به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- سیدرضا میرجعفری، در حالی حج به صورت رسمی آغاز شده که مسلمانان در رسمی دیرینه از میراث ادیان ابراهیمی با حضور انبوه خود پس از چند سال رکود این گردهمایی مهم به دلیل کرونا در گرمای تابستان و در سرزمین حجاز به دور خانه خدا طواف خواهند کرد و صدای مناجات آنها دل آسمانها را خواهد شکافت.
کارشناسان تخمین میزنند دو میلیون و پانصد هزار نفر در مراسم حج تمتع حضور داشته باشند، این در حالیست که در سال اول کرونا ۲۰۲۰ فقط ده هزار نفر در این مراسم حاضر بودند و در سال ۲۰۲۱ پنجاه و نه هزار نفر و سال گذشته سقف یک میلیون نفر برای حج از طرف دولت سعودی در نظر گرفته شده بود.
مسلمانان از اقصی نقاط جهان آرزوی حضور در حج را دارند بسیاری از آنها برای شرکت در این مراسم از اموال خود میگذرند و حتی با پس اندازهایشان خود را به سرزمین مقدس خانه خدا میرسانند تا بندگی کنند و دور او بچرخند مثلا یک مرد ۶۵ ساله مصری به خبرگزاری فرانسه گفته: ۲۰ سال پولم را پس انداز کردم تا بتوانم هزینه ۶۰۰۰ دلاری حج را بدهم و خود را به حج واجب برسانم.
مسلمین از هرجایی خود را به عرفات میرسانند جایی که در ۱۶ کیلومتری شهر مکه قرار دارد همانجا که وعده گاه پیامبر اسلام (ص) و بسیاری از پیامبران با خداوند یکتا برای راز و نیاز و خواندن دعاست! همانجا که تشنگان معرفت، وعارفان عاشق، برای حضور در عرفات، شور و شوق فراوان از خود نشان داده، برای همنشینی با حضرت صاحب الأمر - ارواحنا لتراب مقدمه الفداء - که همه ساله در این موقف حضور دارند، سر از پای نمیشناسند. همانجا که امام حسین (ع) خود را تسلیم خدای خود کرد و دعای عرفه را به عنوان یک بیانیه پرمعنا از بندگی برای شیعیان به یادگار گذاشت.
سپس حاجیان پس از عبور از وادی محسّر یا همان مشعرالحرام به سمت سرزمین منا خواهند رفت شاید دلیل آنکه آنجا متوقف نمیشوند و فقط عبور میکنند این است که یادشان باشد برای عبور از آنجا به سوی کعبه و برای به آغوش کشیدن خدا نیاز است تا خود را از سایرین متفاوت نشان دهند از سپاه ابرهه که در آنجا مغلوب شد و باید دوید تا به آغوش خدا رسید استحباب دویدن به قدری مؤکد است که در روایتی آمده است که امام صادق - ع - به کسی که دویدن در آنجا را فراموش کرده بود؛ سفارش فرمود که از مکّه بازگردد و دوباره در آنجا بدود، و اگر جایِ محسّر را نمیداند؛ از مردم بپرسد.
از مشعر الحرام که ۳ یا چهار کیلومتر حرکت کنی به سرزمین منا خواهی رسید که ۱۱ کیلومتری شهر مکه قرار دارد، جایی به معنای عَقَبه، که نخستین بار مسلمانان یثرب در آنجا با رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بیعت کردند و بیعت آنها با نام بیعة العقبه شهرت یافت. دورترین قسمت آن به مکه، وادی محسِّر است که میان مزدلفه و منا قرار دارد و محلی است که گفته میشود سپاه ابرهه در آنجا گرفتار عذاب الهی شدند.
گفتهاند کلمه منا بر گرفته از این سخن امام رضا (علیه السلام) است که فرمود: منا را از آن جهت منا خوانند که جبرئیل به ابراهیم گفت: تَمَنَّ عَلَی رَبِّکَ مَا شِئْتَ، هرچه از خداوند میخواهی، آرزو کن. ابراهیم از خداوند خواست به جای ذبح فرزندش، قوچی را بفرستد تا به عنوان فدیه اسماعیل، آن را ذبح کند و خداوند آرزوی او را برآورده کرد.
بعد از آن حاجیان به جمرات خواهند رفت از جمرات تا مکه، کعبه، خانه خدا و آغوش خدا ۱۰ کیلومتر راه است اینجا حاجیان به صورت نمادین به شیطان سنگ میزنند تا بگویند از هر آنچه غیر خداست متنفرند. اینجا همانجاست که حضرت ابراهیم (ع) شیطان را دید و به او هفت سنگریزه انداخت و شیطان رفت.
پس از رمی جمرات همه به سوی مسجدالحرام و خانه خدا حرکت میکنند تا به کعبه برسند و طواف کنند اینجاست که دیگر آغوش خدا باز است و امسال چقدر بنده خدا داریم که خدا آنها را به آغوش خود خواهد کشید.
در حج امسال جمع مسلمانان جمعتر از هر سال است چرا که چهار گروه از غزه فلسطین و همچنین گروهی از حاجیان از کشور سوریه به این گردهمایی بزرگ و مهمترین اجتماع مسلمین خواهند پیوست همچنین برای اولین بار از سال ۲۰۱۶ یمنیها با پرواز مستقیم به سرزمین حجاز رسیدند.