به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان که به باکو سفر کرده است، پس از ملاقات با الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان گفت، دیداری سازنده، مفصل و ثمربخش با رئیس جمهور آذربایجان در باکو داشت.
وی افزود: انتظار میرود با این گفت و گوی صریح و صمیمی فصل جدیدی در روابط دو کشور دوست، برادر و همسایه ایران و آذربایجان گشوده شود و دشمنان و بدخواهان دو کشور را مأیوس کند.
سید رضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل بینالملل درباره سفر وزیر امور خارجه کشورمان به پایتخت جمهوری آذربایجان گفت: اجلاس دو روزه جنبش غیرمتعهدها (عدم تعهد) با حضور ۱۲۰ نماینده از کشورهای عضو برای دستیابی به راهکارهای پایدار در مواجهه با مخاطرات مختلف و چالشهای نو ظهور در مرکز همایشهای باکو افتتاح شد و وزیر امور خارجه نیز به نمایندگی از ایران در اجلاس شرکت کرد.
وی افزود: امیرعبداللهیان در کنفرانس غیرمتعهدها در باکو با تعدادی از سران شرکت کننده در زمینه موضوعات مختلف دیدار و رایزنی کرده است. علاوه بر این، وزیر امور خارجه ایران دیداری با همتای آذربایجانی و رئیس جمهور این کشور درباره موضوعات دوجانبه داشته است.
کارشناس مسائل بینالملل معتقد است: هر چند سفر وزیر امور خارجه ایران به باکو در راستای حضور در اجلاس جنبش غیرمتعهدهاست، اما بعد از پشت سر گذاشتن دو سال پر نوسان میان ایران و جمهوری آذربایجان به ویژه در حوزه تبلیغات سیاسی-رسانه ای، گفتگو درباره موضوعات دوجانبه به وسیله وزیر امور خارجه ایران و سران آذربایجانی مهم به نظر میآید.
صدرالحسینی گفت: گفتگو برای حل برخی موضوعات میان ایران و آذربایجان به این دلیل حائز اهمیت است که برخی رسانههای منطقه به ویژه رسانههای صهیونیستی بسیار تلاش کردند آتش جنگ میان ایران و آذربایجان را شعله ور کنند.
کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: ایران و آذربایجان به عنوان دو کشور همسایه در بسیاری موارد علایق مشترک دارند، زیرا دارای تمدن دیرینه و بسیار نزدیک به هم هستند. با وجود برخی اختلافات که متأسفانه به دلیل گرایشهای سیاسی حاکمان آذربایجان شاهدیم؛ دو ملت دارای نقاط مشترک فراوانی هستند که تحکیم اشتراکات به نفع حل اختلافات موجود تمام میشود.
صدرالحسینی گفت: بی تردید جمهوری اسلامی ایران علاقهمند افزایش امنیت و آسایش دو کشور و دو ملت است. ایران و آذربایجان در حوزههای انرژی، راه و مرزها، مقابله با تروریسم و اقدامات شرورانه و قاچاق میتوانند همکاری قابل توجهی داشته باشند، بنابراین سفر وزیر امور خارجه ایران به باکو در راستای حل و فصل بسیاری موضوعات که در حوزه رسانهای بزرگنمایی شده، از جهات مختلف قابل توجه است.
وی تأکید کرد: دیدار وزیر امور خارجه ایران با همتای آذربایجانی و نیز رئیس جمهور این کشور بسیار مورد توجه رسانهها قرار گرفت، زیرا رسانههای منطقه به ویژه رسانههای صهیونیستی در دو سال گذشته با دروغ پراکنی به دنبال بالا گرفتن دامنه تنش و اختلافات میان دو کشور بودند. طبعاً امیرعبداللهیان در گفتگوهای دو و چندجانبه موضوعات مورد علاقه ایران و کشورهای دیگر ازجمله تحولات اخیر در فلسطین، جنایت قرآن سوزی که محل توجه بسیاری از کشورهای جنبش غیرمتعهدهاست و موضوعات جاری میان ایران و آذربایجان را بررسی خواهد کرد.
کارشناس مسائل بینالملل عنوان کرد: با اینکه بخشی از کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها مسلمان نیستند، اما به دلیل اینکه موضوع فلسطین به لحاظ بین المللی برای همه کشورهای دنیا بسیار مهم است و احترام به کتب آسمانی برای پیروان ادیان مختلف اهمیت دارد، رفع اختلافات و استقلال بیشتر کشورهای عضو جنبش میتواند ازجمله موضوعاتی باشد که در رایزنیهای وزیر امور خارجه ایران با مسئولان کشورهای عضو درنظر گرفته شده است.
صدرالحسینی معتقد است: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری فعال در حوزه بین الملل در اجلاسهای گوناگون حضور مییابد تا توانمندیهای خود را برای گسترش روابط با سایر کشورها در معرض دید قرار دهد و از شرکت در این گونه اجلاسها برای گسترش روابط اقتصادی، تحکیم روابط سیاسی و تأکید بر نقاط مشترک به بهترین شکل ممکن استفاده میکند.
وی افزود: برنامه ریزی برای حل چالشهای احتمالی با برخی کشورهای منطقه با توجه به نگرش کنونی جمهوری اسلامی و جهت گیری سیاست خارجی دولت سیزدهم جزئی از اهداف سفر وزیر امور خارجه به باکوست. این نکته مهم نباید فراموش شود دولت سیزدهم به دنبال افزایش ارتباط با دیگر کشورها، حل اختلافات و تأکید بر گسترش مبادلات اقتصادی، تجاری و بانکی با کشورهای منطقه است، بنابراین حضور در چنین اجلاسهایی از جهات مختلف مهم تلقی میشود.
کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: سفر وزیر امور خارجه ایران به باکو به دلیل حضور در اجلاس جنبش غیرمتعهدها و نیز حضور در کشوری که دشمنان دو ملت به ویژه رژیم صهیونیستی به هیچ وجه علاقهمند به گسترش و تحکیم روابط و تبادلات بیشتر فی مابین نیستند، اهمیت دارد. سفر وزیر امور خارجه ایران به جمهوری آذربایجان نشان میدهد ایران علاقهمند به حل اختلافات با توجه به تمدن و زبان مشترک هموطنانمان در استانهای آذری نشین و داشتن دین، مذهب مشترک و سابقه دیرینه تمدنی است.
منبع: راهبرد معاصر