به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری در خصوص بازدید روز گذشته رهبر معظم انقلاب اسلامی از نمایشگاه دستاوردهای صنعت هستهای اظهارداشت: یک انرژی مضاعفی همه ما را گرفته که من به نمایندگی از هزاران متخصص و دانشمند در حوزه هستهای این را عرض میکنم که بیانات مقام معظم رهبری یک انرژی مضاعفی به همه ما داد که ان شاء الله شتابان حرکت کنیم.
وی گفت: ایشان فرمودند من ممنونم از دانشمندان و مسئولان فعال هستهای که امروز این دیدار خوب و این نمایشگاه عالی را برای ما تدارک دیدند. بسیار نمایشگاه خوبی بود، خشنودکننده، دلگرم کننده و بشارت دهنده. به نظرم به نحو بسیار زیبایی آن چه را که باید گفته بشود ایشان فرمودند با توجه به این که دستچینی از دستاوردها را امروز داشتیم و ایشان حدود یک ساعت و نیم وقت گذاشتند و هر کدام از این محصولات را سؤالاتی مطرح کردند و مطالبی توضیح میدادند خدمتشان و مشخص بود بحمدلله این صنعت شتابان در حال حرکت است و به خصوص تأکیدشان به این که این صنعت با توجه به این که در زندگی مردم نقش مؤثر دارد.
کمالوندی افزود: امروز یک بخشی از این صنایع کاملاً مشخص است صنعت هستهای ما که در زندگی مردم تأثیر دارد و در تأکیدات رهبری هم اشاره کردند و در توصیهای که داشتند این بود که هم برای ما به عنوان مسئول سازمان انرژی اتمی، هم برای شما به عنوان صدا و سیما که بیشتر در این زمینه کار کنید و معرفی کنید به مردم این حوزههایی که خدمات رسانی به مردم میکند و در زندگی مردم نقش دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: کاربرد «ایزوتوپ پایدار» برای ترولیوم ۱۳۰ است که خود این ماده اولیه برای یُد ۱۳۱ است که برای سرطانهای تیروئید استفاده دارد. یک نمونهای از صدها نمونه موردی است که اخیراً در همین دو سال گذشته تکامل پیدا کرده و برای اولین بار این کار صورت میگیرد و تفاوتی که با سانتریفیوژهای اورانیوم دارد این است که آن جا ما دو ایزوتوپ داریم، بر اساس حرکت گریز از مرکز، سنگینتر از سبکتر جدا میشود، ولی این جا با هشت ایزوتوپ مواجه هستیم که اینها سبک هم هستند و جداسازی اینها کار بسیار سخت تری است.
وی ادامه داد: دانش خیلی بیشتری از سانتریفیوژ میخواهد، یعنی ما میتوانیم بگوییم که یک جهش داشتیم در از استفاده از سانتریفیوژ؛ این هم یک نمونه است. «الکترواستاتیک» که شتابگر الکترون و یون است میتواند در زندگی مردم مؤثر باشد؛ هم در بحث بهداشت و سلامت، هم در محیط زیست و در حوزههای مختلف دیگر. از «رادیودارو» هم حدود یک میلیون بیمار دارند مدام استفاده میکنند هم برای مسائل تشخیصی، هم درمانی دارد و انواع رادیوداروها استفاده میشود، حداقل ۵۰ نوع رادیودارو تولید شده، مردم دارند استفاده میکنند.
کمالوندی گفت: متأسفانه تحریمها باعث شده بود که هیچ رادیودارویی از کشورها وارد نشود، حتی مواد اولیه وارد نشود و این باعث شد که سازمان به فکر این بیفتد که حرکت و جهشی داشته باشد که خدای ناخواسته مردم با مشکل مواجه نشوند کما این که مردم هم حس نکردند این تحریم را، علیرغم این که این تحریم واقعاً تحریم جدیای بود. یک نمونه اش عرض کردم رادیو دارو در حوزههای سرطانی با توجه به این که آمار سرطان در کشور ما افزایش پیدا میکند، حدود پنج سال گذشته حدود ۳۰۰ هزار نفر ما بیمار سرطانی داشتیم، اینها نیاز دارند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی بیان داشت: به نظرم میرسد که ما باید برنامههای مختلفی را داشته باشیم که هر کدام از اینها را بتوانیم به مردم معرفی کنیم، تأکید مقام معظم رهبری هم همین بود که مردم آشنا شوند، «فکر نکنند صنعت هستهای فقط سانتریفیوژ و غنی سازی است». اگرچه غنی سازی خیلی مهم است، ولی ما باید از این مرحله عبور کنیم. بدانیم که این در زندگی مان مؤثر است. در صنعت مؤثر است. به طور مثال در صنعت نفت که در سر چاهی چه در داخل چاه، پالایشگاهی حدود ۷۰ درصد از این تجهیزات نیاز به تجهیزات هستهای دارد. شما اگر اینها را نداشته باشید عملاً میتوانید مشکل پیدا کنید در حوزههای مختلف نفتی یا به طور مثال در صنعت سیمان. صنایع هم نیاز دارند.
وی افزود: به طور مثال دنیا دارد با مشکل کم آبی مواجه میشود، کشور ما هم از آن حوزههایی است که مواجه با کم آبی میشود. این نسل گیاهها که شاید ۲۰۰ تا ۳۰۰ سال طول میکشد خود را تطبیق دهد با کم آبی؛ ما میتوانیم با روشهای پرتودهی، «نیوتیشن یا جهش نسلی» در آنها ایجاد کنیم که خودش را تطبیق دهد با آب کمتر یا آب شور، جایی که آب شیرین به اندازه کافی نیست و حوزههای مختلف زیادی که به نظرم دهها برنامه ما میتوانیم در خصوص آنها داشته باشیم.
کمالوندی اظهارداشت: چشم انداز سازمان این است که بتواند یک سازمان قوی داشته باشد که تحقیقات را به مرحله صنعتی برساند و صنعت را به تجارت برساند. در حقیقت این چرخه؛ چرخهای است که شما از تحقیقات شروع میکنید، نمیتوانید متوقف شوید. بعد از این که تحقیقات تمام شد شما یک نیمه صنعتی را تولید میکنید به صورت پایلوت، بعد از آن صنعتی و بعد از آن تجاری، وقتی که ما میگوییم تجاری یعنی عملاًَ به بازار؛ چه بازارهای داخلی چه بین المللی عرضه میشود، کما این که الآن ما در «آب سنگین» بازار خوبی داریم یعنی مشتریان ما پشت صف هستند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: چه آب سنگین، چه مشتقات آب سنگین. یک زمانی در مرحله تحقیقات بودیم، بعد اینها نیمه صنعتی شدند، الآن به صورت صنعتی. اما نکته مهم این است که، فرمایش حضرت آقا هم این که اینها باید تجاری سازی شود. تجاری سازی مستلزم این است که «بخش خصوصی» وارد شود. به هر حال یک مسئولیتی سازمان دارد که این با صنعتی سازی این تمام میشود، حتی نیمه صنعتی کردن. یعنی مسئولیت صنعتی کردن هم باید محول شود به بخش خصوصی، سرمایه گذاری کند، معرفی و بازاریابی کند، ببیند بازار چه میخواهد و آن چرا که بازار نیاز دارد تأمین کند.
وی ادامه داد: در زمینههای مختلف به خصوص صنایع ما در یک شرایطی هستند که نیاز دارند به سرریز صنعت هستهای که کمک میکند. به طور مثال «جوش هسته ای»؛ جوشی هست که با جوش معمولی خیلی فرق دارد، یعنی شما میتوانید حتی بدون این که از الکترود استفاده کنید دو فلز حتی دو فلز ناهمگون را به هم متصل کنید با لیزر و. اینها الآن مراحل تحقیقاتی شان پشت سر گذاشته شده، ما الآن لیزرهایمان به سمتی میرود و به لحاظ کیلووات قوی و قویتر میشود، اما بعد از این که تحقیق و کارهای اولیه انجام شد نیاز است که اینها تجاری سازی شود.
کمالوندی بیان کرد: بخش خصوصی باید بیاید سرمایه گذاری کند و من همین جا دعوت میکنم از بخش خصوصی، کما این که الآن هم وارد شدند. با «شرکتهای دانش بنیان» ما شروع کردیم، الآن حضور خیلی خوبی دارند. بخش خصوصی الآن وارد شده. صنعت هسته ای؛ صنعت غنی سازی به تنهایی نیست. غنی سازی جداسازی ایزوتوپ بود، جدا کردن کار بسیار سختی است، ضمن این که ارزش افزوده آن صدها بلکه هزاران بار بیشتر میشود و ما مزیت نسبی اقتصادی مان در کشور؛ نیروی انسانی است که این تکنولوژیهای سطح بالا نیاز به نیروی انسانی دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: ما یک «برنامه راهبردی ۲۰ ساله داریم» که حدود یک سال و نیم پیش آقای مهندس اسلامی چند ماه را اختصاص دادند در شروع کارشان به این، یک برنامهای تدوین کردند که این برنامه هفت زیربرنامه دارد که یکی از آنها یعنی در حوزه نیروگاه ها؛ رآکتورهای تحقیقاتی، تحقیق و توسعه و یکی از آنها بر میگردد به نیروی انسانی. نیروی انسانی؛ سرمایه اصلی صنعت هستهای است. به طور مثال در گداخت ما یک بازدیدی داشتیم از اروپاییها و آژانس آمدند بازدیدی کردند و دیدند، گفتند به لحاظ نیروی انسانی ایران در سطح اول دنیاست، اما به لحاظ تجهیزات هنوز ما آن سطح لازم نیستیم، ولی داریم کار میکنیم در این زمینه.