گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو- فاطمه امی؛ حدود بیست روز از سفر و سخنرانی رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک میگذرد و ما همچنان شاهد واکنش و بازخوردهایی که در داخل و خارج از ایران نسبت به حرفهای رئیس جمهور ایجاد شده، هستیم. یکی از محورهای اصلی سخنرانی رئیسی موضوع خانواده بود. به نظر میرسید در خفقان رسانهای غربیها و هجمههایی که علیه خانواده وجود دارد و درحالی که گروههای مخالف نهاد خانواده درحال رصد فعالان حوزه خانواده هستند، صحبت از خانواده دشوار باشد، اما حرفهای رئیس جمهور در حمایت و تبیین اهمیت خانواده، مورد استقبال جهانی قرار گرفت و واکنشها به این موضوع مثبت بود. انگار انحطاط خانواده دغدغه و مسئله مشترک همه کشورها شده است.
رئیسی در سازمان ملل متحد گفت: «در کنار جنگ علیه اسلام، شاهد جنگ علیه خانواده نیز هستیم. خانواده اصیلترین، دیرپاترین، بنیادیترین و فطریترین نهاد بشری است که امروز در معرض تهدید قرار گرفته است. امروز جنایت علیه بشریت، فقط اشغال سرزمینها و کشتار بیگناهان و استعمار ملتها نیست بلکه هجوم به پناهگاه فطری و طبیعی بشر یعنی خانواده نیز جنایت علیه بشریت است. حفاظت از حریم خانواده و ازدواج که از وصلت یک زن و یک مرد شکل میگیرد، یک واقعیت جهانی است که باید به دستور کار مشترک جهانی تبدیل شود. آموزش، توسعه و تعالی انسانی جز در چارچوب ارزشهای خانوادگی به کمال نمیرسد. روایتهای ساختگی از زوجیت و جنسیت، در حقیقت تلاش برای حذف مفاهیم متعالی نظیر مادر، پدر و خانواده طبیعی است؛ اقداماتی که میتوان آن را مصادیق جنایت علیه بشریت و موجب انقطاع نسل بشر دانست. مقابله با چنین رویکردهایی وظیفه انسانی ماست. ما امروز نیازمند جنبش جهانی تعهد به خانواده هستیم تا همه اعضای خانواده زندگی گرم در کنار یکدیگر را تجربه کنند. سپس از رهبران جهانی دعوت کرد تا برای موضوع خانواده دست به کار شوند و در یک همافزایی بینالمللی به نهاد خانواده کمک کنند.
همافزایی کشورهای حامی خانواده
مسعود عالمی نیسی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در برنامه تلویزیونی خط سوم به تبیین اهمیت این مسئله میپردازد: «این روزها مسائل حول محور خانواده دغدغه همه جوامع حتی جوامع غربی است، اما گاهی فشارهای رسانهای زیاد است و امکان بروز این دغدغه ایجاد نمیشود. درواقع این موضوع یک واقعیت جدی است که نمیتوان نقش رسانه در پیش رفتن این هدف را نادیده گرفت. حتی برخی از رهبران دنیا نیز به وضوح به دنبال این مسئله هستند مانند نخست وزیر ایتالیا، جولیا ملونی که سال گذشته با شعار خدا، میهن و خانواده وارد رقابت انتخاباتی شد و درحال حاضر نخست وزیر ایتالیا است. او شهرت به دفاع از خانواده دارد.»
سخنرانی جورجیا ملونی در دفاع از خانواده دست به دست شد و مورد توجه قرار گرفت. ملونی که این روزها نخست وزیر ایتالیا است، با سقط جنین مخالف است و خود را طرفدار خانواده معرفی میکند. افرادی مانند نخست وزیر ایتالیا در دنیا کم نیستند و به نظر میرسد با ایجاد همکاری بینالمللی بتوان اتحادیهای از کشورهای حامی خانواده تشکیل داد. سوال اصلی این است که چگونه خانواده را تبدیل به دستور کار مشترک جهانی کنیم؟
سندی جهانی فقط برای خانواده محوری
پیشنهاد عالمی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، تدوین و ارائه پیماننامه جهانی خانواده است. سندی بینالمللی که ایران میتواند محتوای مناسب آن را تهیه کند و به محور جهانی حمایت از نهاد خانواده تبدیل شود. عالمی میگوید: «یکی از مکانیزمهایی که وجود دارد، پیشنهاد و تصویب کنوانسیونهای بیناللملی است. کنوانسیونی به نام و برای خانواده باید تنظیم و به جامعه بینالمللی ارائه شود و در کنار آن از رهبران سایر کشورها نیز برای پیوستن به آن دعوت شود. درحال حاضر کنوانسیون حقوق کودک یا رفع تبعیض از زنان را داریم، اما نگاه فردگرایانه به کودک و خانواده در آن جاری است که عملا منتهی به تضعیف خانواده شده است. پیماننامه جهانی خانواده باید جهت تقویت امر خانواده ایجاد شود و کشورهای عضو متعهد به حمایت از نهاد خانواده در رسانه، اقتصاد، آموزش و حتی قوانین خود شوند. تنها در این صورت است که فضای خانواده محور در سطح جهان حاکم میشود. موضوع خانواده وقتی در سازمان ملل مطرح شد، شاهد این بودیم که در جامعه داخلی و حتی جامعه جهانی پذیرشی راجع به این موضوع وجود دارد و به نظر میرسد پیشنهاد چنین پیماننامهای نه تنها با استقبال بینالمللی مواجه خواهد شد بلکه موجب ایجاد مرجعیت جمهوری اسلامی در حوزه حمایت از خانواده نیز میشود.»
حالا که به بهانه سخنرانی رئیس جمهور در نیویورک کشورهای حامی خانواده و همفکر در این حوزه نیز با ما همراه شدهاند؛ باید از فرصت استفاده کنیم و هرچه زودتر برای نجات نهاد خانواده کاری کنیم. رسانه همانطور که در جبهه مخالف پیشگام نابودی خانواده و ترویج فردگرایی است، در راستای خانواده محوری نیز میتواند موثر باشد.
رسیدن به هدف
عالمی درباره مقدمات ایجاد و معرفی پیماننامه خانواده به دنیا میگوید: «مقدمات رسیدن به چنین هدفی، تبیین این مسئله و ایجاد احساس نیاز است. همایشها و نشستهای بینالمللی با میزبانی ایران نیز میتواند این خلأ را برای دنیا تبیین کند. کارشناسان و پژوهشگران داخلی و خارجی این حوزه باید برای محتوای کامل و جامع جذب شوند، زیرا این سند و موضوع خانواده دارای ابعاد بسیاری مانند اجتماعی، فرهنگی و حقوقی است و این سند باید به صورتی تدوین شود که در قالب بینالمللی باشد و مورد پذیرش جهانی قرار گیرد. از سوی دیگر این مسئله باید در مدت زمان مناسب و پیش از اقدامات جبهه مخالف خانواده صورت گیرد تا اثرگذاری موردنظر را داشته باشد.»
به نظر میرسد سالها فعالیت برای تغییر شکل خانواده با به رسمیت شناختن مدلهای نامرسوم ازدواج مانند ازدواج همجنسگرایان؛ به نتیجه نرسیده و دنیا بالاخره دارد به این نتیجه میرسد که نهاد خانواده و خانواده محوری زیربنای رشد و تعالی کشورها در تمام ابعاد است. اگر بتوانیم پرونده خانواده محوری را در کشور خودمان باز کنیم و با همت عالی نهادهای علمی و پژوهشی این موضوع را تبدیل به گفتمان جهانی کنیم، دنیا و از همه بیشتر خودمان از غربگرایی و تهاجم فرهنگی در امان میمانیم.