گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، خراسان جنوبی ۶ دانشگاه بزرگ شامل دانشگاه بیرجند، دانشگاه صنعتی بیرجند، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی، دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه آزاد و پیام نور بیرجند است که هر کدام از اینها سهم زیادی در جذب دانشجو در سراسر کشور دارند، برخیها بدلیل ماهیت و کارکردشان مانند دانشگاه آزاد، پیام نور و فرهنگیان دارای دانشجوی بومی بیشتری بوده و برخی برعکس است.
بیشترین حجم دانشجو در استان را دانشگاه بیرجند به خود اختصاص داده که به همین دلیل و البته قدمتی که دارد، به دانشگاه معین استان نیز مشهور است و بیشترین نگاهها به سمت این دانشگاه است.
دانشگاه بیرجند طی سالهای پیش از انقلاب پیشرفت خیره کنندهای داشته است، به طوری که از چند ده دانشجو در قبل انقلاب به بیش از ۱۳ هزار دانشجو با دهها رشته کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا رسیده است. یکی از نقاط قوت دانشگاه بیرجند جذب دانشجوی خارجی است به خصوص از کشور همسایه و مسلمان افغانستان. این دانشگاه هم اکنون ۵۵۰ دانشجوی بین الملل دارد که در رشته و مقاطع مختلف در این دانشگاه تحصیل میکنند.
مع الوصف با وجود ظرفیت بالای دانشجو و استاد و حتی زیرساختی در این دانشگاه، اما همچنان با برخی مشکلات از جمله نبود خوابگاه متاهلین و پروژههای نیمه کاره که در دولتهای قبل کلنگ آن بر زمین خورده، اما اقدام چندانی برای ساخت صورت نگرفته است، دست و پنجه نرم میکند.
یکی از شعارها و اهداف دولت سیزدهم اتمام پروژههای نیمه کارهای است که در دولتهای قبل کلنگ آن بر زمین خورده و نیمه کاره رها شده، میباشد، در همین خصوص تاکنون مسئولان زیادی از جمله معاون وزیر علوم، استاندار خراسان جنوبی و معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار برای بازدید از این پروژهها به دانشگاه بیرجند رفتند و قولهایی نیز برای برخی پروژهها داده شده است، اما به نظر میرسد اتمام اینها نیازمند اعتبارات کلان ملی است.
طبق گفته «احمد لامعی» رئیس دانشگاه بیرجند، حجم پروژههای نیمه کاره به جا مانده از دولتهای قبل بالغ بر ۳۸ پروژه با مجموع حداقل ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار است که برخی از اینها قدمت کلنگ زنی آن به حدود ۱۴ سال هم میرسد.
او در گفتگو با خبرنگار ما، با بیان اینکه یکی از مهمترین پروژههای بر زمین مانده آمفی تئاتر دانشکده مهندسی است که از ۱۴ سال قبل کلنگ آن بر زمین خورده و هنوز به اتمام نرسیده است، گفت: تلاش داریم تا همین پروژهها را با استفاده از جذب اعتبارات به اتمام برسانیم.
رئیس دانشگاه بیرجند با اشاره به اینکه استاندار به عنوان هیات امنای دانشگاههای استان نگاه ویژهای به دانشگاه بیرجند دارد، افزود: انتظار داریم که مقامات استانی و کشوری به مجموعههای آموزش عالی در استان به ویژه دانشگاه بیرجند نگاه ویژهای داشته باشند تا شاهد تحول در عرصههای مختلف دانشگاه باشیم.
لامعی با اشاره به بازدید معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی از دانشگاه بیرجند، افزود: دانشگاه بیرجند دارای پروژههای عمرانی متعدد ناتمام است که گرچه بودجه دانشگاه ملی است، اما انتظار میرود که استان نیز به موضوع پیشرفت عرصههای مختلف دانشگاه به ویژه در زمینه سخت افزار دانشگاه را کمک کند.
وی با اشاره به اینکه موزه مفاخر دانشگاه پردیس شهدا یکی از پروژههای نیمه تمام است که در این دولت اقدامات خوبی برای آن صورت گرفته و این موزه مایه افتخار و آبروی استان است، گفت: بخشهای زیادی از این موزه آماده شده و بخشی نیز باقی مانده که نیازمند اعتبار است.
رئیس دانشگاه بیرجند با اشاره به اینکه در پردیس شهدا نیز خوابگاه در حال احداث، سالن چند منظوره خواهران و خوابگاههای در حال احداث وجود دارد، اظهارداشت: یکی دیگر از پروژههای مهم عمرانی در حوزه فرهنگی، المان شهدای گمنام انشگاه است که بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و انتظار میرود که زودتر به پایان برسد.
لامعی با بیان اینکه دانشگاه بیرجند ۴۶ سال قدمت دارد، اما برای حصار دور این دانشگاه اقدامی نشده است، گفت: این پروژه هم در دستور کار قرار دارد و پیگیریهای زیادی در همین راستا در حال انجام است.
رئیس دانشگاه بیرجند ساختمان تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی، حصار خوابگاه امیرآباد، حصار مجموعه دامپروری و مزرعه دانشگاه و باغ امیریه از دیگر پروژههای نیمه تمام دانشگاه عنوان کرد و گفت: از سالهای گذشته تاکنون اقدامات شایستهای در جهت بهسازی و زیباسازی باغ امیریه صورت گرفته است و اکنون این باغ قابلیت سرویس دهی به عموم شهروندان را دارد.
لامعی تعداد دانشجویان دانشگاه بیرجند را ۱۳ هزار و ۳۰۰ دانشجو عنوان کرد و گفت: از این تعداد ۲ هزار و ۳۴۰ نفر متاهل هستند، در حالی که فقط ۲۰ واحد خوابگاه متاهلی برای ۲۰ زوج دانشجوی متاهل در دانشگاه داریم و در این حوزه به شدت با مشکل مواجه ایم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با کمک دو تن از خیرین دو خوابگاه متاهلی در دانشگاه بیرجند در حال احداث است، اظهارداشت: امید است که در زمینه ساخت خوابگاه برای دانشجویان متاهل دانشگاه بیرجند هم خیرین ورود خوبی داشته باشند و هم دولت اعتباراتی را مخصوص این حوزه اختصاص دهد.
لامعی در خصوص وضعیت خوابگاههای دانشگاه بیرجند هم گفت: هم اکنون در خصوص تامین خوابگاه برای دانشجویان به صورت مجردی و گروهی مشکلی وجود ندارد و تنها مشکل اصلی دانشگاه واحدهای خوابگاهی متاهلین است.
وی افزود: در سال تحصیلی جاری بیش از ۷۰ درصد ورودیهای دانشگاه بیرجند را دانشجویان غیر بومی تشکیل میدادند، اما مدیریت شد و مشکلی در حوزه خوابگاهی نداشتیم.
رئیس دانشگاه بیرجند با بیان اینکه تلاش داریم که دانشگاه بیرجند را به دانشگاه بین المللی تبدیل کنیم، گفت: در همین راستا، اکنون ۵۸۶ دانشجوی خارجی در دانشگاه بیرجند مشغول تحصیل هستند که بیشتر اینها تبعه افغان هستند.
لامعی افزود: با کمک استان برای این دانشجویان نیز خوابگاه راه اندازی شد و امید است بزودی مورد بهره برداری قرار بگیرد.