابراین اجرای تام و تمام توافقنامه امنیتی بین ایران و دولت مرکزی عراق، برای دولت اقلیم تا حدودی دشوار است و خیلی راحت این موضوع را نمیپذیرند و دلیل آن نیز افزایش محدودیت برای آنها به واسطه توافقنامه مزبور است.
این کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: دولت مرکزی کاملاً به موضوع توافقنامه ایران و عراق پایبند است، ما هیچ مشکلی در حوزه توافقات رسمی با دولت مرکزی نداریم و دولت مرکزی علاقمند است در همه حوزهها تمام مفاد توافقنامه بطور کامل و با سرعت عملیاتی شود.
صدرالحسینی در خصوص خلع سلاح گروههای تروریستی در خاک استانهای شمال عراق بیان کرد: موضوع خلع سلاح تروریستها و تجزیهطلبان در جغرافیای اقلیم کاملا وظیفه دولت عراق و دولت اقلیم است.
وی افزود: در این ميان آنچه که برای ما اهمیت ویژه و فوری دارد، خلع سلاح تجزیهطلبان و ضد انقلابهایی است که در آن منطقه، چه با اطلاع رسمی دولت اقلیم که در کوهها و شیارها و مراکز درهم تنیده کوهستانی حضور دارند و یا در مراکزی هستند که دولت اقلیم از آنخبر ندارد به سرعت و بطور کامل انجام شود و پایگاهها و پادگانهای آموزش نظامی به سرعت برچیده شوند.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: در این ماجرا کلیه اطلاعات مورد نیاز برای این مهم نیز در اختیار مراکز ذیربط دولت مرکزی عراق قرار گرفته و قرار خواهد گرفت.
صدرالحسینی در پایان خاطر نشان کرد: اگر این توان در دولت اقلیم وجود ندارد که این گروهکهای تروریستی و تجزیهطلب را خلع سلاح کند، مطمئنا در دولت مرکزی عراق این توانایی وجود دارد و علاقهمند به این کار نیز هست و از کمک جمهوری اسلامی ایران نیز میتواند بهره ببرد.