به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، یکی از فناوریها برای استخراج گنجهای هشت ساله دفاع مقدس که در استانهای مختلف کشور ایران به خصوص خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی و همچنین استانهای حوزه خلیج فارس پنهان شده، راهیان نور است.
گنجهایی مانند شهدا، جانبازان و رزمندگان که در دل تاریخ قرار گرفته و ورق به ورق آن برای نسل امروز درس و الگوهای مختلفی دارد؛ رهبر معظم انقلاب در دیدار دستاندرکاران راهیان نور و جمعی از سرداران و رزمندگان دفاع مقدس، دوران هشتسالهی دفاع مقدس را یکی از ثروتهای فرهنگی ناب و ارزشمند کشور دانستند و با تأکید بر اینکه راهیان نور، ابتکاری بسیار بزرگ و مهم و یک فناوری نوین برای استفاده از ثروت و معدن طلای دفاع مقدس است، گفتند: تنها راه مقابله با طراحیهای فرهنگی بدخواهان، تولید فرهنگی و استفاده از ثروت غنی و سرچشمهی قوی دوران دفاع مقدس در همهی عرصهها است.
بیش از 10 سال است که حضور در راهیان نور جنوب، غرب و شمالغرب کشور به عنوان برنامهای تربیتی و فرهنگی، یکی از سفرهای خاطرهانگیز نوجوانان، جوانان و همچنین خانوادههای ایرانی قرار گرفته است.
بهمن کارگر، رئیس ستاد مرکزی راهیان نور کشور با بیان اینکه تا پیش از شیوع کرونا، بیش از هفت میلیون نفر از جوانان و نوجوان بین ۱۵ تا ۳۰ ساله در طول سال در یادمانهای دفاع مقدس حضور پیدا میکردند، گفت: تا سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ بیشترین تمرکز بر یادمانهای جنوب بود، اما از سال ۱۳۹۳ یادمانهای غرب و شمالغرب نیز فعال شد که یک آورده بسیار خوبی برای مناطقی که میزبان کاروانهای راهیان نور بودند، دارد.
وقتی کلمه راهیان نور ذکر میشود، اغلب مردم به یاد یادمان شهدای شلمچه، طلائیه و دیگر مناطق مقدس جنوب کشور میافتند و کمتر کسی از یادمانهای غرب و شمالغرب کشور مطلبی شنیده است؛ شاید همین موضوع باعث شده است تا از مناطق دفاع مقدس غرب و شمالغرب به عنوان "غرب غریب" یاد شود.
البته در سالهای اخیر با فعال شدن راهیان نور و باز بودن یادمانهای شهدای دفاع مقدس از شمالغرب تا جنوب کشور در تمام ماههای سال، غرب غریب شاهد استقبال خوب زائرین سرزمینهای نور بوده است.
ممکن است یکی از سوالات در خصوص راهیان نور این باشد که چرا زائرین یادمانهای جنوب کشور فقط در ایام اسفند و فرودین و زائرین یادمانهای غرب و شمالغرب کشور فقط در ایام تابستان در این مناطق حضور پیدا میکنند؟ در پاسخ باید گفت راهیان نور در تمام ایام سال برقرار است و مردم میتوانند هر زمانی که مایل بودند به صورت کاروانی و یا شخصی زائر سرزمین نور شوند و یکی از این ایام اربعین حسینی است که در مسیر به سمت مرز، یادمانهای دفاع مقدس قرار دارد؛ اما آن زمانهایی که توسط مسئولین راهیان نور اعلام میشود ایام اوج حضور زائرین است و یادمانهای دفاع مقدس با حداکثر ظرفیت پذیرای مهمانان شهدا خواهند بود.
در این خصوص رئیس ستاد مرکزی راهیان نور اظهار کرد: امروز خوشبختانه کاروانهای راهیان نور در غرب و شمالغرب نیز حضور پیدا میکنند؛ البته مثل گذشته کاروانهای راهیان نور فقط در ایام خاصی به یادمانهای دفاع مقدس در جنوب کشور اعزام نمیشوند، بلکه در طول سال یادمادنهای دفاع مقدس میزبان زائران عزیز هستند.
در یکصد و پانزدهمین جلسه شورای سیاستگذاری راهیان نور که با حضور محسن منصوری معاون اجرایی رئیس جمهور برگزار شد، زمان ایام اوج راهیان نور غرب و شمالغرب کشور از اول تیر تا ۲۷ مرداد با لحاظ کردن همه مناسبتها اعم از دهه محرم از یادمان شهید بروجردی در آذربایجان غربی تا کربلای یک در ایلام ماه تصویب شد.
عزت الله ابراهیمی، مسئول سازمان اردویی، راهیان نور و گردشگری سپاه شهدای استان آذربایجان غربی در گفتگو با دانشجو با اشاره به اینکه این استان شش یادمان مصوب دارد، گفت: یادمان شهید امینی در مهاباد، یادمان شهید بروجردی در نقده، یادمان شهدای تمرچین و شهید کاظمی در پیرانشهر، یادمان شهدای دارساوین و بلفت و دوپازا در سردشت از یادمانهای استان آذربایجان غربی است.
وی در ادامه یادآور شد: از این شش یادمان، تمرچین با مدیریت ارتش، دارساوین با فرماندهی انتظامی و 4 یادمان دیگر توسط سپاه پاسداران مدیریت میشود.
ابراهیمی ضمن بیان اینکه یادمانهای این استان از اول تیرماه آمادهی پذیرایی از زائرین سرزمین نور است، افزود: تاکنون از استانهای آذربایجان غربی، لرستان، قم، تهران زائرین راهیان نور حضور یافتند و از هشت استان دیگر در روزهای آینده طبق زمانبندی مشتاقان شهدا تشریف میآورند.
مسئول سازمان اردویی، راهیان نور و گردشگری سپاه شهدای استان آذربایجان غربی اعلام کرد فعالیت یادمانها به صورت شبانه روزی است و در خصوص اسکان زائرین تاکید کرد: در بحث اسکان هیچ مشکلی وجود ندارد و از ظرفیت مدارس، خوابگاههای دانشجوبی و همچنین اردوگاهها استفاده شده است.
ابراهیمی ادامه داد: هماهنگی اسکان زائرینی که به صورت کاروانی در یادمان حضور پیدا میکنند توسط مسئولین کاروان انجام میشود و جای نگرانی نیست، اما مردمی که به صورت شخصی تشریف میآورند باید قبل از حضور در استان هماهنگیهای لازم را با سپاه استان انجام دهند تا فرایند پذیرش انجام شود.
وی گفت: در یادمانهای استان بین 8 تا ۱۲ خادم شهید و همچنین یک راوی مستقر حضور دارد و ایستگاههای صلواتی فعال و روایتگری شهدا برقرار است.
مسئول سازمان اردویی، راهیان نور و گردشگری سپاه شهدای استان آذربایجان غربی عنوان کرد: استان آذربایجان غربی یکی از استانهای اجرا کننده نمایش یک ساعت و نیمی رزمی _ بصیرتی است و امسال برای این برنامه که از قیام امام حسین (ع) شروع و بر اساس مراتب زمانی و تاریخی با ظهور حضرت مهدی (عج) تمام میشود، ۱۲ آیتم در نظر گرفته شده است.
ابراهیمی با اشاره به اینکه آخرین تمرین این برنامه انجام شده است، افزود: از ۱۹ تیرماه بعد از نماز مغرب و اعشا، اولین اجرای این نمایش در اردوگاه شهید باکری روستای حیدرلو شهرستان ارومیه با حضور کاروانهای راهیان نور برگزار میشود و به مدت ۴۱ شب، غیر از روزهای جمعه و شنبه ادامه مییابد و شرکت برای عموم آزاد است.
وی در پایان تاکید کرد: هیچ محدودیتی در بحث حضور زائرین در یادمانها وجود ندارد و به لحاظ امنیتی مشکل خاصی نیست، فقط کاروانها و ماشینهای شخصی باید تا قبل از غروب خورشید در محلهای اسکان مستقر شوند.