به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: وکلای ملت سرانجام با تصویب ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه، تکلیف سن بازنشستگی و حق بیمه قشرهای مختلف را روشن کردند. تصمیمی که به معنای افزایش سن بازنشستگی برای گروههای مختلف بود.
به گفته محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، سقف سنوات خدمت حداکثر ۳۵ سال تعیین شده است و سقف سن بازنشستگی برای آقایان ۶۲ سال و برای خانمها ۵۵ سال تعیین شد.
مصوبه اخیر مجلس که شاید مهمترین تصمیم دو سال اخیر خانه ملت باشد و بر زندگی ۴۰ میلیون نفر اثر خواهد گذاشت، در پی بررسی برنامه هفتم و به منظور خروج صندوقهای بازنشستگی از ورطه بحران و ورشکستگی به شورای نگهبان ارسال شده که نظرات بسیاری را به خود جلب کرده است. بیشتر از هر چیز دیگر اما مسئله «افزایش سن بازنشستگی» مورد توجه است.
به دنبال همین مسئله تشکلهای مختلف دانشگاهی نسبت به این تصمیم مهم مواضع گوناگونی را اتخاذ کردند. به همین منظور در ششمین قسمت از میزگردهای دانشجویی برنامه شانزده آذر، به مسئله بحران ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی و مصوبه مربوط به افزایش سن بازنشستگی پرداختیم.
در این برنامه میزبان دو تن از فعالان دانشجویی بودیم؛ مهدیه احمدی، دبیر واحد نشریات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبائی(ره) و امیرحسین شمشیری، معاون سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه تهران.
امیرحسین شمشیری در ابتدا با اشاره به روند ارائه شدن لوایح مختلف و مصوبههای مجلس از جمله همین مورد موضوع بحث بازنشستگی در بند الحاقی «خ» و بند «ز» ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه گفت: در تفهیم مصوبه بین نمایندگان مجلس و ریاست آن هم اختلاف است و این نشان دهنده کیفیت پایین لایحه نویسی است که هم اساتید و هم افکار عمومی اقناع نمیشوند. مجلس باید خدا را شکر کند که اتفاقی مانند فرانسه در ایران رخ نداد!
وی افزود: فارغ از اینکه با افزایش امید به زندگی سن بازنشستگی هم افزایش پیدا کند را درست بدانیم یا نه، ماده ۲۹ لایحه هفتم شاغلین فعلی را هم شامل میشود و یک نظام پلکانی دارد. این هم خلاف قانون است چون «عطف به ماسَبَق» شده و هم خلاف شرع است چون خلاف قاعده «أوفوا بالعقود» است.
شمشیری گفت: موج بیاعتمادی مردم را به سمت بیمههای خصوصی سوق میدهد و چنین اتفاقات فاجعه باری رقم میخورد.
مهدیه احمدی برای تبیین بهتر این مصوبه بیان کرد: افزایش سن بازنشستگی ما فقط ۲ سال است اما فرانسه ۶۷ سال کرده است. سوئد و فنلاند با همین راه مشکلات صندوقهای بازنشستگی را حل کردند. اینکه افراد چند سال بیشتر کار بکنند منافاتی ندارد که بگویند خلاف شرع و قانون است!
وی ادامه داد: مخارج صندوقهای بازنشستگی باید با حق بیمه تامین شود اما وقتی نسبت پشتیبانی کاهش پیدا میکند دولت مجبور است از جیب ملت بردارد و دوباره به خودشان بدهد!
احمدی افزود: سازمان صدا و سیما در سال ۱۴٠٠ حدود هزار و دویست میلیارد تومان از بودجه خود را صرف بازنشستگان خود کرده است.
مهدیه احمدی با اشاره به اینکه تقریبا هر ۱۸ صندوق بازنشستگی ما ورشکسته است، بیان کرد: از ابتدای دهه ۹٠ صندوقها با ناترازی مواجه شدند. نرخ پشتیبانی صندوق بازنشستگی کشوری و لشکری کمتر از یک است اما طبق معیارهای جهانی باید حداقل ۶ باشد تا به مشکل برنخورد.
وی گفت: سن بازنشستگی معمولا با سن امید به زندگی محاسبه میشود. عملا هیچ وقت افزایش سن نداشتیم اما همه کشورهای جهان به تبع سن امید به زندگی سن بازنشستگی را افزایش میدهند.
احمدی ادامه داد: میانگین سن بازنشستگی ما ۵٠ سال است و عملا دولت باید سالیان سال به بازنشسته مستمری بدهد. یعنی علاوه بر ۲۷ سال تا سن امید به زندگی، همسر و فرزندان را هم پوشش دهد!
شمشیری در ادامه گفت: این مصوبه به همان اندازه خلاف شرع دارد که آن کشف حجاب در خیابان خلاف شرع دارد و به همان اندازه بد است که اختلاس فلان شخص بد و نامطلوب است.
وی توضیح داد: دولتها سهم خودشان را به صندوقهای بازنشستگی پرداخت نکرده و الان طلبکار هستند. اینکه بگویند دولت به جای عمران، مجبور است پول چاپ کند تا به مردم و بازنشستهها بدهد یک مغالطه است. استدلالهایی که میگوید بازنشستهها کی میمیرند تا مشکلات حل شود! برخی از دسته راستیهای سرمایهدار در فرانسه هم این استدلال را میکنند.
شمشیری بیان کرد: دولتها استقراض خودشان از صندوق ها را بازپرداخت نکرده و اگر هم کردند بدون پرداخت سود بوده است.
مهدیه احمدی گفت: من منکر وجود فساد در صندوقهای بازنشستگی نیستم، در صندوق بازنشستگی کشوری هر سه ماه یکبار مدیریت آن عوض میشد!
وی افزود: معنای بازنشسته چیست؟ آیا یک فرد ۴۸ تا ۵٠ ساله بازنشسته است؟ افرادی که در این سن بازنشسته میشوند وارد بخش خصوصی شده و جوان ۲٠ ساله در مقابل بازنشسته با ۳٠ سال تجربه که نیازی به پرداخت بیمه هم ندارد، فضای شغلی را از دست میدهد.
شمشیری بیان کرد: فقط زنده ماندن آدمها مهم نیست. وقتی به ۵٠ سال میرسند دچار فرسودگی شغلی میشوند و راندمان کاهش پیدا میکند.
وی گفت: در همین دولت حدود ۱۶٠٠ جایگاه مدیریتی در هلدینگ شستا داریم که مشخص نیست به چه شخصی با چه تحصیلات و سابقه شغلی میرسد. سامانه شفافیت یک سال است که بروز نشده است.
احمدی گفت: سنوات مبنای حقوق بازنشستگی باید افزایش پیدا کند. در دنیا میانگین ۳٠ سال یا حداقل ۵ سال آخر را حساب میکنند.
وی افزود: مبنا گرفتن ۲ سال آخر برای حقوق، باعث میشود یک نابرابری و فساد در سیستم مدیریتی ایجاد شود و افراد نالایق مدیر شوند که به صندوقها فشار میآورد.
شمشیری عنوان کرد: مردم سوال میپرسند که تا چه زمانی باید اصلاحات از سمت ما باشد و از نان خودمان بزنیم اما دولت حاضر به اعمال اصلاحات در صندوقها نباشد.
وی ادامه داد: کارشناسان معتقدند این مصوبه میتواند ۸ تا ۱۰ سال بحران صندوقهای بازنشستگی را عقب بیندازد، آن هم از سه سال آینده تا روند مدنظر حاکم شود و تراز مثبت شود.
فیلم کامل این برنامه را در ادامه مشاهده میکنید
«ششمین قسمت از میزگردهای خانه دانشجو»