به گزارش خبرنگار گروه استان های خبرگزاری دانشجو، موضوع پروژه های نیمه تمام در کشور، مقوله ای جدیدی نیست و بسیاری از استان های کشور با این چالش دست به گریبان هستند.
فرآیند زهکشی اراضی دیم شمال استان گلستان، دو خطه سازی مسیر ریلی سبز دشت در بندرترکمن، احداث کمربندی غربی گرگان، ساخت بیمارستان ۳۰۰ تختوابی آیت اله طاهری شصت کلاته، تکمیل زیر ساخت های منطقه ویژه هزار هکتاری اترک، احداث باغ موزه روستایی در شهر قرق، تکمیل زیر ساخت های سوخت رسانی فرودگاه کلاله، تکمیل سالن ورزشی تختی بندرترکمن و... تنها بخشی از پروژه های عمرانی نیمه کاره در استان گلستان است که عمر سازه ها و اسکلت بتنی یا فلزی برخی از آنها از ۲۰ سال بیشتر است و با وجود همه وعده ها، هنوز زمان تکمیل و بهره برداری از آنها مشخص نیست.
استان گلستان به سبب آنکه استانی نوپا محسوب می شود و از زیر ساخت های بودجه نویسی ضعیفی برخوردار است ، توان جذب اعتبارات مکفی برای این پروژه ها را ندارد و با وجود همه اهتمام و مساعی مدیران در دولت های مختلف از جمله دولت سیزدهم ،حرکت مشهودی در رابطه با تکمیل این پروژه به چشم نمی خورد .
کاهش محرومیت های مزمن استان گلستان در گرو تکمیل پروژه هایی است که هر یک از آنان می توانند تحولی بنیادین در حوزه تخصصی خود داشته و زمینه ارتقا سطح معیشتی و در آمدی و یا بهبود سطح دسترسی به خدمات برای اهالی گلستان را به همراه داشته باشند.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که یکی از دلایل عقب ماندگی گلستان و وجود ده ها پروژه نیمه تمام، برخوردار نبودن این استان از ارزهای دولتی ارزان قیمت در ادوار گذشته بود. پروژه هایی که در صورت بهره مندی از اعتبارات معقول و حداقلی، در همان سال های نخست کلنگ زنی، تکمیل می شد.
ده ها پروژه نیمه تمام موجود در گلستان در گام نخست اعتماد مردم را نشانه رفته است و موجب بی اعتمادی مردم به مدیران خواهد شد و در گام بعدی قیمت تمام شده پروژه ها را دوچندان خواهد کرد. معضل پروژه های نیمه تمام گلستان، نسبت به سایر استان ها و مناطق کشور حادتر است تا جاییکه آیت الله نورمفیدی نماینده ولی فقیه در گلستان در سفر اخیر معاون رییس جمهور و رییس سازمان مدیریت و بودجه کشور به گرگان به این موضوع انتقاد کرد و خواستار چاره اندیشی عاجل در این ارتباط شد.
غلامرضا منتظری در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: وجود پروژه های نیمه کاره در استان گلستان چند آسیب جدی به همراه دارد که در گام نخست موجب فرسایش سرمایه ملی می شود؛ در ادامه با تخریب و یا کاهش مقاومت برخی سازه ها، باید بخشی از پروژه ها را دوباره سازی کرده که هزینه گزافی به کشور تحمیل می کند.
وی ادامه داد: تمام اهتمام دولت بر این موضوع استوار است که پروژه جدید کلنگ زنی نشود ،تعریف پروژه های جدید غیر ضرور عمل عاقلانه و دور اندیشانه ای نیست.
منتظری افزود: اگر به طور متوالی پروژه تعریف کنیم ، این حجم پرشمار پروژه ها، هیچ گاه به بهره برداری نخواهد رسید.
این نماینده مجلس گفت: خوشبختانه در دولت سیزدهم شاهد رویکردی منطقی در خصوص پروژه ها هستیم و حتی المکان تلاش شده تا پروژه جدیدی در گلستان کلنگ زنی نشود و در مقابل بتوانیم اعتبارات مکفی برای تکمیل پروژه های زیر ساختی فعلی گلستان تحصیل شود.
عبدالجلال ایری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هم به خبرنگار دانشجو، اظهار کرد: دلایل مختلفی سبب شده تا تعداد پروژه های عمرانی نیمه تمام در کشور به عدد ۷۰ هزار پروژه برسد که تکمیل و بهره برداری از آنها با تکیه بر منابع دولتی غیر ممکن است.
وی افزود: اتخاذ تصمیمات سیاسی، غیر کارشناسی و غیر فنی در کنار افت محسوس در آمدهای دولت در یکی دو سال اخیر سبب شده که پروژه های نیمه تمام کشور به یک چالش تبدیل شود .
نماینده مردم شهرستان های کردکوی، بندرگز، گمیشان و بندرترکمن در مجلس شورای اسلامی ادامه داد : یکی مباحثی که در قالب برنامه هفتم توسعه کشور در مجلس مصوب شده است؛ استفاده از توان بخش خصوصی در تکمیل پروژه های نیمه تمام است.
ایری ادامه داد: اعتبارات دولت محدود و سقف مشخصی دارد اما حجم بالای پروژه های عمرانی و نیمه تمام تناسبی با اعتبارات دولتی ندارد.
عضو کمیسیون عمرانمجلس شورای اسلامی افزود: هر چند راهبرد دولت پرهیز از کلنگ زنی پروژه های عمرانی جدید است اما برخی مباحث مانند نیازهای جدید کشور در حوزه IT و یا جبران کمبود فضاهای ورزشی در کشور و حتی مقوله کمبود آب شرب یا زراعی باعث می شود که دولت به ناچار پروژه های جدیدی را آغاز کند.
وی گفت: چاره ای به جز تکیه به سرمایه گذاری بخش خصوصی برای تکمیل پروژه های نیمه تمام نداریم.
آیت الله سیدکاظم نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در گلستان هفته گذشته در دیدار با معاون رئیس جمهور اظهارکرد: گاهی سوالاتی توسط مردم مطرح می شود و ما باید به آن دقیق پاسخ بگویم و این مستلزم دانستن جواب درست است.
امام جمعه گرگان بیان کرد: البته مسئولان اجرایی و استاندار باید مرجع این سوالات باشند ولی مردم از ما هم سوال می پرسند.
نورمفیدی گفت: گاهی عنوان میشود که ۸۰ درصد درآمد کشور صرف هزینههای جاری میشود، اگر چنین باشد با ۲۰ درصد میتوان راه توسعه و پیشرفت را پیمود؟
نماینده ولی فقیه در گلستان اضافه کرد: گلستان طرح و پروژههای نیمه تمام زیادی دارد که طبق گفته استاندار اگر می خواهیم طرح ها را به اتمام برسانیم باید چند سال از بودجه استان را به آن اختصاص دهیم.
وی افزود: حال این سوال پیش میآید که آیا این پروژهها در مسیر توسعه بوده یا در مسیر درخواست نمایندگان بوده است؟
به گزارش دانشجو، هر چند دلایل و علل مختلفی برای تکمیل نشدن پروژه ها در گلستان وجود دارد؛ اما اهالی این استان امیدوارند با بازنگری جدی در فرایند تخصیص اعتبارات به پروژه ها ، تعدادی از پروژه های نیمه تمام گلستان به بهره براری برسد.