به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، برنامه دادستان ۲ مرداد در دو بخش با موضوع بررسی مشکلات قطعی آب در شهرستان شهربابک کرمان و بررسی پروژه محور پاتاوه-دهدشت برگزار شد.
در بخش اول این برنامه با موضوع بررسی مشکلات قطعی آب در شهرستان شهربابک کرمان رضا میری فعال مطالبه گر، حجت الاسلام علی اصغر انصاری امام جمعه شهربابک و سینا روزبهانی مدیر روابط عمومی و سخنگوی شرکت آب منطقهای کرمان مهمان برنامه بودند.
امام جمعه شهربابک: استاندار کرمان از اجرای حکم پلمب چاه جلوگیری کرد
حجت الاسلام علی اصغر انصاری، امام جمعه شهربابک درباره مشکلات آبی شهرستان شهربابک گفت: چاههایی از سال ۱۳۵۰ برای تامین آب مس سرچشمه حفر شد که تا ۱۳۷۳ بدون پروانه برداشت میشده است و طبق تبصره ماده ۳ قانون توزیع عادلانه آب، چاههایی که عمومی است باید مجوز بگیرند و از سال ۷۳ برداشت آب با مجوز صورت میگیرد.
امام جمعه شهربابک بیان کرد: در سال ۱۴۰۰ نماینده مردم شهربابک پیشنهادی را به وزارت نیرو میدهد که باید از ۱۵ حلقه چاه، ۷ حلقه پلمب شود و دو حلقه چاه به شبکه آب شهرستان و دو حلقه چاه به بخش صنعت و کشاورزی تخصیص یابد و سه حلقه دیگر نیز برای ذخیره پلمب شود؛ طبق این پیشنهاد مصوبهای در شورای تامین استان تصویب شد که طی این مصوبه شرکت مس موظف شده است در شهرهایی که تنش آبی صورت میگیرد، شرکتها باید آن را برطرف کنند.
وی افزود: بعد از درخواست رضاحسینی نماینده شهر بابک، وزارت نیرو درخواست را به کارگروه مبارزه با کم آبی در استان محول کرد که در این کارگروه مصوب شد که دو حلقه چاه پلمب شود در ابتدای امسال رشیدی، آب منطقهای استان کرمان دستور پلمب دو حلقه چاه را صادر کرد و شورای تامین نیز نامه نگاریهای زیادی را در این باره انجام داد.
حجت الاسلام انصاری عنوان کرد: طبق مصوبات یکی از این جلسات قرار شد دو حلقه چاه که آب بی کیفیتی دارند، پلمب شود و به جای آن دو حلقه چاه با آب با کیفیت در دشت خاتون آباد به شبکه آب شهرستان وصل شود، اما متاسفانه نامههای استان و شهرستان توسط شرکت مس سرچشمه پیگیری نشده است.
امام جمعه شهربابک اظهار کرد: با توجه به نامه نگاریهایی که از طرف معاونت وزارت نیرو با آب منطقهای استان صورت گرفته است، آب منطقه را موظف میکند که برق چاههای آب قطع شود و در پی مصوبه شورای تامین شهرستان، دادستان حکم قطعی برق دو حلقه چاه را داده است و در روزی که قرار بود حکم اجرا شود استاندار کرمان از اجرای حکم جلوگیری کرد و دو روز فرصت خواستند و از آن دو روز زمان زیادی میگذرد.
وی با اشاره به صحبتهای اخیر استاندار کرمان درباره آب شهربابک بیان کرد: استاندار کرمان عنوان کرده است که شهربابک جزء شهرهای کم آب نیست در حالی که در مرکز شهربابک صبحها مردم آب برای وضو گرفتن ندارند!
امام جمعه شهربابک عنوان کرد: شرکت مس میلیاردی به شرکت آب استان پول میدهد، اما دریغ از اینکه پولی برای شبکه آب شهرستان شهربابک استفاده کنند.
حجت الاسلام انصاری گفت: ما میخواهیم که به مسئول شرکت آب شهرستان شهربابک اجازه حرف زدن بدهند، مسئول آب شهرستان باید جزئیات را بگوید و این حرف را اگر مسئول شهرستان نگوید که بگوید؟ کسانی که در کرمان هستند که در جریان این مسائل نیستند.
سخنگوی شرکت آب منطقهای کرمان: در ۱۹ شهر از استان کرمان دچار تنش آبی هستیم
سینا روزبهانی، مدیر روابط عمومی و سخنگوی شرکت آب منطقهای کرمان با اشاره به صحبتهای امام جمعه شهربابک گفت: ما هیچ ممنوعیت مصاحبه نداریم، اما طبق دستورات وزیر نیرو به دلیل وحدت رویه و یکسان بودن مواضع شرکت تمامی مواضعی که شرکت آب دارد باید صرفا از طریق مدیرعامل و روابط عمومی شرکت باشد.
وی افزود: اگر قرار است مصاحبهای شود باید با هماهنگی صورت بگیرد، اما ما با مدیران شهرستان دائما در ارتباط هستیم و بر اساس اطلاعاتی که از شهرستان میگیریم، مواضع شرکت را اعلام میکنیم و اصلا اینگونه نیست مدیران شهرستان اجازه مصاحبه نداشته باشند، اما ما دوست داریم مواضع شرکت به صورت یکسان باشد.
سخنگوی شرکت آب منطقهای کرمان اظهار کرد: شرکت آب منطقهای وظیفه تامین آب را دارد، اما متاسفانه به خاطر تابستان گرمی که امسال داشتیم با محدودیتهایی در برخی از شهرها مواجه شدیم و در ۱۹ شهر از استان کرمان دچار تنش آبی هستیم.
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقهای کرمان بیان کرد: اگر مشکلاتی در حوزه تامین آب شهرستان وجود دارد مردم و مسئولین شهرستان میتوانند با نامه نگاری درخواستهای خود را مطرح کنند و ما سعی کرده ایم همکاری کامل را شرکت آب و فاضلاب داشته باشیم.
سینا روزبهانی ادامه داد: کارگروه استانی سازگاری با کم آبی یک کارگروه تعاملی بین دستگاههای اجرایی است و طبق مصوبه اسفندماه ۱۴۰۱ این کارگروه براساس بند یک مصوب شد که یک حلقه چاه از شرکت گل گهر و دو حلقه چاه مس سرچشمه از مدار بهره برداری خارج شود، اما در اینکه این آبها به آب شرب تخصیص پیدا کند، هیچ چیزی مصوب نشد.
سخنگوی شرکت آب منطقهای کرمان بیان کرد: مکاتبات پلمب انجام شده است، طبق مصوبه یک حلقه از چاههای شرکت گل گهر انجام شده است و پیگیریهای پلمب دو حلقه چاه شرکت مس سرچشمه را هم انجام دادیم و در دست اقدام است، اما این کار در کارگروه مصوب شده است و برای اجرا نیز همکاری استاندار را میخواهیم و اولویت اول شرکت آب منطقهای نیز تامین آب شرب است.
سینا روزبهانی گفت: راهبرد دولت سیزدهم عدم تخصیص آبهای تجدیدپذیر و سطحی برای صنعت و فضای سبز است و صنایع باید از آبهای نامتعارف مثل پساب و آب دریا بروند و این مسئله در قانون بودجه سنواتی نیز مطرح شده است البته اجرای این مسئله باید با همکاری صنایع صورت بگیرد.
چه کسی زورش از استاندار کرمان بیشتر است؟
رضا میری، فعال مطالبهگر درباره مسائل آب شهربابک گفت: متاسفانه آقای روزبهانی پاسخ ندادند که چرا چاههای مس سرچشمه پلمب نشده است و وقتی که جلوی اجرای یک حکم را تلفنی بگیرد یعنی استقلال قوه قضائیه زیر سوال رفته است.
این فعال مطالبه گر بیان کرد: آقای فداکار، استاندار کرمان در جلسه تودیع و معارفه خودشان گفتند که من مخالف انتقال آب به حوضهای هستم و سوال من این است که چه کسی زورش از استانداری بیشتر بوده است که باید تلفن جلوی اجرای حکم دادستان را گرفته است؟
میری ادامه داد: مطالبه مردم بر روی حق آبه همه ۱۷ چاه است و ما کل آب شهربابک را میخواهیم چرا که الان حق مردم این است که سالیانی که آب از این منطقه رفته است به کجا رفته و الان کشاورزی منطقه از بین رفته است؛ طرح انتقال آب خلیج فارس به صنایع درست است که برای خیلیها نان داشت، اما برای مردم شهربابک آب نداشت.
این فعال مطالبه گر در پایان عنوان کرد: مسئولین میگویند چاههای آب انفال است و میدانیم که انفال را برای غنیمت جنگی میگیرد، اما سوال این است که چه جنگی بین کرمان و شهربابک بوده است که آب ما را اینطور گرفته اند؟
دسترسی مستقیم به ۴۰۰ روستا با افتتاح محور پاتاوه-دهدشت
مهدیانی، مدیر پروژه راهسازی محور پاتاوه _ دهدشت در بخش بعدی برنامه با موضوع بررسی پروژه راهسازی محور پاتاوه _ دهدشت درباره احداث این محور و افتتاح آن در سفر اخیر رئیس جمهور به استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد از استانهای مرکزی است که از لحاظ زیرساختی اگر بخواهیم با بعضی از استانها مقایسه کنیم جزو استانهای کم برخوردار است و در سفری که مقام معظم رهبری به این استان در دهه ۷۰ داشتند، اولین نکتهای که ایشان اشاره کردند بحث توسعه زیرساختی استان بود.
وی افزود: به این جهت برنامهای به وزارت راه و شهرسازی برون سپاری شد که بیاید و قسمتی از کریدور جنوب کشور را در شهرضا تا شهرستان بهبهان تکمیل کنند و در واقع جزو کریدورهای اصلی کشور شود به همین جهت از همان سالی که رهبر معظم انقلاب تشریف آوردند، مسئولین آمدند این پروژه را به چهار فاز تبدیل کردند.
مدیر پروژه راهسازی محور پاتاوه _ دهدشت اظهار کرد: فاز اول قطعه ۱ که نزدیک ۲۶.۵ کیلومتر بود که توسط کارفرمایی وزارت راه شرکت ساخت و توسعه زیربنایی حمل و نقل و اجرای عمده کار توسط قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) و بخش خصوصی انجام شد؛ قطعه ۲ که ۲۸ کیلومتر بود به توالی قطعه ۱ برون سپاری و اجرا شد.
مهدیانی ادامه داد: قطعه ۳ که عمده انجام عملیاتی در آن متمرکز بود، از سال ۸۵ قراردادش منعقد شد و طی دو مرحله یکی سال ۸۵ و قرارداد تمکیلی سال ۹۹ توسط قرار قرارگاه خاتم الانبیا (ص) انجام شد و قطعه ۴ به طول ۱۸ کیلومتر قبلش انجام شده و از سال ۹۰ زیر بار ترافیکی بود.
مدیر پروژه راهسازی محور پاتاوه _ دهدشت عنوان کرد: الحمدالله با اتمام عملیاتهای قطعه ۳ این مسیر به طول ۱۳۶ کیلومتر آماده بهرهبرداری شد که با حضور رئیس جمهور در دولت سیزدهم به پایان رسید و این پروژه یک سری اهداف محلی و یک سری اهداف ترانزیتی برای کشور دارد.
مهدیانی اضافه کرد: شهر دهدشت از بنبست خارج شد، دسترسی مستقیم ۴۰۰ روستا در مسیر از این راه انجام و بهرهمند میشوند و شهرستانهای دیگری که در حواشی این راه قرار دارند با مرکز استان در ارتباط میشوند زمان سیر ۶۰ دقیقه از محور موجود کمتر میشود و ۵۰ کیلومتر از مسیر کوتاه میشود.
مدیر پروژه راهسازی محور پاتاوه _ دهدشت بیان کرد: اهداف کلان این پروژه هم کریدور شمال به جنوب و دسترسی به شهرهای جنوبی است و از طرفی قطعهای از پازل بنادر به استانهای مرکزی و در نهایت به تهران خواهد بود.
وی افزود:، چون این پروژه ۲۷ سال طول کشیده است، اگر بخواهیم برآورد درستی داشته باشیم باید هزینه بروز شود، مثلا هزینههای دهه ۷۰ و ۸۰ که انجام شده اگر گفته شود با قیمت امروزی ممکن است واقعیت مطلب را نرساند. اما قیمت بروز نزدیک به ۹ هزار ۵۰۰ میلیارد تومان در این محور در دولتهای مختلف هزینه شده است.
مهدیانی، مدیر پروژه راهسازی محور پاتاوه _ دهدشت در پایان گفت: در بحث عوارض هیچ اقدامی نشده است و مردم میتوانند از این محور، چون جزو پروژههای تحت تملک سرمایه است رایگان استفاده کنند، اما باز گشت سرمایهاش در کوتاه شدن زمان و صرفه جویی در سوخت خواهد بود.
فیلم کامل برنامه دوم مرداد دادستان: